16 / 04 / 2024

Teşvikle gelen talep inşaat sektörünü rahatlatacak!

Teşvikle gelen talep inşaat sektörünü rahatlatacak!

ONUNCU Kalkınma Planı kapsamında öncelikli dönüşüm programlarına ilişkin açıklamalarda da bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, inşaatın ekonominin lokomotif sektörleri arasında yer aldığını söyledi..




ONUNCU Kalkınma Planı kapsamında öncelikli dönüşüm programlarına ilişkin açıklamalarda da bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, inşaatın ekonominin lokomotif sektörleri arasında yer aldığını söyledi. Dün gazetelere yansıyan teşvikle ilgili detaylar veren Başbakan, söz konusu teşvikin yeni konut edineceklere getirilen şartları hafifletmek yoluyla olacağına dikkati çekerek şunları kaydetti: "Düşündüğümüz model şudur; kanun yürürlüğe girdikten sonra bir bankada, bankayla anlaşarak 'ben konut edinmek üzere bir hesap açmak istiyorum' deyip o hesaba para yatırmaya başladığında, bu hesaba yatırılan para 5 yıl tutulup daha sonra kullanıldığında yüzde 15 devlet verecek. Yani 100 bin lira biriktirilmişse 15 bin lira da devlet verecek. 


Böylece peşinatı temin etmek kolaylaşmış olacak. Ama birisi derse ki ben 5 yıl için yatırdım ama 4. yılda, 3. yılda evi almak istiyorum. 4 ve 3. yıllar için de kademelendirilmiş bir teşvik uygulaması olacak. 5 yıl için yüzde 15 ise 4 yıl için yüzde 12, diyelim 3 yıl için yüzde 10 gibi kademelendirilmiş bir şekilde, erken çekmek istediğinde 3 yıl için yüzde 10,4 yıl için yüzde 12 gibi. Böyle bir düzenleme getireceğiz. Böylece en az 3 yıl o tasarruf teşvik edilmiş olacak ama erken çekimlerde de yüzde 15'ten daha aşağı inen bir kademelendirme uygulanacak. 

Bu, devletin konut talebini artırmak için inşaat sektörünü, konut alımlarında peşinat yükümlülüğünü hafifletmek suretiyle de yeni evlilere ve daha düşük gelirli kesime yaptığı bir destek olacak." 


Yeni Asya


Geri Dön