24 / 04 / 2024

TETAŞ toptan elektriğe yüzde 21 zam için EPDK'ya başvurdu

TETAŞ toptan elektriğe yüzde 21 zam için EPDK'ya başvurdu

Doğalgazda artıştan zarar eden TETAŞ toptan elektriğe % 21 zam için EPDK'ya başvurdu



TÜRKİYE Elektrik Tahhüt AŞ. (TETAŞ) dün toptan elektrik fiyatlarına yüzde 21 zam talebi ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvurdu. EPDK'nın bu talebi perşembe günkü kurul toplantısında ele alarak onaylaması bekleniyor. EPDK bu kararı onaylarsa 1 Ekim tarihi itibari ile 20 dağıtım şirketine toptan elektrik fiyatı kilovatsaat başına 12,60 TL yerine 15.20 TL'den satılacak. Bunun da tüketiciye yüzde 10'un üzerinde artış olarak yansıması bekleniyor. Zam yapılmasının en önemli iki nedeni ise elektrik üretiminde çok yoğun olarak kullanılan doğalgaz fiyatlarındaki ve döviz kurundaki artış. Özellikle yap - işlet modeli ile çalışan doğalgaz santrallarında pass-through (doğrudan yansıtma) adı verilen bir mekanizma işletiliyor. Buna göre doğalgaza gelen zam direkt olarak üzerine belirli bir kar marjıyla TETAŞ'a yansıtılıyor. Ancak TETAŞ'ın kanunen ne kar ne de zarar etmesi lazım. Bu nedenle de yıl sonuna doğru TETAŞ'ın bilançosunu denkleştirmesi gerekiyor. Öte yandan zarar kapatıldıktan sonra 1 Ocak 2010 tarihi itibari ile elektrik fiyatının bugünkü seviyesine inmesinin de söz konusu olabileceği belirtiliyor.
Evrim Ergin/Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

TETAŞ elektrik zammı için EPDK'ya başvurdu

Türkiye Elektrik Ticaret AŞ (TETAŞ), 1 Ekim'den geçerli olmak üzere elektrik fiyatına yaklaşık yüzde 20 oranında zam yapılması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvurdu

Tüketiciye yüzde 8
Konuyla ilgili bilgi veren bir enerji yetkilisi, “EPDK başvuruyu değerlendirip bu hafta ya da gelecek hafta karar verebilir” dedi.

Mevzuat gereği yılı zararla kapatmaması gereken TETAŞ açısından, zammın yapılması kaçınılmaz gözüküyor. TETAŞ'ın tarifeleri, Elektrik Piyasası Yasası kapsamında EPDK tarafından onaylanıyor.  Elektrik toptan satış şirketi olan TETAŞ, elektrik dağıtım şirketlerine elektrik veriyor.
Elektriğin toptan fiyatına yapılacak yüzde 20 oranındaki zammın tüketici fiyatını yüzde 8 civarında artıracağı hesaplanıyor.
Milliyet

TETAŞ elektriğe yüzde 20 istedi zam tüketiciye yüzde 10 yansıyacak
 
Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş. (TETAŞ), 1 Ekim'den geçerli olmak üzere elektrik fiyatına yaklaşık yüzde 20 oranında zam yapılması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvurdu.

Reuters'a bilgi veren bir EPDK yetkilisi, “Başvuruyu bu hafta ya da gelecek hafta EPDK değerlendirip karar verebilir” dedi. EPDK'nın bu zammı onaylaması halinde tüketiciye yansıyacak zam oranının yüzde 10'u geçmesi bekleniyor.
Yüzde 2 artmıştı
Elektrik fiyatlarına en son zam geçen Ocak ayında yapılmıştı. Elektrik fiyatlarına yapılan zam, tüketiciye yüzde 2 oranda yansımıştı. Mevzuat gereği yılı zararla kapatmaması gereken TETAŞ açısından, zammın yapılması kaçınılmaz. TETAŞ'ın tarifeleri, Elektrik Piyasası Yasası kapsamında EPDK tarafından onaylanıyor. Elektrik toptan satış şirketi olan TETAŞ, elektrik dağıtım şirketlerine elektrik veriyor.
15.20 TL'ye çıkacak
Yarın toplanacak EPDK'nın bu zammı onaylaması beklenirken, elektriğin kilovatsaat fiyatı da 12.62 TL'den 15.20 TL'ye çıkacak. EPDK zammı onaylamasından sonra 20 dağıtım şirketine bu durumu bildirecek. Daha sonra EPDK dağıtım şirketlerinden maliyet artışlarına ilişkin talepleri toplayacak.

Yılın ikinci zammı olacak

Geçtiğimiz yıl yüzde 60 zam yapılan elektrik fiyatlarında bu yıl en son zam, ocak ayında gerçekleşmişti. Nisan ayında ise fiyatlar yüzde 1.89 oranında düşürülürken temmuz ayında fiyatlar sabit kalmıştı. Ekim ayı için yapılması beklenen zam, yılın 2'nci zammı olacak. EPDK, zamları bu ay içerisinde yapacağı diğer toplantıdan sonra kamuoyuna açıklayacak.
Hürriyet

Elektiriğe büyük zam 

TETAŞ, 1 Ekim'den geçerli olmak üzere toptan elektrik fiyatına yüzde 20 oranında zam yapılmasını istedi. Başvuru kabul edilirse, perakende elektrik fiyatına %10 yapılması gerekecek

Türkiye Elektrik Ticaret AŞ (TETAŞ), 1 Ekim'den geçerli olmak üzere elektrik fiyatına yaklaşık yüzde 20 oranında zam yapılması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvurdu. Reuters'a bilgi veren bir enerji yetkilisi, “Başvuruyu bu hafta ya da gelecek hafta EPDK değerlendirip karar verebilir” dedi. Mevzuat gereği yılı zararla kapatmaması gereken TETAŞ açısından, zammın yapılması kaçınılmaz gözüküyor. TETAŞ'ın tarifeleri, Elektrik Piyasası Yasası kapsamında EPDK tarafından onaylanıyor. Elektrik toptan satış şirketi olan TETAŞ, elektrik dağıtım şirketlerine elektrik veriyor.

TETAŞ'ın elektriğin toptan fiyatına yaptığı zammın ardından elektriğin perakende satış fiyatına da zam kaçınılmaz hale geliyor. Şayet TETAŞ'ın yüzde 20 oranındaki zam talebi kabul edilirse perakende elektrik fiyatına yüzde 10 oranında zam yapılması gerekecek. Ancak bu tip zam kararlarında Başbakan Erdoğan devreye girdiği için zam oranının yüzde 5'de tutulabileceği de belirtiliyor. TETAŞ'ın zam kararında döviz kuru etkisi ve elektrik alım maliyetlerindeki artışın gerekçe olarak gösterildiği öğrenildi. 
Vatan

TETAŞ zam istedi % 7 zam göründü

TETAŞ 1 Ekim'den itibaren elektriğe % 20 zam yapılması için EPDK'ya başvurdu

Türkiye Elektrik Ticaret AŞ (TETAŞ), 1 Ekim'den geçerli olmak üzere elektrik fiyatına yaklaşık yüzde 20 oranında zam yapılması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvurdu. Reuters'a bilgi veren bir enerji yetkilisi, “Başvuruyu bu hafta ya da gelecek hafta EPDK değerlendirip karar verebilir” dedi. Toptan elektrik fiyatına yapılacak zammın tüketici elektriğine yüzde 7 yansıması bekleniyor.

TÜKETİCİYE YÜZDE 7 YANSIYACAK

Mevzuat gereği yılı zararla kapatmaması gereken TETAŞ açısından, zammın yapılması kaçınılmaz gözüküyor. TETAŞ'ın tarifeleri, Elektrik Piyasası Yasası kapsamında EPDK tarafından onaylanıyor. Elektrik toptan satış şirketi olan TETAŞ, elektrik dağıtım şirketlerine elektrik veriyor.
Star


Geri Dön