28 / 03 / 2024

Tevfik Bilgin:Konut kredilerinde risk beklemiyorum

Tevfik Bilgin:Konut kredilerinde risk beklemiyorum

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, konut kredilerinde son dönemde bir hareketlenme olduğunu, bunun piyasalara olumlu etki yapacağını ve bu alanda çok büyük bir risk beklemediğini söyledi



BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, takibe düşmüş kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasında ilk bir aylık sonuçların beklentinin altında olduğunu belirtti ve uyardı: Kredi kartı takip oranı sektör ortalamasının dikkat çekici üzerinde olan bankaların geçici süreyle kart çıkarma yetkisini askıya alabiliriz.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, kredi kartı takip oranı sektör ortalamasının dikkat çekici üzerinde olan bankaları uyararak, geçici süreyle kredi kartı çıkarma yetkisini askıya alabileceklerini açıkladı. Takibe düşmüş kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasında ilk bir aylık sonuçların beklentilerin oldukça altında gerçekleştiğini vurgulayan Bilgin, kalan süreyi hem bankaların hem de kredi kartı kullanıcılarının daha etkin kullanmasını istedi.

Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten 7 Ağustos 2009'a kadar varlık yönetim şirketleri dahil, ödeme planına bağlanan kredi kartı alacağının Mayıs sonundaki toplam takipteki kredi kartı borcuna oranının yüzde 6.4, kredi kartı sayısına oranının ise yüzde 4.5 olduğunu söyleyen Bilgin, "Kredi kartı borçlarını yeniden yapılandırmak isteyenler için 10 günlük bir süre daha var. Banka veya varlık yönetim şirketlerince bir isteksizliğin söz konusu olup olmadığını kurum olarak banka bazında yapılandırma performansından görmemiz oldukça kolay. Dolayısıyla hem takibe düşen kredi kartı kullanıcılarının hem de bankaların, kanunun daha etkin uygulanması anlamında işbirliği yapmaları çok büyük önem kazanmakta"dedi.

Kredi kartı genelinde, kullanıcılar kadar bankaların da pazarlama hataları olduğunu dönem dönem dile getirdiklerini de hatırlatan Bilgin, şunları söyledi:

"Tespit ettiklerimize cezalar vermekteyiz. Ancak, caydırıcılıktan uzak olan cezaların yanı sıra Bankacılık Kanunu'nun 4. maddesinin verdiği yetkiyle geçici de olsa ilgili bankanın yeni kredi kartı çıkarma yetkisini askıya almayı çok hızlı ele alabiliriz."

Bireysel krediler 121 milyar TL oldu

Ağustos 2009

Bireysel krediler toplamı 121 milyar lira

Tüketici kredileri 86 milyar lira

Kredi kartları 35 milyar lira

Konut kredileri 41 milyar lira

Aralık 2008

Bireysel krediler toplamı 117 milyar lira

Tüketici kredileri 83 milyar lira

Kredi kartları 34 milyar lira

Konut kredileri 39 milyar lira

Borcu 1.000 TL'ye kadar olanlar geldi

- Tevfik Bilgin yeniden yapılandırmanın bir aylık sonuçlarına bakıldığında vade itibarıyla yüzde 25.4'ünün 36 aya, yüzde 20.9'unun 24 aya yayıldığını vurgulayarak şunları söyledi: "Yüzde 46.3'ü 24 ay ve daha uzun vadede yapılandırılmış. Yapılandırılan kredi kartı sayısının yüzde 37.3'ünün borcu 1.000 liraya kadar, yüzde 20.9'unun borcu da 2.500- 5.000 lira arasında. Kanundan yararlananlar genelde bankalara yüksek borcu olmayanlar. Ve en uzun vade seçiliyor."

Bir ayda 3.5 milyarlık borcun sadece 227.6 milyonu plana bağlandı

- 7 Ağustos itibarıyla takipteki bireysel kredi toplamı 7.015 milyar lira oldu. Bunun 3.7 milyar lirası kredi kartları, 3.3 milyar lirası da tüketici kredilerinden oluşuyor.

- Takip tutarı konut kredilerinde 812 milyon lira, ihtiyaç kredilerinde 1.6 milyar lira olarak belirlendi.

- Takip oranı geçen yıl sonunda bireysel kredilerde yüzde 3.66, kredi kartlarında yüzde 6.52 olmuştu.

- Bu yıl Haziran sonu itibarıyla takipteki kredi kartı sayısı 2.069 milyon, konut kredisi müşterisi sayısı 15 bin, ihtiyaç kredisi müşterisi sayısı 385 bin oldu.

- Varlık yönetim şirketleri dahil, 31 Mayıs 2009 itibarıyla kredi kartlarındaki takip tutarı 3.541 milyar lira, kredi kartı sayısı 2.268 milyondu. Bir aylık dönemde ödeme planına bağlanan kredi kartı borcu 227.606 milyon lira, kart sayısı 101.500 oldu. Tevfik Bilgin, bir aylık yeniden yapılanma sonuçlarının beklentilerinin altında kaldığını söyledi.

Konut kredilerinde risk beklemiyorum

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, konut kredilerinde son dönemde bir hareketlenme olduğunu, bunun piyasalara olumlu etki yapacağını ve bu alanda çok büyük bir risk beklemediğini söyledi. Bilgin, "Kredi kartlarının canlandığı ilk yıllarda olduğu gibi pazar payını ölçüsüzce büyütmeyi, komşu bankanın aldığı karara reklamdan başka bir işlerliği olmayan başka bir kararla cevap vermeyi, konut kredisi kullanıcılarına her şey dahil fiyatı yansıtmamayı, müşteriye reklamlarda hiç de yer alamayan yeni masraflar çıkarmayı, krizde rüştünü ispatlamış ve dünya çapında gurur kaynağımız olan bankalarımızın yapmayacağını beklemekteyiz" dedi.

Bilgin, kredi kartı takip oranıyla ilgili olarak yaptığı uyarıyı konut kredileri için de tekrarladı: "Sistemin ortalama takibe dönüşüm oranına göre göze çarpacak kadar üzerinde olumsuz performans gösteren bankalar için işlem yapılabilir."

Konut kredisi kullananlar sadık

Tevfik Bilgin, 850 bin konut kredi kullanıcısı olduğunu ve bunların yarıdan fazlasının düşük faiz oranıyla kredi aldığını belirterek, "Kredi kullananlar ödemelerine çok sadık" dedi.
Vatan

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Çizgiyi aşan bankanın kart ve konut kredisi yetkisi tehlikede

BDDK Başkanı Bilgin, kredi takip oranı ortalamanın üzerinde olan ve konut kredileri takibe dönüşüm oranı göze çarpacak kadar olumsuz performans gösteren bankalara, yetkiyi askıya alma uyarısında bulundu
Takibe düşen kredi kartı oranındaki artış ile kart borçlarını yeniden yapılandırmanın beklentilerin altında gerçekleşmesi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nu (BDDK) alarma geçirdi. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankaları kendilerine çeki düzen vermeye davet etti. Bilgin, aynı uyarıyı konut kredileri kullanımı için de yineleyerek, konut kredileri trendinde ortalama takibe dönüşüm oranına göre göze çarpacak kadar üzerinde olumsuz performans gösteren bankalar için Bankacılık Yasası'nın 4'üncü maddesini işleteceğini bildirdi.

KABAHAT CEZASI YETERSİZ
Reuters'in sorularını yanıtlayan Bilgin'in verdiği bilgiye göre, 7 Ağustos itibariyle takipteki 7 milyar liralık bireysel kredinin 3.7 milyar lirası kredi kartlarından oluşuyor. Kredi kartında bankaların da pazarlama hataları olduğunu belirten Bilgin, şunları söyledi: "Tespit ettiklerimize cezalar vermekteyiz. Ancak, cezaların, Kabahatler Kanunu'ndan kaynaklanan özelliği, caydırıcılıktan uzak olmasıdır. Bu enstrümanı, koyduğumuz kurallar dahilinde kullandırmamakta ısrar eden ve kredi kartı takip oranı Türk bankacılık sisteminin genel ortalamasının, dikkat çekici şekilde üzerinde olan bankalarımızın kendilerine bir miktar çeki düzen vermesi önem arz etmektedir. Bunu göremediğimizde, para cezalarının yanı sıra Bankacılık Kanunu'nun 4. maddesinin verdiği yetkiyle geçici süreyle de olsa ilgili bankanın yeni kredi kartı çıkarma yetkisini askıya almayı çok hızlı ele alabiliriz."
Sabah

`Vatandaşa reklamlarda olmayan masrafı çıkarmayın'

Bilgin, "Umutla şubeye giden müşteriye reklamlarda olmayan masraf çıkarılmamalı" dedi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, konut kredilerinde son dönemde bir hareketlenme olduğunu, bunun piyasalara olumlu etki yapacağını ve bu alanda çok büyük bir risk beklemediğini söyledi.
Konut kredilerinde büyüme potansiyeli bakımından şu anda işin başında olduklarının ve bu kapsamda bankalara büyük görev düştüğünün altını çizen Bilgin şöyle konuştu:
"Son günlerde bu alandaki hareketlenme elbette ki önemlidir ve bunun piyasalara olumlu etkisi görülecektir. Ancak kredi kartlarının canlandığı ilk yıllarda olduğu gibi pazar payını ölçüsüzce büyütmeyi, komşu bankanın aldığı karara reklamdan başka bir işlerliği olmayan başka bir kararla cevap vermeyi, maliyet-kâr analizini yapamayacak durumda olan konut kredisi kullanıcılarına her şey dahil fiyatı yansıtmamayı, büyük umutlarla şubeye giden müşteriye reklamlarda hiç de yer alamayan  yeni masraflar çıkarmayı, krizde rüştünü ispatlamış ve dünya çapında gurur kaynağımız olan bankalarımızın yapmayacağını beklemekteyiz."
Bilgin, ortalama takibe dönüşüm oranının göze çarpacak kadar üzerine çıkan bankalar hakkında işlem yapılmasının (yeni konut kredisi vermesinin geçici süreyle askıya alınması) gündeme gelebileceğini söyledi.

`Risk beklemiyorum'
Geçen yıl sonunda 39 milyar lira olan konut kredisi tutarı, bu yıl 7 Ağustos itibariyle 41 milyar liraya yükseldi. Bilgin, "Bu rakamlar okunurken ödemeler yapıldığını unutmamak lazım. Geçmişte  kullandırılan krediler, özellikle konut kredilerinde ödeme yapıldıkça tutarlar aşağıya iniyor. Dolayısıyla onları düştüğümüz zaman kullandırılanların hacmi daha da büyük oluyor" dedi. Türkiye'nin konut kredilerinde diğer ülkelerden farklı olduğunu vurgulayan Bilgin şunları kaydetti:
"En büyük farkımız faizlerin sabit olması, teminatlı bir kredi türü olması, ikincil piyasasının oluşmamış olması ve yeni yeni gelişen bir enstrüman olmasıdır. Türk bankacılık sisteminde ve Türk ekonomisinin geleceğinde konut kredileri en önemli enstrümanlardan biri olacaktır. Bugün itibariyle dünyada yaşadığımız derin krize rağmen, konut kredilerinde çok büyük bir risk beklememekteyim."

`Kredi alan borcuna sadık'
Bilgin, şahsen ve elindeki veriler kapsamında, konut kredilerinde takip anlamında çok büyük bir risk beklemediğini,  eğilimin de bunu gösterdiğini bildirdi. Bilgin, "Nedeni de çok basit, 850 bin konut kredisi kullanıcısı var. Bunların yarıdan  fazlası düşük faiz oranları ile konut kredisi aldılar. Şu anda o faiz oranlarına daha yeni yeni ulaşılıyor. Konut kredisi kullananlar ödemelerine çok sadık."
Bu yıl haziran sonu itibariyle, takipteki konut kredisi müşteri sayısı 15 bin olarak belirlendi. Geçen yıl sonunda konut kredilerinde yüzde 1.32 olan takibe düşme oranı, bu yıl 7 Ağustos itibariyle yüzde 1.95 oldu.

Batağı çok bankaya yeni kart izni vermeyiz
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, takibe düşmüş kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasında ilk bir aylık sonuçların beklentilerin oldukça altında olduğunu belirterek, kalan süreyi hem bankaların hem de kredi kartı kullanıcılarının daha etkin kullanmasını istedi.
Bilgin, önümüzdeki dönemde kredi kartı takip oranı, sektör ortalamasının dikkat çekici şekilde  üzerinde olan bankaların, geçici süreyle kredi kartı çıkarma yetkisini askıya alabileceklerini bildirdi.
Kredi kartlarında, 31 Mayıs itibariyle takibe düşen borcun yeniden yapılandırılmasına olanak  tanıyan yasa 7 Temmuz'da yürürlüğe girmiş ve bu kapsamdaki borçlarını yeniden yapılandırmak  isteyenlere 60 gün süre tanınmıştı. Söz konusu süre 5 Eylül'de doluyor.
Kredi kartında, kullanıcılar kadar bankaların da pazarlama hataları olduğunu dönem dönem dile  getirdiklerini anımsatan Bilgin şunları söyledi:
"Tespit ettiklerimize cezalar vermekteyiz. Ancak, cezaların, Kabahatler Kanunu'ndan kaynaklanan  özelliği, caydırıcılıktan uzak boyutta olmasıdır. Kredi kartı takip oranı, bundan sonraki dönemde bankacılık sisteminin genel ortalamasının, dikkat çekici şekilde üzerinde olan bankalarımızın kendilerine çekidüzen vermesi önemli. Bunu göremediğimizde, caydırıcılıktan oldukça uzak olan para cezalarının yanı sıra Bankacılık Kanunu'nun 4. maddesinin verdiği yetkiyle geçici süreyle de olsa ilgili bankanın yeni kredi kartı çıkarma yetkisini askıya almayı çok hızlı ele alabiliriz."
Milliyet

BDDK uyardı: Konutta batığı artan bankanın işlem yetkisini kaldırırız

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, konut kredilerinde Türk bankacılık sisteminin ortalama takibe dönüşüm oranına göre göze çarpacak kadar üzerinde olumsuz performans gösteren bankalar için geçici de olsa işlem yapmama kararı alabileceklerini açıkladı.
BDDK Başkanı Bilgin konut kredilerinde büyüme potansiyeli bakımından şu anda işin başında olduklarının ve bu kapsamda bankalara büyük görev düştüğünün altını çizerek, şöyle konuştu:

Ölçüsüz büyüyene ihtar
"Son günlerde bu alandaki hareketlenme elbette ki önemlidir ve bunun piyasalara olumlu etkisi görülecektir. Ancak, kredi kartlarının canlandığı ilk yıllarda olduğu gibi pazar payını ölçüsüzce büyütmeyi, komşu bankanın aldığı karara reklamdan başka bir işlerliği olmayan başka bir kararla cevap vermeyi, maliyet-kâr analizini yapamayacak durumda olan konut kredisi kullanıcılarına her şey dahil fiyatları yansıtmamayı, büyük umutlarla şubeye giden müşteriye reklamlarda hiç de yer almayan  yeni masraflar çıkarmayı; ekonomik krizde rüştünü ispatlamış ve dünya çapında gurur kaynağımız olan bankalarımızın yapmayacağını düşünüyoruz.
Diğer yandan, kredi kartlarında belirttiğim gibi konut kredileri trendinde de Türk bankacılık sisteminin ortalama takibe dönüşüm oranına göre göze çarpacak kadar üzerinde olumsuz performans gösteren bankalar için geçici de olsa Bankacılık Kanunu'nun 4. maddesi gereği işlem yapılması da gündeme gelebilir."

Konutta risk az
Konut kredilerinde son dönemde bir hareketlenme olduğunu ve bunun piyasalara olumlu etki yapacağını vurgulayan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, buna karşın bu alanda çok büyük bir risk beklemediğini de söyledi. Geçen yıl sonunda 39 milyar lira olan konut kredisi tutarı, bu yıl 7 Ağustos itibariyle 41 milyar liraya ulaştı.
BDDK Başkanı Bilgin, "Ancak sözkonusu bu rakamları okurken ödemeler yapıldığını da unutmamak lazım. Geçmişte kullandırılan krediler, özellikle konut kredilerinde ödeme yapıldıkça tutarlar aşağıya iniyor. Dolayısıyla onları düştüğümüz zaman kullandırılan yeni konut kredileri hacminin daha da büyük olduğunu görüyoruz" açıklamasında bulundu.

Sabit faiz önemli
Türkiye olarak konut kredilerinde diğer ülkelerden farklı olduklarını vurgulayan BDDK Başkanı Bilgin, şunları kaydetti: "En büyük farkımız faizlerin sabit olması, teminatlı bir kredi türü olması, ikincil piyasasının oluşmamış olması ve yeni yeni gelişen bir enstrüman olmasıdır. Türk bankacılık sisteminde ve Türkiye ekonomisinin geleceğinde konut kredileri en önemli enstrümanlardan biri olacaktır. Bugün itibariyle, dünyada yaşadığımız derin ekonomik krize rağmen, konut kredilerinde çok büyük bir risk oluşmasını beklememekteyim."

Ödemelerine sadık
Bilgin, şahsen ve elindeki veriler kapsamında, konut kredilerinde takip anlamında çok büyük bir risk beklemediğini, eğilimin de bunu gösterdiğini de vurguladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Tevfik Bilgin, bunun nedenini ise şöyle özetledi:
"Nedeni çok basit, 850 bin konut kredisi kullanıcısı var. Bunların yarıdan fazlası düşük faiz oranları ile konut kredisi aldılar. Şu anda o faiz oranlarına daha yeni yeni ulaşılıyor. Konut kredisi kullananlar ödemelerine çok sadık."

15 bin sorunlu kredi
Bu yıl haziran sonu itibariyle, takipteki konut kredisi müşteri sayısı toplam 15.000 olarak belirlendi. Geçen yıl sonunda konut kredilerinde yüzde 1.32 olan takibe düşme oranı, bu yıl 7 Ağustos itibariyle yüzde 1.95 düzeyine çıktı.
Radikal

Konut kredisi faizinde şov yapanı yakarım

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, son günlerde yüzde 1'in altına inen konut kredileri konusunda da bankaları uyardı. Konut kredilerinde büyüme potansiyeli bakımından şu anda işin başında olduklarının ve bu kapsamda bankalara büyük görev düştüğünün altını çizen Bilgin, şöyle konuştu: "Son günlerde bu alandaki hareketlenme elbette ki önemlidir ve bunun piyasalara olumlu etkisi görülecektir. Ancak, kredi kartlarının canlandığı ilk yıllarda olduğu gibi pazar payını ölçüsüzce büyütmeyi, komşu bankanın aldığı karara reklamdan başka bir işlerliği olmayan başka bir kararla cevap vermeyi, maliyet-kâr analizini yapamayacak durumda olan konut kredisi kullanıcılarına her şey dahil fiyatı yansıtmamayı, büyük umutlarla şubeye giden müşteriye reklamlarda hiç de yer alamayan yeni masraflar çıkarmayı, krizde rüştünü ispatlamış ve dünya çapında gurur kaynağımız olan bankalarımızın yapmayacağını  beklemekteyiz. Diğer yandan, kredi kartlarında belirttiğim gibi konut kredileri trendinde de Türk bankacılık sisteminin ortalama takibe dönüşüm oranına göre göze çarpacak kadar üzerinde olumsuz performans gösteren bankalar için geçici de olsa Bankacılık Kanunu'nun 4. maddesi gereği işlem yapılması da gündeme gelebilir."

Takip oranı 3 puan arttı

7 Ağustos itibariyle takipteki kredilerde kredi kartında 2008 sonuna göre 3 puan artarak yüzde 9.57'ye yükseldi. Bilgin'in verdiği bilgiye göre, 7 Ağustos itibariyle takipteki bireysel kredi toplamı 7 milyar lira oldu.  Aynı tarih itibariyle takipteki bireysel kredilerin oranı yüzde 5.4 düzeyinde bulunuyor. Bu oran kredi kartlarında yüzde 9.57, diğer kredilerde yüzde 3.69, konut kredilerinde yüzde 1.95 düzeyinde oldu. Takip oranı geçen yıl sonunda bireysel kredilerde yüzde 3.66, kredi kartlarında yüzde 6.52, diğer kredilerde yüzde 2.43, konutta yüzde 1.32 olmuştu.

ÇOK BÜYÜK RİSK BEKLEMİYORUM

Bilgin, şahsen ve elindeki veriler kapsamında, konut kredilerinde takip anlamında çok büyük bir risk beklemediğini, eğilimin de bunu gösterdiğini bildirdi. Bilgin "Nedeni de çok basit, 850 bin konut kredisi kullanıcısı var. Bunların yarıdan fazlası düşük faiz oranları ile konut kredisi aldılar. Şu anda o faiz oranlarına daha yeni yeni ulaşılıyor. Konut kredisi  kullananlar ödemelerine çok sadık." Bu yıl haziran sonu itibariyle, takipteki konut kredisi müşteri sayısı 15 bin olarak belirlendi. Geçen yıl sonunda konut  kredilerinde yüzde 1.32 olan takibe düşme oranı, 7 Ağustos'ta yüzde 1.95 oldu.
Vatan

Bankalara batık kredi kartı ve konut kredisi uyarısı

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, kredi kartında da konut kredisinde de takibe dönüşüm oranı, sektör ortalaması üzerinde kalan bankaların bu hizmetlerini geçici olarak askıya alacakları uyarısında bulundu.

Kredi kartında batık oranının, affa rağmen yüzde 10,7'ye ulaşması ve konut kredilerinde gözlenen canlanmayla birlikte bankalar arasında artan rekabet Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nu (BDDK) harekete geçirdi. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, kredi kartında da konut kredisinde de takibe dönüşüm oranı, sektör ortalaması üzerinde kalan bankaların bu hizmetlerini geçici olarak askıya alacakları uyarısında bulundu. Bilgin, şubat ayında Referans'a yaptığı açıklamada, takipteki kredi oranının en kötü senaryoda yüzde 10'a çıkabileceğini, bunun da sermaye yeterlilik rasyosunu 2.5 puan düşüreceğini bildirmişti. Bankacılık sektöründe takibe dönüşüm şu an yüzde 5,1 seviyesinde bulunuyor.

Bilgin, kart borçlarının yapılandırılmasına yönelik yasanın yürürlüğe girdiği 7 Temmuz'dan, 7 Ağustos'a kadar olan bir aylık sürede, 3.5 milyar lira olan toplam takipteki kredi kartı borcunun yüzde 6,4'ünün, 2 milyon 268 bin adet olan sorunlu kredi kartının ise yüzde 4,5'inin ödeme planına bağlandığını söyledi. 31 Mayıs itibariyle temerrüde düşmüş kredi kartı borçlarını kapsayan yasadan yararlanma süresinin 5 Eylül'de dolduğunu hatırlatan Bilgin, bu sürenin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Banka veya varlık yönetim şirketlerinde bir isteksizliğin olup olmadığının kolayca tesbit edilebileceği uyarısında bulunan Bilgin, "Dolayısıyla hem takibe düşen kredi kartı kullanıcılarının, hem de bankaların işbirliği yapmaları çok büyük önem kazanmakta" dedi.

Kendilerine çeki düzen versinler
Kredi kartında kullanıcılar kadar bankaların da pazarlama hataları olduğunu hatırlatan Bilgin, "Tespit ettiklerimize cezalar vermekteyiz. Ancak, cezalar caydırıcılıktan uzak. Bu enstrümanı, bizim koyduğumuz kurallar dahilinde kullandırmamakta ısrar eden ve kredi kartı takip oranı, genel ortalamanın, üzerinde olan bankalarımız kendilerine çeki düzen vermeli. Bunu göremezsek, para cezalarının yanı sıra Bankacılık Kanunu'nun 4. maddesinin verdiği yetkiyle geçici süreyle de olsa ilgili bankanın yeni kredi kartı çıkarma yetkisini askıya almayı çok hızlı ele alabiliriz" uyarısında bulundu. Geçen yılın ağustos sonundan bu yana yüzde 84 oranında artarak 3 milyar 667 milyon liraya ulaşan batık kredi kartı alacaklarının, toplam kredi kartı alacağına oranı yüzde 6,3'ten 10,7'ye çıktı.

Tüketici yanıltılmamalı
Eylül 2008'den sonra durma noktasına gelen bireysel kredilerde son birkaç aydır hareketlenme başladığını bildiren Bilgin, "Özellikle konut kredilerinde bir miktar hareketlenme var" dedi. Bu hareketlenmenin olumlu olduğunu ve bu alanda büyük bir risk beklemediğini belirten Bilgin, bankaları müşteriyi yanıltmamaları konusunda uyararak, şunları söyledi: "Kredi kartlarının canlandığı ilk yıllarda olduğu gibi pazar payını ölçüsüzce büyütmeyi, komşu bankanın aldığı karara reklamdan başka bir işlerliği olmayan başka bir kararla cevap vermeyi, maliyet-kâr analizini yapamayacak durumda olan konut kredisi kullanıcılarına her şey dahil fiyatı yansıtmamayı, büyük umutlarla şubeye giden müşteriye reklamlarda hiç de yer alamayan yeni masraflar çıkarmayı bankalarımızdan beklemiyorum. Ama kredi kartlarında belirttiğim gibi konut kredileri trendinde de Türk bankacılık sisteminin ortalama takibe dönüşüm oranına göre göze çarpacak kadar üzerinde olumsuz performans gösteren bankalar için geçici de olsa Bankacılık Kanunu'nun 4. maddesi gereği işlem yapılması da gündeme gelebilir." Bankaların toplam konut kredileri geçen yılın ağustos sonundan bu yana yüzde 3,6 artarken, batık konut kredisi alacakları ise yüzde 138'lik artışla 787.5 milyon liraya çıktı.

Bilgin'in verdiği bilgiye göre, 7 Ağustos itibariyle 121 milyar lira olan bireysel kredilerin 86 milyar lirası tüketici kredilerinden, 35 milyar lirası kredi kartlarından oluşuyor. Bireysel krediler içinde ilk sırayı 41 milyar lira ile konut kredileri alıyor. Takipteki bireysel kredi toplamının 7.015 milyar liraya çıktığı sektörde, bunun 3.7 milyar lirası kredi kartlarından, 3.3 milyar lirası da tüketici kredilerinde oluşuyor. Takip tutarı konut kredilerinde 812 milyon lira, ihtiyaç kredilerinde 1.6 milyar lira olarak belirlendi.

Kredi Kartı Affının Karnesi
- 3.5 milyar lira olan takipteki kredi kartı borcunun 227.6 milyon lirası, 2 milyon 268 bin olan batık kredi kartının ise 101 bin 500 adedi yapılandırıldı.
- Yapılandırılan borcun yüzde 25,4'ü 36 aya, yüzde 20,9'u 24 aya yayıldı.
- Yeniden yapılandırılan kredi kartı sayısının yüzde 37,3'ünün borcu 1.000 liraya kadar, yüzde 22,6'nın borcu 1.000-2.500 lira arasında, yüzde 20,9'unun borcu da 2.500-5.000 lira arasında bulunuyor.
Referans


Geri Dön