23 / 04 / 2024

Tevfik Ercan Yalısı'nda sıfırdan bina inşa edildi!

Tevfik Ercan Yalısı'nda sıfırdan bina inşa edildi!

Çivi çakmanın bile yasak olduğu Boğaz kıyısında Tevfik Ercan Yalısı'nı tadilat ruhsatıyla alan şirket, neredeyse sıfırdan bina inşa etti



Dozerlerle denize beton iskele yapıldı. Denize sıfır lokanta inşaatı için yapılan tahribatı basılan mühür bile durduramadı. İstanbul Bebek'te bulunan Tevfik Ercan Yalısı, bir balık restoranının ve tekstil şirketinin sahibi O.Ö. tarafından 2009'un temmuz ayında 17.5 milyon dolara satın alındı. Balık lokantası olarak hizmet vermesi düşünülen bin metrekarelik yalı, leasing kullanılarak alındığı için tapu, Ziraat Finansal Kiralama üzerineydi. Tadilat ruhsatı da aynı kurum üzerine çıkarıldı. Ardından Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne başvuruldu.

İÇİNİ DE DIŞINI DA YIKTILAR
Boğaziçi İmar Müdürlüğü 14 Eylül 2009'da basit onarım ruhsatı verdi. Bu ruhsata dayanılarak başlanan tadilatta ilk iş olarak binanın etrafı brandalarla çevrildi. Ardından yığma bina olan Tevfik Ercan Yalısı'nın içi yıkıldı. Daha sonra dış duvarlar indirildi. Anadolu Yakası'ndan özel gemilerle getirtilen iş makinalarıyla inşaata başlandı. Yazın "denize sıfır balık keyfi" sunmak için iskele yapıldı. Çivi çakmanın bile yasak olduğu Boğaz'da, neredeyse yepyeni bir bina ortaya çıkarıldı. Boğaziçi İmar Müdürlüğü ekipleri, denetim sırasında durumu fark etti ve "ruhsata aykırı yapılaşma yapıldığı" iddiasıyla tutanak tuttu. İnşaat 12 Şubat'ta mühürlendi. Buna rağmen hummalı çalışma devam etti.

MUHATAP BULAMADIK
SABAH muhabiri Erhan Öztürk önceki gün inşaat alanında fotoğraf çekmek istedi. Görevliler, "Burada çekim yapmak yasak. İzin almanız gerekiyor. Neden çekiyorsunuz?" diyerek buna karşı çıktı. Restoranın muhasebecisi Cevat Kubilay, Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün 12 Şubat'ta inşaatı mühürlediğini inkâr ederek, yapılan çalışmaların ruhsata uygun olduğunu savundu. Kubilay, "Restoranın sahibi O.Ö. ile görüşmek istiyoruz" talebi üzerine "Ben sizi az sonra arayacağım" dedi ve telefonu kapattı. Bir süre sonra arayan Kubilay, "O. yurtdışında. Size, 'Ruhsata göre inşaat yapıyoruz. İnşaat büyük bir hızla devam ediyor. Burayı restoranın Bebek şubesi olarak açacağız' mesajını iletmemi istedi" dedi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
Boğaziçi İmar Müdürlüğü ekiplerinin, ruhsata aykırı yapılaşma tespit ederek tutanak tutup mühür işlemini gerçekleştirdiğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı ise SABAH'a şu açıklamayı yaptı: "İnşaatla ilgili gerekli yıkım kararı ve para cezası encümene yollandı. Ayrıca İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. İnşaatın mühürlenmesine rağmen devam etmesi mühür fekkine girer."

KREDİ VEREN KURUM KARIŞMIYOR
Yalının tapusunun kredinin geri ödemesi bitene kadar üzerlerinde olduğunu belirten Ziraat Finansal Kiralama yetkilisi Göknur Bayrak da ise "Biz finans kuruluşuyuz. İnşaat alanında yapılan çalışmalarla ilgimiz yok. Biz firma adına satın alıp, kendilerine kiraladık. Süre dolduğu zaman tapuyu devredeceğiz" dedi.
Ercan Öztürk / Sabah


Geri Dön