19 / 04 / 2024

Tezcan Karakuş Candan: İller Bankası binası korunmalı!

Tezcan Karakuş Candan: İller Bankası binası korunmalı!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yıkım tehdidiyle karşı karşıya kalan İller Bankası binasının korunması için kamuoyuna çağrı yaptı.



Mimarlar Odası, tescili kaldırılan Ulus'taki binanın, Cumhuriyet Dönemi kültür mirası olduğunu açıkladı. Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, İller Bankası binasının, hem mimari, hem tarihsel olarak korunması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu yapıya kıyılması mimarlık tarihine, mimarlık ortamına ve  değerlerimize vahim bir saldırı olacaktır.



Tezcan Karakuş Candan: İller Bankası binası korunmalı!


KAYGILIYIZ

İller Bankası gelecek kuşaklara aktarılmalıdır” dedi ve şunları söyledi:‘'İller Bankası binası boşatıldı. Şimdi koridorlarında ona ses verecek insanlar yok. 1935 1937 yıllarında Mimar Seyfi Arkan'ın tarafından yapılmış ve Cumhuriyet'in aslında kalkınma sürecinin bir kurumu olarak kurulmuştur. Belediyeler Bankası'nın bir binası olan yapı, hem mimarlık tarihi açısından önemli modern mimarlık izleri taşır. İller Bankası tescilli bir kültür varlığı olarak hayatımıza katılmıştı. Son iki yıldır yıkımına ilişkin tartışmalar yoğunlaşmıştı. Bu süreç sonrasında yanında çok büyük bir cami yapıldı. O caminin genel olarak görüntüsünü bozduğu yaklaşımı ile birlikte binanın, tescilinin kaldırılarak yıkılması gündeme getirildi. Kaygılıyız çünkü binanın tamamı boşaltılmış durumda ve yanındaki caminin ise açılış için Kurban Bayramı'na hazırlık yaptığını duyumu alıyoruz”


İller Bankası binası yıkılacak mı? 


Sözcü


Geri Dön