28 / 03 / 2024

Tezcan Karakuş Candan, Ulus planıyla ilgili açıklama yaptı!

Tezcan Karakuş Candan, Ulus planıyla ilgili açıklama yaptı!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Ulus Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na açtığı davada hazırlanan bilirkişi raporunun ayrıntılarını paylaştı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan imar planlarıyla ilgili açıklama yaptı.



Ulus Tarihi Kent Merkezi ile ilgili tartışmalar devam ederken, birçok kültüre ev sahipliği yapan katmanları ile oldukça değerli olan Ulus ile ilgili Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi’nin açtığı davada bilim insanları plan yapannların Ulus’u anlamadıklarını ifade etti.Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Ulus’un altında ve üstündeki değerleri anlamayan bir yerel yönetim ile karşı karşıyayız. Bilirkişiler, Büyükşehir Belediyesine özel bir ders vermiş, derslerine iyi çalışsınlar” dedi.


Candan, Ulus Tarihi kent Merkezi’nde süren dava süreçleri ve bilirkişi raporlarına ilişkin şunları söyledi: “Ulus Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na açtığımız davada bilirkişiler raporu tamamladı. İlk plana açtığımız davada bilirkişi raporunun dikkat çeken ayrıntıları var. Bilirkişi raporuna göre Ulus için hazırlanan Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nın, “Ulus’un karmaşık dokusunu kavramaktan uzak ve yüzeysel, Ulus’un tarihi değeri açısından gerektiği gibi tanımlanmamış olduğu, Nazım Plan’ın Ulus’un Ankara Metropolitan kent bütünü içindeki yeri ve konumunu tam olarak anlayamamış olduğu” yargılarına varılmıştır. Ulus Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nı hazırlayanların Ulus’u tam olarak anlayamadıklarını Büyükşehir Belediyesi’nin anlamadan plan yaptığı bir kez de bilim insanları tarafından ifade edilmiş oldu. Bilirkişiler incelemeler sonunda davamız lehinde bir karara varmış durumda. Bilirkişilerin incelediği plan davasında, planlar yürürlükte olmamasına rağmen, davalık olduğumuz ikinci Ulus planında da çok farklılık yok. Yargıyı oyalamak için, tali değişikliklerle plan olduğu gibi belediye meclisinden geçirilmişti. Bu nedenle İkinci plana açtığımız devam eden davamızda bilirkişi raporunu, davaya sunacağız.” ifadelerine yer verdi.


Candan, Ulus’un talanına izin vermeyiz diyerek, “Ulus Ankara’nın Tarihi Kent Merkezi’dir. Ulus’un tarihi özellikleri göz ardı edilerek planlama yapılamaz. Bu işi bilmeyen yöneticiler, bırakma erdemini de göstermek zorundalar. Ankara alalade bir yer değil, bilgisiz yöneticilerin elinde potansiyelleri engelleniyor” dedi.


Çayyolu Gazetesi



Haber Ankara Güçlü Anadolu'da şu şekilde yer aldı,


MİMARLAR Odası Ankara Şubesi Ulus Koruma Amaçlı Nazını İmar Planı'ııa açtığı davada hazırlanan bilirkişi raporunun ayrıntılarını paylaştı. 

Ulus Tarihi Kent Merkezi ile ilgili tartışmalar devanı ederken, birçok kültüre ev sahipliği yapan katmanları ile oklukça değerli olan Ulus ile ilgili Mimarlar Odası Ankara Şubesi'niıı açtığı davada bilini insanları plan yapamıların Ulus'u anlamadıklarını ifade etti.Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcaıı Karakuş Candan "Ulus'un altında ve üstündeki değerleri anlamayan bir yerel yönetim ile karşı karşıyayız. Bilirkişiler, Büyükşeliir Belediyesine özel bir ders vermiş. derslerine iyi çalışsınlar" dedi. 

Candan. Ulus Tarihi kent Merkezi'nde süren dava süreçleri ve bilirkişi raporlarına ilişkili şunları söyledi: "Ulus Koruma Amaçlı Nazım İıııar Planı'ııa açtığımız davada bilirkişiler raporu tamamladı. İlk plana açtığmıız davada bilirkişi raporunun dikkat çeken ayrıntıları var. Bilirkişi raporuna göre Ulus için hazırlanan Koruma Amaçlı Nazını İıııar Planı'nın, "Ulus'un karmaşık dokusunu kavramaktan uzak ve yüzeysel. Ulus'un tarihi değeri açısından gerektiği gibi tanımlanmamış olduğu, Nazını Plan'ın Ulus'un Ankara Metropolitan kent bütünü içindeki yeri ve konumunu taııı olarak anlayamamış olduğu" vargılarına varılmıştır. Ulus Koruma Amaçlı Nazuıı İıııar Plam'nı hazırlayanların Ulus'u taııı olarak anlayamadıklarını Büyükşeliir Belediyesi'nin anlamadan plan yaptığı bir kez de bilim insanları tarafından ifade edilmiş oldu. Bilirkişiler incelemeler sonunda davamız lehinde bir karara varmış durumda. Bilirkişilerin incelediği plan davasında, planlar yürürlükte olmamasına rağmen, davalık olduğumuz ikinci Ulus planında ela çok farklılık yok. 

Yargıyı oyalamak için, tali değişikliklerle plan oîduğu gibi belediye meclisinden geçirilmişti. Bu nedenle İkinci plana açtığımız devanı eden davamızda bilirkişi raporunu, davaya sunacağız." ifadelerine yer verdi. Candan, Ulus'un talanına izin vermeyiz diyerek, "Ulus Ankara'nın Tarihi Kent Merkezi'dir. Ulus'un tarihi özellikleri göz ardı edilerek planlama yapılamaz. Bu işi bilmeyen yöneticiler, bırakma erdemini de göstermek zorundalar. Ankara alalade bir yer değil, bilgisiz yöneticilerin elinde potansiyelleri engelleniyor" dedi. 


Ankara Güçlü Anadolu



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Ulus’ta Acele Kamulaştırma Kararı, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Melih Gökçek’i bir kez daha karşı karşıya getirdi.


Büyükşehir Belediyesi’nin isteği ile Bakanlar Kurulu’nun Ulus’ta dört alan ile ilgili, sadece olağanüstü dönemlerde ve savaş hallerinde uygulanan acele kamulaştırma kararını alması ile birlikte, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve mal sahipleri tarafından karar yargıya taşınmıştı. Danıştay 6. Dairesi Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin menfaatinin etkilenmediği gerekçesiyle dava ehliyetten reddedilirken; vatandaşların açtığı davada acele kamulaştırma kararlarına yürütmeyi durdurma kararı verildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Mahkeme kararında karşı oylar var,dava temyize gidecek. ” dedi.


“Acele sevinme”

Danıştay 6.dairesinin verdiği ehliyet red kararı hukuken sakat bir karar, Danıştay 6. Dairesi, Hem Taksim Topçu Kışlası kararını reddeden hem de AOÇ davalarını reddeden dairedir diyen Candan şöyle devam etti: “Acele kamulaştırma davamız, hukuksuz bir şekilde ehliyetten red verildi. Bu ilk kez başımıza gelmiyor, dava süreçlerini uzatmak için bu tür yöntemler uygulanıyor. AOÇ davalarında pek çok kez karşılaştık ve üst mahkemeden, ehliyetimiz olduğuna ilişkin emsal kararlar verildi. Karara itiraz edeceğiz. Danıştay Dava Daireleri İdari Kurulu’na gidecek. Kararda iki karşı oy var. Melih Gökçek sevinmekte acele etmesin, Ulus’ta ki acele kamulaştırma kararı ne kadar hukuksuzsa, acele sevinmekte o kadar boş. Ankara’nın tonlarca sorunu varken, boş işlerle uğraşılacak zaman değil. Ankara’nın suyunda ağır metaller olduğu tartışılırken, ASKİ Genel Müdürü görevden el çektirilirken, bunları kamuoyuna açıklasın. ASKİ’de neler oluyor? ASKİ Genel Müdürü hakkında soruşturma var mı? Kiralanan helikopteri kendi özel işleri için kullandığı söylentileri doğru mu? Önce bunlar kamuoyuna açıklansın. Mahkeme kararı manipüle edilerek acele sevinmelere gerek yok. Kararın temyizden lehimize döneceğine dair hiçbir şüphemiz yok. Ulus kent için oldukça değerli bir alan böyle bir alanı iş bilmeyenlerin eline terk etmeyeceğiz. Ulus’un talan edilmesine izin vermeyeceğiz. Ehliyetimizi Anayasa’dan aldık. ”


“Neye sevindiğini bilmiyor”

Candan “Vatandaşların açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bakanlar Kurulu’nun acele kamulaştırma kararının yürütmesi durduruldu. Ankara’nın en büyük talihsizliği, neye sevindiğini , neye sevineceğini bilmeyen bir yöneticinin elinde, potansiyellerinin açığa çıkartılamamış olması. Ulus’ta arkeolojik sit alanına bile acele kamulaştırma kararı aldırılması, akıl dışıdır, bilim dışıdır.Ulus’la ilgili zerre kadar bilgileri yok, en son Ulus planlarına açtığımız davada verilen bilirkişi raporu bunun kanıtıdır. Vatandaşların açtığı davaları da Oda’nın açtığı davaları da kaybettiği için seviniyor olabilir belki“ şeklinde konuştu.


Sözcü


Geri Dön