18 / 04 / 2024

Tezcan Karakuş Candan'dan Ankara Çaldağ arsa satışına tepki!

Tezcan Karakuş Candan'dan Ankara Çaldağ arsa satışına tepki!

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Çaldağ Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanı imar planına ilişkin dava sürerken Çaldağ'ında bulunan arsasını satışa çıkarmasına tepki gösterdi.



Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14 Eylül 2015’te kabul ettiği Çaldağ Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları değişikliğinin iptali için daha önce dava açan Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi, dava devam ederken Çaldağı’nda Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan arsasını satışa çıkarmasına tepki gösterdi.


Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Belediye başkanlığı geçicidir, belediyenin mal varlıkları Ankaralılarındır, Çaldağını satamazsın bize ait” dedi. İhale için de dava açacaklarını belirten Candan, “Satış ihalesini de yargıya taşıyacağız. Yeşil alan olması gereken, Ankara’nın en önemli alanı ve kent panoramanısının bakı noktasını 2 emsal vererek yapılaşmaya açıp, sonrada dava süreci devam ederken, satışa çıkartmak Ankara’ya ihanettir. Çaldağı tepesi deniz seviyesinden 1293 metre yüksekliktedir. Bu alanı yapılaşmaya açmak, belediyeye dolayısıyla bize ait olan alanı satışa çıkartmak akla ziyan bir durumdur” dedi.


Hürriyet Ankara



Haber Yeniçağ Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ANKARA Büyükşehir Belediyesi, başkentin en gözde yeri ve kentin en iyi seyredildiği noktası olarak bilinen Çankaya Çaldağı'nda 29209 ada 3 parseldeki 44690 metrekarelik araziyi satışa çıkarttı. Resmi Gazete'de yayınlanarak 21 Temmuzda ihaleyle satışı yapılacak olan Çaldağı için Mimarlar Odası Ankara Şubesi fikri takipe devam ediyor. 


Mimarlar Odası Ankara Şubesi Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.09.2015 tarih ve 1919 sayılı kararı ile onaylanan Çankaya İlçesi Çaldağ Mahallesi Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları değişikliği işleminin iptali için dava açmıştı. Dava devam ederken Çaldağı'nda belediyenin mülkiyetinde bulunan arsasını satışa çıkartmasına Mimarlar sert tepki gösterdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan "Belediye başkanlığı geçicidir, belediyenin mal varlıkları Ankaralılarındır, Çaldağı'nı satamazsın, bize ait" dedi. 

Candan ihaleye gireceklere de seslenerek, "Sakın ola ki Çaldağı tepesini almaya yeltenmeyin, kamu yararı olmayan her uygulamanın karşısında Mimarlar Odası var, ihaleyi iptal için yargıya gidiyoruz. Ankara'nın kent panoramasını göreceğimiz en güzel yerimizi satıp yapılaşmaya açamazlar. Herkes Ankara'yı Çaldağı'ndan görmeli" şeklinde konuştu. 


Yeniçağ



Haber Son Söz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;



Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin basın açıklamasına göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkentin en gözde yeri olan kent panoramasında bakı noktası olarak bilinen Çankaya Çaldağı’nda 29209 ada 3 parseldeki 44690 metrekarelik  araziyi satışa çıkarttı. Resmi Gazete’de yayınlanarak 21 Temmuzda ihaleyle satışı yapılacak olan  Çaldağı için Mimarlar Odası Ankara Şubesi fikri takipe devam ediyor.


ÇALDAĞI’NI SATAMAZSIN, HALKA AİT


Mimarlar Odası Ankara Şubesi  Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.09.2015 tarih ve 1919 sayılı kararı ile onaylanan Çankaya İlçesi Çaldağ Mahallesi Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları değişikliği işleminin iptali için dava açmıştı. Dava devam ederken  Çaldağı’nda Ankara Büyükşehir Belediyesinin mülkiyetinde bulunan  arsasını satışa çıkartmasına Mimarlar sert tepki gösterdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Belediye başkanlığı geçicidir, belediyenin mal varlıkları Ankaralılarındır, Çaldağını satamazsın, bize ait” dedi.


SATIŞ İHALESİ DE YARGIYA TAŞINIYOR


Çaldağ’ın da, yüksek yoğunluklu yapılaşmayı içeren kentsel dönüşümü yargıya taşıdıklarını belirten, mahkemeyi kaybedeceğini anlayan yetkililerin arsaları elden çıkartmaya çalıştıklarını ifade eden Candan “Satış  ihalesinide yargıya taşıyacağız. Yeşil alan olması gereken, Ankara’nın en önemli alanı ve kent panoramanısının  bakı noktasını  2 emsal vererek yapılaşmaya açıp, sonrada dava süreci devam ederken, satışa çıkartmak Ankara’ya ihanettir. Çaldağı tepesi deniz seviyesinden 1293 metre yüksekliktedir. Bu alanı yapılaşmaya açmak, belediyeye dolayısıyla bize ait olan alanı satışa çıkartmak akla ziyan bir durumdur.Büyükşehir Belediyesi 2012’de aynı bölgede yaptığı planlarda bölgenin  yüzde 70’ini açık ve yeşil alan düzenlerken 2015 te yapılan plan değişikliği ile aynı bölgeyi  yüksek yoğunluklu konuta açmış dava devam ederkende arsaları elden çıkartarak yangından mal kaçırmaya çalışılmaktadır” dedi.


VİYANA’DA KAHLENBERG  TEPESİ NEYSE, ANKARA’DA ÇALDAĞI ODUR


Candan ihaleye gireceklerede seslenerek, “Sakın olaki Çaldağı tepesini almaya yeltenmeyin, kamu yararı olmayan her uygulamanın karşısında Mimarlar Odası var, ihaleyi iptal için yargıya gidiyoruz. Ankara’nın kent panoramasını göreceğimiz en güzel yerimizi satıp yapılaşmaya açamazlar.Herkes Ankara’yı Çaldağı’ndan görmeli. Gelişmiş ülkelerde kent panoramasının  görüldüğü tepeler, turizm açısından en değerli mekanlar olarak değerlendirilirken,maalesef bizde kent planlamasından mimarlıktan ve yapılı çevreden bir nebze nasibini almamış  yöneticilerin elinde en önemli değerlerimiz ranta kurban ediliyor. Viyana’da Kahlenberg  Tepesi, Budapeşte’de Gellert Tepesi , Floransa’da Michelangelo Tepesi,  Prag’da Petrin tepesi  o kent için ne ise Ankara’da Çaldağ Tepesi’de öyledir. Çaldağ Tepesi, parası olanların konut aldığı bir tepe değil,  herkesin tepesi olmalı, Ankara’nın panoramik görüntüsü, satılamaz” şeklinde konuştu.



Son Söz Gazetesi



Haber Milliyet Ankara Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Ankara Büyükşehir Belediyesi, kent panoramasında bakı noktası olarak bilinen Çankaya Çaldağı'nda 29209 ada 3 parseldeki 44690 metrekarelik araziyi satışa çıkarttı. Resmi gazetede yayınlanarak 21 Temmuzda ihaleyle satışı yapılacak olan Çaldağı için Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden "Çaldağı'nı satamazsın, satış ihalesini yargıya taşıyacağız" tepkisi geldi. 


Yargıya taşınacak 


Mimarlar Odası Ankara Şubesi Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi 14 Eylül 2015 tarih ve 1919 sayılı kararı ile onaylanan Çankaya İlçesi Çaldağ Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları değişikliği işleminin iptali için dava açmıştı. Dava devam ederken Çaldağı'nda Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin mülkiyetinde bulunan arsayı satışa çıkartmasına mimarlar tepki gösterdi. 


Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan "Belediye başkanlığı geçicidir, belediyenin mal varlıkları Ankaralılarındır, Çaldağmı satamazsın, bize ait" dedi. 

Çaldağ'ın da kentsel dönüşüm projesinin yüksek yoğunluklu yapılaşmayı içerdiğini belirten Candan, konuyu yargı- * ya taşıdıklarını hatırlatarak, 21 ı Temmuz'da yapılacak olan satış ihalesini de yargıya taşıyacaklarını kaydetti. Çaldağı Tepesi'nin deniz seviyesinden bin 293 metre yükseklikte olduğu bilgisini veren Candan, "yeşil alan olması gereken, Ankara'nın en önemli alanı ve kent panoramasının bakı noktasını 2 emsal vererek yapılaşmaya açıp, sonrada dava süreci devam ederken, satışa çıkartmak Ankara'ya ihanettir. Bu alanı yapılaşmaya açmak, belediyeye dolayısıyla bize ait olan alanı satışa çıkartmak akla ziyan bir durumdur. Büyükşehir Belediyesi 2012'de aynı bölgede yaptığı planlarda bölgenin yüzde 70'ini açık ve yeşil alan düzenlerken 2015 te yapılan plan değişikliği ile aynı bölgeyi yüksek yoğunluklu konuta açmış dava devam ederken de arsaları elden çıkartarak yangından mal kaçırmaya çalışılmaktadır" ifadelerini kullandı. 

İhaleye girecek firmaları uyaran Candan, "kamu yararı olmayan her uygulamanın karşısında Mimarlar Odası var, ihaleyi iptal için yargıya gidiyoruz. Ankara'nın kent panoramasını göreceğimiz en güzel yerimizi satıp yapılaşmaya açamazlar. Herkes Ankara'yı Çaldağı'ndan görmeli" dedi. Candan sözlerini şöyle noktaladı: "Çaldağı Tepesi'nin parası olanların konut aldığı bir tepe değil, herkesin tepesi olmalı, Ankara'nın panoramik görüntüsü, satılamaz." 




Milliyet Ankara


Geri Dön