26 / 04 / 2024

THBB: 2011'de 350 hazır beton tesisi kontrolden geçti!

THBB: 2011'de 350 hazır beton tesisi kontrolden geçti!

THBB Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz: "1996 yılında sadece 32 hazır beton tesisi ve 3 milyon metreküp beton KGS denetimlerinden geçerken, geçen yıl 350 hazır beton tesisi ve yaklaşık 60 milyon metreküp beton üretim yerinde denetlendi" diye konuştu



Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz, 1996 yılında sadece 32 hazır beton tesisi ve 3milyon metreküp betonun Kalite Güvence Sisteminin (KGS) denetimlerinden geçerken, geçen yıl 350 hazır beton tesisi ve yaklaşık 60 milyon metreküp betonun üretim yerinde denetlendiğini bildirdi.

Güleryüz, yaptığı açıklamada, THBB tarafından beton ve ilgili ürünlerde kalite denetimi yapmak üzere kurulan KGS’nin 15 yıldır Türkiye’de kaliteli yapılaşmaya büyük katkı sağladığını belirtti.

1996 yılında sadece 32 hazır beton tesisi ve 3 milyon metreküp beton KGS denetimlerinden geçerken, geçen yıl 350 hazır beton tesisi ve yaklaşık 60 milyon metreküp beton KGS tarafından üretim yerinde denetlendiğini bildiren Güleryüz, deprem riski altında bulunan Türkiye’de, yapı kalitesinin sağlanması için kaliteli hazır beton kullanımının önemine dikkati çekti.

Güleryüz, Türkiye’de hazır beton üretiminin 1980’li yıllarda başladığını ve şu anda en ücra yerlerde bile bulunabilen bine yakın hazır beton üretim tesisi ile Türkiye’nin, Avrupa’da son üç yıldır en fazla hazır beton üreten ülke haline geldiğini belirtti.

Betonun üretim sürecinden başlayarak denetlenmesi gerektiğinin altını çizen Güleryüz, şunları kaydetti:

"Sektörel özdenetimin ilk örneklerinden biri olan bu denetim sistemi, yapı ile ilgili tüm tarafların katılımıyla oluşturulan KGS Kurulu tarafından yürütülmektedir. KGS Kurulu’nda Çevre ve Şehircilik ile Sanayi, Bilim ve Teknoloji bakanlıkları, TOKİ, Belediyeler Birliği, TÜBİTAK, üniversiteler, mühendis ve mimar odaları ve sektörün önde gelen meslek ve üretici birlikleri yer almaktadır. Ayrıca üniversitelerin ilgili öğretim üyelerinin oluşturduğu bilimsel komiteler ve denetçiler ile betonda uygulanması gereken en doğru denetimlerin yapılması sağlanmaktadır. Hazır beton üretim tesislerinde en az yılda bir sistem denetimi, yılda üç habersiz ürün denetimi ve her bir beton sınıfı için başlangıç deneyleri yapılmaktadır. KGS denetimlerinin yeterliliği ve yetkinliği Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir."

KGS’nin kurulduğu günden bugüne Türkiye’de beton kalitesine önemli faydaları olduğunu ifade eden Güleryüz, Marmara ve Van depremleri sonrası yapılan araştırmalarda, denetlenmemiş beton ile yapılmış binalarda beton dayanımının, projesinde öngörülen değerlerin altında kalarak yıkım nedenlerinden biri olduğunun tespit edildiğini aktardı.

AA


Geri Dön