29 / 03 / 2024

The Plaza, TMSF'den Danıştay'a geçti

The Plaza, TMSF'den Danıştay'a geçti

Danıştay 13. Dairesi, İnterbankın eski sahibi Cavit Çağların Bana ait değil dediği İstanbuldaki beş yıldızlı The Plaza Otelin, hisse devirlerinin muvazaalı olduğu ve mal kaçırıldığı iddiasıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) el koyma işlemini ipt



Danıştay 13. Dairesi, İnterbankın eski sahibi Cavit Çağların Bana ait değil dediği İstanbuldaki beş yıldızlı The Plaza Otelin, hisse devirlerinin muvazaalı olduğu ve mal kaçırıldığı iddiasıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) el koyma işlemini iptal etti. The Plaza Otelin hisselerinin yüzde 100ü dava açıp kazanan İsviçrede yerleşik işadamı Leon Nihat Barhaya geçti.

Danıştay: İyi niyet araştırılmalı

Danıştay, iyi niyet ve hisse alışlarının gerçek bir hukuki ilişkiye dayandığı iddiasının incelenmediği için iptal kararı verdi. Danıştay, ilgililerin dinlenmesini, belge bilgilerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığının incelenmesini, banka kaynağı kullanılıp kullanılmadığının ve iyiniyet iddiasının neden kabul edilmediğinin ortaya konularak, TMSFnin el koyma işlemini tekemmül ettirilmesini ve etkin yargılama yapılmasına olanak sağlanmasını istedi. TMSFnin karara karşı Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itiraz yolu açık.

Çağlar, The Plaza Oteli 1998de Cevahir Grubundan satın aldı. The Plazaya 1999da İnterbanka el konduğu dönemde Barha ortak oldu. TMSFnin Çağlar şirketlerine el koymasının ardından The Plazada sadece yüzde 25lik hisse TMSFye geçti. Barha, TMSFden bu hisseleri de 7.4 milyon dolar karşılığı satın aldı. Otelin yüzde 100 hissesine sahip oldu. Barhanın alımı banka kaynaklarını kullanarak yaptığı, satışın muvaazalı olduğu, TMSFden mal kaçırıldığı iddiasıyla otelin işletmecisi Yasemin Turizm A.Şye el konuldu.

İyi niyetli üçüncü kişiyim

Barha, TMSFnin el koyma işleminin iptali için Danıştaya başvurdu. Dava dilekçesine göre, Barha, İsviçrede yerleşik bir işadamı olduğunu, firmalarının yıllık cirosunun 75 milyon İsviçre Frangı bulduğunu, Yasemin Turizm ve Ticaret A.Ş hisselerinin yüzde 50lik kısmını, şirket hissedarları Yeşim Hattat, Nursel Çağlar ve Nermin Şankayaya yurtdışındaki bankalardan Türkiyedeki bankalara gönderilen döviz havaleleri ile satın aldığını belirtti. Hisse payını daha sonra yüzde 75e çıkaran Barha, Fona intikal eden yüzde 25lik hisseyi de ihaleye katılarak satın aldığını böylelikle şirket hisselerinin yüzde 100üne sahip olduğunu bildirdi. Muvaazalı satış olmadığını, iyi niyetli üçüncü kişi konumunda bulunduğu savunan Barha, el koyma işleminin iptalini istedi.

Oybirliği ile iptal

Danıştay, TMSFnin el koyma işlemini hukuka aykırı gördü ve oybirliği ile iptal etti. 12 sayfalık kararda, Anayasa Mahkemesinin 20 Ocak tarihli iptal kararıyla üçüncü kişilerin bankanın Fona devrinden sonraki işlemleri nedeniyle iyiniyetli olup olmadıklarının incelenebilmesine olanak tanındığına dikkat çekildi.

İşlemler hukuka uygun bulunmadı

Danıştay 13üncü Dairesinin The Plaza Otelle ilgili kararı şöye: Bakılan davada Bankalar Kanununun 15/7-b maddesinde yeralan üçüncü kişi konumundaki davacının hisse alışlarının gerçek bir hukuki ilişkiye dayandığı yönündeki iddiasının incelendikten sonra bir işlem tesis edilmesi gerekirken, İnterbank A.Şnin 7 Ocak 1999 tarihinde Fona intikalinden sonra hisseleri ve işletme sermayesi önemli ölçüde banka kaynağından edindirilmiş bulunan Yasemin Turizm ve Ticaret A.Şdeki hisselerin Fonun yasal takiplerinden mal kaçırma amacıyla; öncelikle Fona borçlu olmayan davacıya (Barha) devredildiği, hakim ortak grubunun sermaye artırımlarına katılmama rüçhan haklarını kullanmama ve hisse satışları sonucunda davacının hisse oranının yüzde 75 oranına yükseltilmesinin sağlandığı gerekçesiyle tesis edilen dava konusu işlemler hukuka uygun bulunmamıştır. Fon Kurulunun 21 Şubat 2008 tarih ve 2008/51 sayılı kararı ile TMSF Tahsilat Daire Başkanlığının 22 Şubat 2008 tarihli işleminin iptaline.

Oya Armutçu / HÜRRİYET


Geri Dön