19 / 04 / 2024

THY'nin yeni CIP salonu, dünyaya açılan en güzel salon!

THY'nin yeni CIP salonu, dünyaya açılan en güzel salon!

Türk Hava Yolları, dünya markası iş ortağı Do&Co ile Atatürk Uluslararası Havalimanında tam 3 bin metrekarelik yeni CIP salonu, yani özel yolcu salonunu açtı... Böyle bir özel yolcu salonu dünyada yok.



Bu kadar büyük, bol yemekli, eğlenceli, ev gibi ya da lüks bir otel lobisi düzenlemesinde. Her köşesi sürprizlerle dolu. Buraya erken gidin, keyfini çıkarın. Dünyada bu kadar bol yiyecek, üstelik de bedava hiçbir yolcunun önüne konulmuyor.

Bir salon düşünün bir kapısında pasaportunuzu gösterip giriyorsunuz. İçerisi şenlik yeri gibi. Ama huzurlu, sakin. Bir piyano kendi şarkılarını çalıyor. Ortada dev mutfak. Her köşesinde başka bir konsept oluşmuş, değişik yemekler çıkıyor. Pideden, taze makarnaya, köfteden çorbaya... Kuyruklar oluşmuyor. Yiyeceğinizi, istediğiniz içeceğinizi alıp bir köşeye çekiliyorsunuz. Uçağınızı beklerken yaşadığınız bu keyfi Londra Heathrowdan Singapur Changiye ya da Amerika, Avusturalya kıtasında herhangi bir büyük havalimanı terminalinde asla bulamazsınız.

Türk Hava Yolları, dünya markası iş ortağı Do&Co ile Atatürk Uluslararası Havalimanında tam 3 bin metrekarelik yeni CIP salonu, yani özel yolcu salonunu açtı.

Do&Co patronu Attila Doğudanın hayal ötesi Lounge İstanbulu mutlaka görmelisiniz. Millerinizle yüksek bir kart alamıyorsanız, daha çok uçun-alışveriş yapın, kartınızı yükseltin ve bu salonu bedava kullanmanın yoluna bakın. Formula 1den New Yorkta JFK ya da Heathrowda uçaklara yüklenen First Class yemeklere kadar ve ayrıca THYnin bütün uçaklarındaki yüksek lezzetin kahramanı Do&Co sizi uğurlarken, unutamacağınız bir rahatlık sunuyor.

O salonda, Attila Doğudan dünyanın neresinde olursa olsun sizi bekliyor olacak.

ARTILAR

1- Dünyanın hiçbir terminal binasında bu kadar çok çeşitli yiyecek-içeçek imkanı yok. İlk kez THY-Do&Co Lounge İstanbul konseptinde birinci sınıf restaurant zenginliği yaratılmış. Bir tarafta taze makarna, bir başka yerde köfte-pilav ya da çeşit çeşit çeşit pideler, sıcak yemekler lezzetleriyle salonu kullananları şaşkına çeviriyor.

2- Do&Co Viyana merkezindeki Demel zinciri buradan Türkiyeye giriş yapmış. Demel özellikle pasta çeşitleriyle yakaladığı büyük başarıyı burada Türk ve transit yolcularla tanıştırıyor. Mönüsüne revane, baklava da katılıyor. Yakın gelecekte İstanbulda Demel Brasserieleri görülürse şaşırmamak gerekir.

3- Girişteki yaşlı zeytin ağaçları harika. Ağaçların altındaki desklerde bolluk içinde sunulan meyvelerden almadan geçmek imkansız.

4- Değişik çaylar, gerçek manüel yapım espresso ve diğer kahve çeşitlerini belki de bu şehirde başka yerde bulamayabilirsiniz.

5- İçki çeşitliliği ve meşrubat zenginliğini Heathrowdan Singapur Changi Havalimanına kadar başka hiçbir terminalin CIP salonunda görmek mümkün değil. Çerezler de kolay görülebilir yerde ve alışılmışın dışında çeşitlilik ve bollukta sunuluyor.

6- Çorbaların sunumu, sabah saatlerinde istediğiniz omleti yaptıracağınız bölümler sizi burada uzun süre kalmaya davet ediyor.

7- Suit diye adlanan lüks dinlenme bölümleri mükemmel. Özellikle transit yolcular buralarda rahatca dinlenip TV izleyip ya da istedikleri müzikleri dinleyip hoşca zaman geçirebilirler. Hemen karşıdaki duşlar geniş ve aydınlık. Bu bölümdeki soğutma dünya standardının üzerinde.

8- Sinema bölümü, istenirse kitap okunabilecek bir yer. Bu bölümdeki mısır patlatma makinesi köşedeki yerinde çok hoş duruyor. Yatar koltuklarının kollarında içecek ve patlamış mısır külahlarını koyma yerleri var. Önemli maçları burada izlemek salondaki heyecanı artıracak.

9- Hava tarafı çıkışındaki kütüphane, bilardo masası, diğer bir salondaki kendi şarkısını çalan piyano bir CIP salonunda alışmadığımız katılımlar. Endüstriyel bir yapının içinde hayatı rahatlatıyor.

10- Başlangıçta 3 bin metrekarelik salonda oluşturulan kemerli oluşum ve kabuk beni çok yorar sanmıştım. Ama bitince öyle olmadı. Autobanın çizim mantığındaki gibi bu yapısal şekil bir şemsiye oluşturuyor. Büyük hacimlerin korkusunu-yalnızlık duygusunu azaltıyor. Mekana hakimiyet duygunuzu arttırıyor. Bir uçak yolcusu için koşuşma zamanları, yukarıda yaşanan türbülanslar ya da özel hayattaki çalkantılara bir mola verilmesi imkanı sunuyor. Bu konudaki bütün itip-kakmalarımdan vazgeçiyorum.

11- Salondaki bütün koltuklar çok rahat. Ama mimarın disiplinli tercihlerine yeni düzenlemelerde biraz daha sadakat gösterilmesi bölümsel yoruculukları ortadan kaldırabilir. Sanırım kullanıldıkça koltuk düzeni isteklerle şekillenecek.

12- Salonun tam dolulukla uzun süre ihtiyacı karşılayacak büyüklükle olması, iklimlendirmede bir sorun yaşanmassa tabii, keyifli bir salonda insanlar çok daha fazla zaman geçirmek isteyecekleri için havalimanına daha erken gelecekler, bağlantılı uçuşlarındaki bekleme sürelerini belki de isteyerek uzatacaklar.

13- Bir köşedeki çeşitli yörelerin zeytinlerini mutlaka tatmalısınız. Hepsi çok güzel!

14- Salonun hangi köşesinde olursanız olun bir içecek ya da yiyecek almak istediğinizde çok yakınınızda mutlaka bir şeyler bulabiliyorsunuz.

15- Salonda anons yok. Ses kirliliği de yok. Uçuşunuzu ekranlardan izlemeniz gerekiyor.

16- Haber odasında istediğiniz televizyonu çok sayıdaki ekrandan birinde izleyebilirsiniz. Mükemmel kulaklıkları kullanarak kimseyi rahatsız etmiyorsunuz. Toplahtı salonunda ofisinizle görüntülü bağlantı kurabilirsiniz. Salonun çeşitli yerlerinde çeşitli tiplerdeki bilgisayarlardan dünyanın her yanına ulaşabilir, maillerineze bakabilir, işlerinizi yapabilirsiniz.

17- Çocuk oyun odası, yüksek tavanıyla güzel olmuş. Birçok noktadan çocuğunuzu rahatça izleyebilirsiniz.

18- Mescit, hacmi itibariyle bu güne kadar gördüğüm en rahat mescit olmuş. İlk defa buralarda ve lavabolarda kullanılan beyaz, siyah, damarlı mermer bana musalla taşını hatırlatmadı.

EKSİLER

1- Tuvalet kapıları içe açılıyor. Oysa bu tip yerlerde dışa açılmalı. Doğabilecek sağlık sorunları ve hayat kaybında içeri girilmesi imkansız bir tuvalet yapılmış.

2- Özürlü tuvaletinde tutunma yeri klozetten uzak ve tek taraflı. Tutunmak için kalkındığında araya düşülebilir. Bu iki hata Autoban gibi iyi imzalı marka bir kuruluşu aşağı çekiyor.

3- Girişte, Autoban Mimarlığın oluşturduğu kabuklardan bir bölümüne Havalimanı Mimarı Ebru Kantaşı tarafından transparan yapılma şartı konulmuş. Biraz Manolya Çay Bahçesi havası gelmiş... Neyse orası Zeytin bahçesi olarak düzenlenip sarmaşıklarla bir disipline çekilecek.

4- Yerden aydınlatmada kullanılan lambaların krom uzun kolları salonda kargaşa yaratıyor.

5- İyi cins ama çok farklı koltuk tasarımları arasındaki zıtlaşma bazı bölümleri yorucu hale getirmiş.

6- Salonun trafik kesişme noktalarındaki yuvarlak halılar güzel ama diğer salonlarda fazla. Koltuk ayaklarının ikisi bazı yerlerde halı üstüne bazı yerlerde parke üstüne kalıyor.

7- Oluşturulan kemerlerden çıkan lambalar, bazı açılarda gözü alıyor, sıradan ampül gereksiz ısı yayıyor.

8- Akustik ve ses yankılanmasıyla ilgili sorun ancak doluluk arttıkça azalıyor.

9- Hava tarafından çıkışı dünya standartlarının üzerinde olan salonun girişi ne yazık ki çok hoş görünmüyor. Pasaport kiyoskları da Avrupa Birliği zorunlu standardı dışında eski nesil imalattan seçilmiş. Sanırım sonra değişecek.

10- Henüz siparişi verilen bazı masalar, el bagajı kilitleme dolapları vs. gelmediği için konseptin tamamlanması için bir aydan fazla bir süreye ihtiyaç var. Erken açılarak işletmenin daha hızla oturtulması hedeflenmiş.

Uğur Cebeci / HÜRRİYET


Geri Dön