19 / 04 / 2024

Ticari imarlı arsaya ev yapılır mı?

Ticari imarlı arsaya ev yapılır mı?

Arsa kullanımları; konut imarlı, ticari imarlı ve karma imarlı olarak karşımıza çıkıyor. Ticari imarlı arsa; üzerine dükkan, mağaza ve ofis yapılabiliyor. Peki, ticari imarlı arsaya ev yapılır mı?



Ticari imarlı arsaya ev yapılır mı?

Üzerine yapı yapılması için ayrılan toprak bütünü, arsa olarak nitelendiriliyor. Arsa kullanımları; konut imarlı, ticari imarlı ve karma imarlı olarak karşımıza çıkıyor. 


Ticari imarlı arsa; üzerine dükkan,  mağaza ve ofis yapılabilen arsa olarak karşımıza çıkıyor. Yatırım açısından ticari arsanın nerede olduğu; konumu önem teşkil ediyor. Peki, ticari imarlı arsaya ev yapılır mı?


Ticaret alanlarında; iş merkezleri, ofis-büro, çarşı, çok katlı mağazalar, kamu veya özel katlı otoparklar, alışveriş merkezleri, otel ve diğer konaklama tesisleri, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi sosyal ve kültürel tesisler, lokanta, restoran, gazino, düğün salonu gibi eğlenceye yönelik birimler, yönetim binaları, katlı otopark, banka, finans kurumları, yurt, kurs, dershane, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri gibi yapılar inşa ediliyor. 


Ticaret+Hizmet, Ticaret+Konut, Ticaret+Hizmet+Konut gibi karma kullanım alanlarında; Yüksek nitelikli konutlar hariç, tek başına konut olarak kullanılmamak koşuluyla, ticaret, hizmet, ticaret+konut, hizmet+konut, ticaret+hizmet+konut kullanımlarından sadece birinin veya ikisinin ve yahutta tamamının birlikte yer alabiliyor.


Ancak, yalnız ticaret imarlı arsada konut yapılabilmesi için imar plan tadilatının yaptırılması gerekiyor. Bunun için ise arsanın bağlı olduğı belediyeye müracaat yapılması gerekiyor. 


Aksi takdirde izin almadan yapılan binaya ruhsat verilmiyor. Bu da birtakım problemleri beraberinde getiriyor.


Ticari arsa ne demektir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön