26 / 04 / 2024

Ticari imarlı arsaya ne yapılabilir?

Ticari imarlı arsaya ne yapılabilir?

Ticaret alanları iş merkezleri, ofis-büro, çarşı, çok katlı mağazalar, katlı otoparklar gibi alanlar olarak karşımıza çıkıyor? Peki, ticari imarlı arsaya ne yapılabilir? Ticari imarlı arsaya konut yapılabilir mi?



Ticari imarlı arsaya ne yapılabilir?

Ticari imarlı arsaların imar planları ve imar durumları ilgili kanun ve yönetmeliklerde açıklanıyor. İmar mevzuatı gereğince, ticari imarlı arsaya konut yapılabilir mi?


Ticaret alanları iş merkezleri, ofis-büro, çarşı, çok katlı mağazalar, kamu veya özel katlı otoparklar, alışveriş merkezleri, otel ve diğer konaklama tesisleri, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi sosyal ve kültürel tesisler, lokanta, restoran, gazino, düğün salonu gibi eğlenceye yönelik birimler, yönetim binaları, katlı otopark, banka, finans kurumları, yurt, kurs, dershane, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri gibi ticaret ve hizmetler sektörüne ilişkin yapılar yapılabilen alanlar olarak tanımlanıyor.


İmar planlarında, Ticaret+Hizmet, Ticaret+Konut, Ticaret+Hizmet+Konut gibi karma kullanım alanları da bulunabiliyor. Bu karma kullanım alanları; Yüksek nitelikli konutlar hariç, tek başına konut olarak kullanılmamak koşuluyla, ticaret, hizmet, ticaret+konut, hizmet+konut, ticaret+hizmet+konut kullanımlarından sadece birinin veya ikisinin ve yahutta tamamının birlikte yer aldığı alanlara deniyor. 


Ticari imarlı arsaya konut..

Ticaret imarlı arsada konut yapılabilmesi için imar plan tadilatının yaptırılması gerekiyor. Bunun için ise arsanın bağlı olduğı belediyeye müracaat yapılması gerekiyor. 


Aksi takdirde izin almadan yapılan binaya ruhsat verilmiyor. Bu da birtakım problemleri beraberinde getiriyor. Örneğin, yaklaşık yüzde 20-30 gibi bir fazla fatura ödemek zorunda kalınabiliyor.



Ticaret imarlı arsa nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön