29 / 03 / 2024

TİKA Afganistan'da 83 okul inşa etti!

TİKA Afganistan'da 83 okul inşa etti!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan'da faaliyete başladığı 2005 yılından bu yana yaklaşık 800 projesi sayesinde 200 bin öğrenciyi okulla tanıştırırken, 83 okul inşa etti.



Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan'da faaliyete başladığı 2005 yılından bu yana adeta bir eğitim seferberliği başlattı. Aradan geçen 10 yılda hayata geçirilen yaklaşık 800 proje sayesinde 200 bin öğrenci okulla tanışırken, 83 okul inşa edildi, 200 okul da tamir edilerek eğitime kazandırıldı.


TİKA, Afganistan'daki eğitim projelerine ilişkin bir rapor yayımladı. Buna göre TİKA, Afganistan'da derslik açığından, yetişmiş öğretmen eksikliğine kadar değişik alanlardaki eksiklikleri gidermeye çalışarak ülke genelinde yaklaşık 6,5 milyon öğrenciye hizmet verdi.


Afganistan'da son 10 yılda 800’ü aşkın proje hayata geçirildi. Eğitime katkı için 83 okulun sıfırdan inşası ve 200 okulun tadilat ve donanım çalışmasıyla 200 binden fazla öğrenci okulla tanıştı.


Türkçe öğretimine yönelik çalışmalar


Afganistan'da en çok konuşulan ikinci yabancı dil haline gelen Türkçenin ülke genelinde yaygınlaştırılması amacıyla Kabil Üniversitesi bünyesinde Türkoloji hizmet binası inşa edildi.


Tüm tefrişatı TİKA tarafından yapılan hizmet binası 2 bin 390 metrekarelik kapalı alanıyla dikkati çekiyor.


Öte yandan güvenlik gerekçesiyle veya coğrafi şartlardan dolayı eğitimden uzak kalan çocuklar için geçici çözümlerin de üretildiği ve bu kapsamda özellikle konargöçer bir yaşam tarzı sürdüren Kuçi halkının çocuklarına son bir yılda 220 adet sınıf-çadır temin edildiği belirtildi.


Akit 


Geri Dön