23 / 04 / 2024

TİKA, Üsküp'teki Mustafa Paşa Camii'ni restore etti!

TİKA, Üsküp'teki Mustafa Paşa Camii'ni restore etti!

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bulunan ve TİKA tarafından orijinaline uygun tamir edilen Mustafa Paşa Camii, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in katılımıyla ibadete açıldı



 

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bulunan ve Yavuz Sultan Selim döneminden kalan tarihi Mustafa Paşa Camii ibadete açıldı. Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan tarihi Cami'nin açılışın Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, gerçekleştirdi. TİKA tarafından yenileme çalışmalarının ardından ilk namazı kıldıran Görmez, tarihi camii'yi Ramazan öncesi son Cuma namazında ibadete açmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi.

YAVUZ'UN VEZİRİNDEN YADİGAR

"Yavuz Sultan Selim'in Veziri Mustafa Paşa'nın 1492 yılında Üsküp'te yaptırdığı Mustafa Paşa Camii, yapı ve tasarım ilkelerinin en başarılı örneklerinden biri olarak yıllarca buluşmalara ev sahipliği yaptı. Öğrencilere ve ihtiyaç sahiplerine yemek dağıtan bir vakıf olma misyonunu da uzun süre yerine getiren camii, doğal aşınmalardan ve 1962 yılında meydana gelen depremde büyük hasar gördü. Şehrin merkezinde çarşı-cami-meydan öğelerinin birlikte kullanılmasıyla kentteki sosyal hayatın önemli bir parçası olan ancak zaman içinde yıpranan Camii, TİKA tarafından 2007 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarıyla Mustafa Paşa Camii'si tekrar ayağa kaldırıldı. Hassas malzeme seçimi ve özgün restorasyon tekniklerinin kullanılması sayesinde mimari dokunun özelliği korundu. Türk, Arnavut ve Boşnaklar'ın ve diğer halkların ortak geleceğinin temelini oluşturan bu eserler TİKA'nın gerçekleştirdiği çalışmalarla eski ihtişamına kavuştu.

YENİŞAFAK

 


Geri Dön