20 / 04 / 2024

TİKA'dan Kongo Cumhuriyeti ve Moldova'da yeni projeler!

TİKA'dan Kongo Cumhuriyeti ve Moldova'da yeni projeler!

TİKA, Kongo Cumhuriyeti'nde kadın istihdamı ve kadının toplumdaki statüsünü artırmayı hedefleyen projelere başladı. Ajans, Moldova'daki kreş ve ilkokul öğretmenlerine de ilkyardım kursları verecek.



Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Orta Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti ve Doğu Avrupa ülkesi Moldova'da yeni projelere başladı.


Kongo Cumhuriyeti'nde, kadın istihdamını artırarak gelir getirici faaliyetleri desteklemeyi hedefleyen TİKA, kadınlara dağıtılmak üzere ülkenin Kadın ve Aile Bakanlığına 21 adet elektrikli dikiş makinesi teslim etti.


Bölgede yürütülen projeler kapsamında, kırsal kesim ve gecekondu semtlerindeki kadın ve çocuklara erişimin sağlanabilmesi için Kadın ve Aile Bakanlığına çeşitli iletişim cihazları da verildi. Dağıtılan iletişim araçlarıyla Bakanlığın, "kadına şiddetle mücadele, kadın istihdamının artırılması, kadınların yetkilendirilmesi ve anne çocuk sağlığı" gibi alanlarda daha geniş kitlelere erişme imkanına kavuşturulması hedefleniyor.


Ayrıca Kadın ve Aile Bakanlığının kurumsal kapasitesinin artırılarak daha işlevsel hale gelmesi amacıyla çeşitli ofis ve bilişim cihazları Bakanlığa teslim edildi.


Teslim töreninde konuşan Türkiye'nin Brazzaville Büyükelçisi Can İncesu, Türkiye ile Kongo Cumhuriyeti arasındaki dostane ilişkilerin hızla geliştiğini belirterek kadınlara yeterli önem vermeyen bir toplumun gelişmesinin mümkün olmadığını söyledi.


İncesu, TİKA tarafından Kongo Cumhuriyeti Kadın ve Aile Bakanlığına hibe edilen cihaz, makine ve ekipmanın ülkede kadının statüsünün geliştirilmesine katkıda bulunacağına dair inancını ifade etti.


- TİKA’dan Moldovalı öğretmenlere ilkyardım eğitimi


TİKA, Moldova’daki kreş ve ilkokullarda görev yapan öğretmenlere sertifikalı ilkyardım kursları düzenleyecek.


TİKA, Moldova Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ve Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından kurulan ASTUMED isimli sivil toplum kuruluşu işbirliğinde yürütülecek ilkyardım eğitimi projesine başladı.


Proje kapsamında, Kişinev ve çevresinden seçilecek 10 kreş ve 10 ilkokulda görev yapan öğretmenlerin sertifikalı ilkyardım eğitimlerinden faydalanması planlanıyor. İlerleyen dönemlerde ise projenin Beltz, Kahul ve Gökoğuz Yeri’ndeki okulları da kapsayacak şekilde genişletilmesi öngörülüyor.


Eğitimlerin sonunda, projeye katılan her okula tam teşekküllü bir ilkyardım çantası da hediye edilecek.


AA


Geri Dön