29 / 03 / 2024

TMB, Avrupa İnşaat Federasyonu’nunda ilk kez temsil edilecek!

 TMB, Avrupa İnşaat Federasyonu’nunda ilk kez temsil edilecek!

Türkiye Müteahhitler Birliği(TMB) Avrupa İnşaat Federasyonu’nun (FIEC) yönetim kadrosunda ilk kez temsil edilme hakkına kavuştu



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Almanya, Fransa ve İtalya’nın başını çektiği 25 AB ülkesini içeren ve Avrupa inşaat sektörünün tepe örgütü olan Avrupa İnşaat Federasyonu’nun (FIEC) yönetim kadrosunda ilk kez temsil edilme hakkına kavuştu. Haziran’da tüzük değişikliğine gidildiğini açıklayan TMB Başkan Yardımcısı Emre Aykar, “Türkiye’nin yurtdışı müteahhitlikteki son 10 yıldaki hızlı büyümesi şimdi farkedildi. Artık ödeme gecikmelerinden ihalelerde aşırı düşük tekliflere kadar tüm kararlarda Astaldi’nin başkanıyla aynı masada söz sahibi olacağız” dedi.



Türk müteahhitlerinin 1972 yılından bugüne kadar 94 ülkede 213.23 milyar dolar değerinde 6 bin 535 proje üstlenmesi ve bu projelerin yüzde 80’inin sadece son 10 yılda gerçekleştirilmesi, Avrupa inşaat sektörünün en tepe örgütü olan Avrupa İnşaat Federasyonu’nun (FIEC) dikkatinden kaçmadı. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 2000 yılında tam üye olduğu federasyonun yönetim kuruluna bu yıl 12 yıl sonra ilk kez Haziran ayında seçilerek sadece Almanya, Fransa ve İtalya’ya tanınmış olan daimi üyelik ve başkan yardımcılığı hakkına sahip oldu. FIEC’in 8 Haziran’da yapılan genel kurulunda alınan kararla Türkiye olarak ilk kez yönetim kuruluna girdiklerini açıklayan TMB Başkan Yardımcısı ve Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Emre Aykar, federasyonun yönetim kurulunda ‘başkan yardımcısı’ sıfatıyla Türkiye’yi temsil edeceğini kaydetti.


Federasyona üyelik için TMB olarak 1997 yılında başvurduklarını, 98 yılı itibarıyla gözlemci üye, 2000 yılında ise tam üye olduklarını hatırlatan Aykar, “1905 yılında kurulmuş federasyon 25 AB ülkesi, İsviçre, Norveç, Hırvatistan ve Türkiye olmak üzere 34 mini federasyon içeriyor. 3 milyon şirket üyesi var. Üyelerinden gelen talepler ve sorunlar üzerinde raporlar hazırlıyor ve bunu AB komisyonlarına iletiyor. Sektörün gelişmesi için öneriler oluşturup AB organlarında lobi faaliyeti yapıyor. TMB olarak uyum yasaları çervesinde bizim de etkilendiğimiz kararların ilk elden alındığı yerde olacağız. Bir kısmını yönlendireceğiz. Olan biten her şeyden haberdar olacağız” diye konuştu. Aykar, yönetim kurulunda Astaldi’nin Başkanı Paolo Astaldi’nin de bulunduğunu hatırlatarak, “Aynı masada karar alıcı olarak bulunacağız” dedi. 


Düşük teklife standart!


Tüzük değişikliğinin Türkiye’nin yurtdışı müteahhitlikteki son 10 yıldaki hızlı büyümesinin farkedilmesi ve TMB’nin çabaları sayesinde olduğunu söyleyen Aykar, “Taahhüt sektörünün sorunları AB ülkelerinde de Türkiye’de de aynı. AB ülkeleri örneğin 3. Dünya ülkelerinin müteahhitlerinden, Çinli ucuz işçi çalıştırarak doğan haksız rekabetten şikayetçi. Türk müteahhitler de aynı sıkıntıdan müzdarip. İşçi sağlığı ve güvenliğinden kamu alımlarına, yeni TTK ile bizde de mecburi olacak etik kurallardan uluslararası muhasebe sistemine kadar pek çok konuda AB ülkelerince uygulanacak direktiflerin Türkiye’de de uygulanması için çalışmalar yapacağız” diye konuştu.


Aykar, Türkiye’ye uyarlanabilecek önerileri ise şöyle sıraladı: “Müteahhitlere geç ödeme yapılması sorunu, belli bir oranda yıllık faiz uygulanması ile aşılabilir. İhale kanunun da AB esaslarına tam oturtulması gerekli. İhalelerde aşırı düşük teklifin önüne geçilmesi önemli bir adım olur. İşin o denli düşük maliyetlerle yapılmayacağı açıktır, ancak reddedildiğinde de somut nedenlere dayandırılmadığı için spekülasyonların doğması muhtemeldir. Bunu engellemek için teklifin de bir standardı olmalı. Ayrıca binaların engellilere göre tasarlanması da gündeme gelebilir.”


Avrupa’da 1.25 trilyon euroluk inşaat sektörü var


2011 yılında 19.5 milyar dolar tutarında 450’den fazla proje üstlenen Türk yurtdışı müteahhitlik sektörü, 2012 yılının ilk 5 aylık döneminde 6.33 milyar dolar tutarında 88 proje üstlendi. 14 milyon insanın istihdam edildiği Avrupa inşaat sektörünün büyüklüğü ise 1.25 trilyon euro.


Düşük aidat ödemek isteyenler için: Evviva Home


Bulut İnşaat’ın Beylikdüzü’ndeki projesi Evviva Home, Fin Hamamı’ndan spor salonuna, çocuk parkından yürüyüş alanlarına kadar birçok sosyal alanı barındırmasına rağmen, benzer projelere kıyasla daha makul bir aidat toplanmasıyla dikkati çekiyor. Aidatların 1+1’lerde 80 TL, 2+1’lerde 100 TL olarak belirlendiği projede 1+1 rezidans daireler de peşin ödemede 59 bin 640 TL. Bulut İnşaat, daireleri taksitli ödeme seçeneğini kullanmak isteyenler için yüzde 0 faiz ile 120 ay 595 TL’den başlayan taksitlerle 71 bin 500 TL’den satışa sunuyor. 2+1’lerin de 100 bin 800 TL’den satıldığı projede ortak alanlar ve bazı özel noktalar engelli kişilere göre tasarlandı. Projede sensörlü aydınlatmalar, rahatça binilebilen asansörler, fotoselli musluk, özel yol tasarımlarımız çevre düzenlemeleri uygulamaları ile ev sahipleri için tüm ihtiyaçlar düşünüldü. 2 bin 200 metrekare alan üzerinde 172 daireden oluşan projede 132 adet 1+1, 40 adet 2+1 dairenin yer alıyor. Projede özel çocuk oyun parkı, fitness center, sauna, yürüyüş ve bisiklet alanı, 7/24 resepsiyon ve güvenlik ile daireye özel kapalı otopark bulunuyor.


NeoGölpark’ın 4. etabı Eylül’de satışa çıkıyor


Neo Vista, Neo Çarşı, Neo Garden, Neo Park, Neo Studio, Neo Yaşam gibi başarılı projeleri hayata geçiren Neo Yapı’nın Bolluca’da temellerini attığı 7 mahalleden oluşan NeoGölpark İstanbul Evleri’nin 4’üncü mahallesi Eylül 2012’de satışa çıkarılıyor. 1’inci mahallesinde yaşamın başladığı, 2’nci mahallesinin ise sonbaharda ev sahiplerine teslim edileceği projede ortalama 590 metrekare bahçe içinde, müstakil, 2 araçlık otoparka sahip ‘L’ ve ‘M’ tipiyle ilgi gören ‘SıraEvler’den oluşan 60 konutluk 3’üncü mahallenin de yüzde 80’i satıldı. Bu bölüm Kasım 2013’te sahiplerine teslim edilecek. Projedeki tüm inşaat faaliyeti ise 2015 sonunda tamamlanacak. Şu an satışta olan 3’üncü mahalle evlerinin fiyatları 760 bin TL ile 900 bin TL arasında değişiyor. Bu mahalledeki evlerin büyüklüğü ise 183 m2 ile 195 m2 arasında. Büyüklükleri 325 ile 384 m2 olan sınırlı sayıdaki evin fiyatı ise 1 milyon 600 bin ile 1 milyon 800 bin TL arasında değişiyor.


450 m2 yeşil alan düşüyor


NeoGölpark İstanbul Evleri’nin sosyal kulübü Neo Life’ta yüzme havuzu, çocuk havuzu, güneşlenme terasları, spor merkezi, sauna, dinlenme alanları, cafe, restoran, tenis kortları, basketbol sahası, çocuk kulübü, toplantı salonu bulunurken, çevresinde de yürüyüş alanları yer alıyor. Kişi başına düşen 450 m2’lik yeşil alanı bulunan projenin yanında Neo Yapı tarafından 120 bin ağaçla güçlendirilen 2 bin dönümlük bir orman da var. Projedeki okul öncesi yaş grubuna hitap eden bir eğitim kurumu, Eylül 2012’de kapılarını açmaya hazırlanıyor.


Arma Business’tan peşine % 11 indirim 0 faizle 11 ay ek vade


Okkalar İnşaat, İstanbul Kurtköy’deki projesi Arma Business&Life’ta Ramazan ayına özel olarak yeni bir kampanya paketi uyguluyor. Ev-ofis konseptine sahip Arma Business&Life’ta düzenlenen kampanyada Ramazan ayının ‘11 ayın sultanı’ olmasından dolayı ‘11’ vurgulanmış. Bu kapsamda, 15 Temmuz’da başlayıp Ramazan ayı sonuna kadar devam edecek kampanyada isteyene peşin ödemede yüzde 11 indirim yapılırken, kredili alımda peşinat 11 ay sonraya ötelenecek. Sıfır faiz uygulanan vadeli ödemelerde ise vade 11 ay daha uzatılarak 35 aya çıkartılıyor. Yüksek gelişme potansiyeliyle İstanbul’un parlayan yıldızı olarak değerlendirilen Kurtköy’ün en işlek caddesi üzerinde bulunan Arma Business&Life’ta fiyatlar 137 bin liradan başlıyor. Stüdyolardan 3+1 dairelere kadar farklı konut tiplerinin yer aldığı projede büyüklükleri 48 ile 235 metrekare arasında değişen 264 bağımsız bölüm bulunuyor. Teslimatın Aralık 2013’de yapılacağı proje 14 bin metrekarelik alana kuruluyor. Bu alanın 11 bin metrekaresi, yani yaklaşık yüzde 80’i ise yeşil alandan oluşuyor. 30 milyon liralık yatırımla inşa edilen Arma Business&Life’ta metrekare birim fiyatları 2 bin 200 lira ile 3 bin 100 lira aralığında değişiyor. Proje, Viaport Alışveriş Merkezi’ne 3.5 km, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalanı’na 2 km mesafede.

Vatan/Nihal Yuvacan


Geri Dön