19 / 04 / 2024

TMB, uluslararası şirketlere Türk inşaat sektörünü anlattı!

TMB, uluslararası şirketlere Türk inşaat sektörünü anlattı!

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, darbe girişiminin hemen ardından kamu ve özel sektörün pro-aktif bir şekilde birlikte tepki vermesinin mali çalkantının etkisini azalttığını kaydetti.



Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, darbe girişiminin hemen ardından kamu ve özel sektörün pro-aktif bir şekilde birlikte tepki vermesinin mali çalkantının etkisini azalttığını kaydetti. Yenigün, “TMB olarak biz de hemen küresel düzeyde hareket geçtik. Üye olduğumuz tüm uluslararası inşaat sektörü kuruluşları ve yabancı misyon temsilciliklerine, Türkiye’nin ve inşaat sektörünün bütün kurum ve kuruluşlarıyla dimdik ayakta olduğunu anlattık” dedi.


Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), darbe girişiminin hemen ardından uluslararası düzeyde harekete geçti. TMB, yakın ve aktif ilişkide olduğu ve yönetim kurullarında görev aldığı Uluslararası Müteahhitler Birlikleri Konfederasyonu (CICA), Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu (FIEC), Avrupa Uluslararası Müteahhitler Birliği (EIC) ve Dünya Su Konseyi (WWC) gibi uluslararası meslek kuruluşları ile Türkiye'deki bütün yabancı misyon temsilciliklerine gönderilen mektuplarla sürece ilişkin bilgi verdi. 


TMB Başkanı Mithat Yenigün'ün imzasıyla gönderilen mektuplarda, Türkiye'nin demokrasiye bağlılığı, Türk ekonomisinin ve inşaat sektörünün gücü vurgulandı. Hem yurtiçinde hem yurtdışında 100'ü aşkın ülkede devam eden altyapı ve üst yapı projelerinin ara vermeden devam ettiği vurgulandı. 


Uluslararası muhataplarına Türkiye inşaat sektörünün güçlü yapısını her fırsatta anlattıklarını vurgulayan TMB Başkanı Mithat Yenigün, darbe girişimi sonrası genel ekonomik durum ve inşaat sektörüne ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: 


ORTAK TEPKİ BÜYÜK TAKDİRLE KARŞILANDI: “15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin ardından, Türkiye Müteahhitler Birliği olarak demokrasimize karşı gerçekleştirilen darbe girişimini şiddetle kınadığımızı açıkladık. Demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçecek bu girişime, başta vatandaşlar olmak üzere, hükümet ve muhalefet partileri, sivil toplum örgütleri, tüm medya, polis ve askeri ile toplumun tüm kesimlerinin, hep birlikte ortak tepki vermesini büyük bir takdirle karşıladığımızı dile getirdik.”


GÖREVİMİZİ KARARLILIKLA YERİNE GETİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ: “Bu süreçte tüm vatandaşlarımızın birlik, beraberlik ve sağduyu içerisinde cumhuriyete, demokratik değerlere sahip çıkmaya devam edeceğine güvenimiz tamdır. Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu ve üye firmalarının, güzel ülkemizde barış ve huzurun sağlanması, kalkınma ve yatırım çalışmaları ile ekonomik büyümenin kesintisiz devamı için üzerlerine düşen görevi her zamankinden büyük bir kararlılıkla yerine getirmeye hazır olduklarını bir kez daha vurgulamak isterim.”


PİYASALARDA KISMEN RAHATLAMA SAĞLANDI: “Başarısız girişimin ardından ekonomi yönetimi hem Başbakan Yardımcısı Sayın Şimşek ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası öncülüğünde kamu tarafında, hem de bankalar, iş dünyası temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları üzerinden sivil kesimde pro-aktif tepki verdi. Hayatın ve ekonominin olağan akışına hızla döndürülmesi ve mali çalkantıların potansiyel dalga şiddetinin azaltılması açısından bu tavır piyasalarda kısmen rahatlama sağladı.” 


AVRUPA ÜLKELERİNDE DE OHAL UYGULANIYOR: “Darbe girişiminin piyasalar üzerindeki artçı etkileri sürerken, 20 Temmuz itibariyle yurt genelinde 3 ay süreyle OHAL uygulamasına geçildiği açıklandı. Terör tehdidi nedeniyle bu günlerde Almanya, Fransa ve Belçika gibi AB ülkelerinde de uygulanmakta olan olağanüstü hal sisteminin, teorik açıklamalardan ziyade uygulama pratiklerine göre piyasa hareketlerine ve yatırım ortamına yansıyacağı değerlendiriliyor.” 


UYGULAMADA HASSASİYET YATIRIM ORTAMINA ETKİYİ SINIRLAR: “Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın OHAL açıklamasında da vurguladığı üzere, uygulamanın temel hak ve özgürlükleri kısıtlamadan, politik, sosyal ve ekonomik açıdan normalleşmeyi sağlayacak şekilde hayata geçirilmesi, uygulamanın yatırım ortamına etkisini de sınırlayacak.”


ESKİSİNDEN DAHA İYİ OLABİLİRİZ: “Kısa vadede artan belirsizliğin, risk iştahını azaltma, piyasalarda dalgalanmayı arttırma, sermaye akımlarını tersine çevirme, dış krediye erişim olanaklarını kısıtlama, yatırımları daha da aşağı düzeylere indirme potansiyelinin yüksek olduğu değerlendirilmektedir. Öte yandan, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne bağlılık ile Türk ekonomisinin halihazırda ihtiyacı bulunan reformların da etkinlikle hayata geçirilmesi halinde, orta-uzun vadede Türkiye ekonomisinin eskisinden de olumlu bir konumda olabileceği düşünülmektedir.”



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), darbe girişiminin ardından uluslararası düzeyde harekete geçti. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, “TMB olarak biz de hemen küresel düzeyde hareket geçtik. Üye olduğumuz tüm uluslararası inşaat sektörü kuruluşları ve yabancı misyon temsilciliklerine, Türkiye'nin ve inşaat sektörünün bütün kurum ve kuruluşlarıyla dimdik ayakta olduğunu anlattık” dedi. TMB, yakın ve aktif ilişkide olduğu ve yönetim kurullarında görev aldığı Uluslararası Müteahhitler Birlikleri Konfederasyonu (CICA), Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu (FIEC), Avrupa Uluslararası Müteahhitler Birliği (EIC) ve Dünya Su Konseyi (WWC) gibi uluslararası meslek kuruluşları ile Türkiye'deki bütün yabancı misyon temsilciliklerine gönderilen mektuplarla sürece ilişkin bilgi verdi. TMB Başkanı Mithat Yenigün'ün imzasıyla gönderilen mektuplarda, Türkiye'nin demokrasiye bağlılığı, Türk ekonomisinin ve inşaat sektörünün gücü vurgulandı. Hem yurtiçinde hem yurtdışında 100'ü aşkın ülkede devam eden altyapı ve üst yapı projelerinin ara vermeden devam ettiği vurgulandı. Piyasalarda kısmen rahatlama olduğunu belirten Mithat Yenigün, orta-uzun vadede Türkiye ekonomisinin eskisinden de olumlu bir konumda olabileceğinin düşünüldüğünü dile getirdi.


Sözcü




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...




Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), uluslararası düzeyde harekete geçti. Dünyada birçok ülkede ciddi yatırımlar yapan sektör adına TMB, uluslararası meslek kuruluşlarına ve Türkiye'deki bütün yabancı misyon temsilciliklerine mektup göndererek sürece ilişkin bilgi verdi. Birlik tarafından Uluslararası Müteahhitler Birlikleri Konfederasyonu (CICA), Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu (FIEC), Avrupa Uluslararası Müteahhitler Birliği (EIC) ve Dünya Su Konseyi (WWC) gibi uluslararası kuruluşlar ile Türkiye'deki bütün yabancı misyon temsilciliklerine mektup gönderildi. TMB Başkanı Mithat Yenigün imzalı mektupta, Türkiye'nin demokrasiye bağlılığına vurgu yapıldı. Türk ekonomisinin ve inşaat sektörünün gücüne işaret edilen mektupta, hem yurt içinde hem yurt dışında 100'ü aşkın ülkede süren altyapı ve üstyapı projelerinin ara vermeden devam ettiğinin altı çizildi.


-DEİK olarak, öncelikle konuyla ilgili yurt dışındaki dezenformasyonu engellemek, bilgi kirliliğini temizlemek amacıyla “SEFERBERLİK” ilan edilmiş olup, tüm çalışmalar bu minvalde yürütüleceK.


-Yurtiçi ve yurtdışı iletişim faaliyetlerine katkı sağlamak amacıyla DEİK bünyesinde bir İletişim Komitesi kurulacak


-DEİK Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, ilgili Bakanlar ile düzenli olarak bir araya gelerek kapsamlı istişarelerde bulunacak.


-Büyükelçiler, ticaret müşavirleri ve karşı kanat kuruluşları ile olan temaslar artırılarak devam edecek.


-İlan edilen seferberlik kapsamında, İş Konseyi Başkan ve Yürütme Kurulları önümüzdeki 30 gün içerisinde sorumlu oldukları ülkelere ziyaretler gerçekleştirerek; karşı kanat, ilgili muhataplar, düşünce kuruluşları, fikir önderleri, medya temsilcileri ve kendi iş ortakları ile bir araya gelecek, yüz yüze temasla ülke gerçeklerini anlatacaklar


-Gerektiği hallerde yurt dışındaki muhataplar, gruplar halinde veya münferiden Türkiye'ye davet edilecek ve ülkedeki durumu gözleriyle görmeleri, yaşayarak hissetmeleri sağlanacak.


-Almanya, Fransa, İngiltere, Belçika, İtalya, Slovakya) ve ABD olmak üzere, bazı ülkelere üst düzey temaslar gerçekleştirilecek


-Türkiye'de yerleşik yabancı yatırımcılar ile DEİK, ilgili kurum ve kuruluşların da katılımıyla gerektiği yer ve sayıda “Networking Event” düzenleyecek.


-İlgili kurum temsilcilerinden, G20 Çin ve B20 Çin kapsamında çeşitli temaslarda bulunulması talep edilecek.


-Dünya geneline yayılmış DTİK ağı kanalıyla yurtdışında yerleşik halde bulunun Türk diasporası harekete geçirilecek ülke temsilcileriyle görüşülecek


-Yurtdışı medya dâhil ilgili tüm muhataplara doğru bilgi aktarımını sağlamak adına birkaç dilde e-bülten hazırlanıp, belirli periyotlarda gönderilecek; bu bağlamda sosyal medya da etkin bir şekilde kullanılacak.


Piyasalarda kısmen rahatlama sağlandı

Yenigün, söz konusu darbe girişiminin ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası öncülüğündeki kamu tarafıyla bankalar, iş dünyası temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının aktif bir şekilde tepki verdiğini anımsattı. Bu tavrın, hayatın ve ekonominin olağan akışına hızla döndürülmesi ile mali çalkantıların potansiyel dalga şiddetinin azaltılması açısından piyasalarda kısmen rahatlama sağladığını bildirdi. Yenigün, atılacak adım ve reformların da önemini vurguladı.




Yeni Şafak



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TÜRKİYE Müteahhitler Birliği (TMB), darbe girişiminin ardından uluslararası düzeyde harekete geçti. Birlik, uluslararası meslek kuruluşlarına ve Türkiye'deki bütün yabancı misyon temsilciliklerine mektup göndererek sürece ilişkin bilgi verdi. TMB'den yapılan açıklamaya göre, Birlik tarafından Uluslararası Müteahhitler Birlikleri Konfederasyonu, Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu, Avrupa Uluslararası Müteahhitler Birliği ve Dünya Su Konseyi gibi uluslararası kuruluşlar ile Türkiye'deki bütün yabancı misyon temsilciliklerine mektup gönderildi. TMB Başkanı Mithat Yenigün imzalı mektupta, Türkiye'nin demokrasiye bağlılığına vurgu yapıldı. Türk ekonomisinin ve inşaat sektörünün gücüne işaret edilen mektupta, hem yurt içinde hem yurt dışında 100'ü aşkın ülkede süren altyapı ve üstyapı projelerinin ara vermeden devam ettiğinin altı çizildi. 


Vatan


Haber Ekonomist Dergisi'nde şu şekilde yer aldı ;



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), darbe girişiminin hemen ardından uluslararası düzeyde harekete geçti. TMB, yakın ve aktif ilişkide olduğu ve yönetim kurullarında görev aldığı Uluslararası Müteahhitler Birlikleri Konfederasyonu (CICA), Avrupa inşaat A Sanayi Federasyonu (FIEC), Avrupa Uluslararası Müteahhitler Birliği (EIC) ve Dünya Su Konseyi (WWC) gibi uluslararası meslek kuruluşları ile Türkiye'deki bütün yabancı misyon temsilciliklerine gönderilen mektuplarla sürece ilişkin bilgi verdi. 


TMB Başkanı Mithat Yenigün, "Üye olduğumuz tüm uluslararası inşaat sektörü kuruluşları ve yabancı misyon temsilciliklerine, Türkiye'nin ve inşaat sektörünün bütün kurum ve kuruluşlarıyla dimdik ayakta olduğunu anlattık" dedi. 



Ekonomist





Geri Dön