18 / 04 / 2024

TMMOB: Şişli Meslek Lisesi imar planında yürütme durdu!

TMMOB: Şişli Meslek Lisesi imar planında yürütme durdu!

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre İstanbul Avrupa Yakası'nda yer alan Şişli Meslek Lisesi imar planında yürütme durdu.



TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından yapılan açıklama şöyle;



Odamızın açtığı dava sonucu Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi`na ait arazi üzerinde AVM ve Rezidans gibi fonksiyonlarla yoğun bir yapılaşma öngören imar planı değişikliğinin yürütmesi durduruldu.

 

Söz konusu arazi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 02.10.2013 tarihinde onaylanan Şişli İlçesi, Kaptanpaşa Mahallesi 2063 Ada 4 parsel, 2765 ada 1 parsel ve 10295 ada 18 Parseli Kapsayan Alana ait 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Odamız tarafından 10.01.2014 tarihinde yargıya taşınmıştı. Dava konusu imar planı değişikliği ile "Meslek Lisesi Alanı" olarak bilinen bölge büyük ölçüde "Ticaret + Konut Alanı"na alınarak Emsal: 3,00 yapılaşma değeri olarak değiştirilmekte, Bakanlık tarafından bu ayrıcalıklı imar artışı ve fonksiyon değişikliği ile kamu yararına aykırı bir işlem tesis edilmekteydi.

 

Odamızın açtığı dava neticesinde, İstanbul 8. İdare Mahkemesinin 20.03.2014 tarihinde verdiği kararla birlikte Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi`ne ilişkin hazırlanan bu ayrıcalıklı imar planı değişikliğinin yürütmesi durdurulmuştur.

 

Söz konusu alanda faaliyet gösteren Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, mevcut durum itibariyle yaklaşık 5000 öğrenci ve 250 kişilik öğretmen kadrosu ile birlikte, tarihi Sanayi-i Nefise Mektebine kadar giden Türkiye`nin en köklü ve önemli meslek liselerinden biridir. İçerisinde yer alan atölyeler, sosyal tesisler ve idari birimler ile birlikte bir bütün olan bu eğitim alanının ortadan kaldırılması, parçalanması veya merkezi konumundan uzaklaştırılarak taşınması işlevini büyük ölçüde kaybetmesine yol açarak kamu yararına açıkça aykırı bir durum teşkil edecektir. İstanbul 8. İdare Mahkemesi`nin vermiş olduğu bu karar bu önemli eğitim alanının korunması ve kamu kullanımında kalması açısından son derece önemlidir.

 

İmar Planları aracılığıyla kamuya ait olan değerlerin, alanların birer birer çeşitli sermaye gruplarına ayrıcalıklarla tahsis edilerek kamu elinden çıkartılmasına karşı Şehir Plancıları Odası olarak, kamu yararından, bilimden, doğadan ve insandan yana mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha belirtiyoruz.


Saygılarımızla,


TMMOB Şehir Plancıları Odası


İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu 


Geri Dön