25 / 04 / 2024

TMMOB'den Validebağ açıklaması!

TMMOB'den Validebağ açıklaması!

TMMOB Validebağ Korusu olarak bilinen, 1. Derece Doğal Sit Alanı`nın komşuluğunda bulunan ve plan değişikliği ile park alanından dini tesise dönüştürülen alan için açıklama yaptı.



TMMOB Validebağ Korusu olarak bilinen, 1. Derece Doğal Sit Alanı`nın komşuluğunda bulunan ve plan değişikliği ile park alanından dini tesise dönüştürülen alan için açıklama yaptı. İşte o açıklama;


Validebağ Korusu olarak bilinen, 1. Derece Doğal Sit Alanı`nın komşuluğunda bulunan ve plan değişikliği ile park alanından dini tesise dönüştürülen alanda, yer seçimi kararı ve plan değişikliğinin şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına uygun olmadığını belirten bilirkişi raporlarına ve 7. İdare Mahkemesinin Yürütmeyi Durdurma kararına rağmen inşaat devam ediyor.


Bu konu dahilinde plan değişikliğinden, inşaatın başlamasına kadar her aşamada hukuksuzluğu seçen Üsküdar Belediyesi, planlama aşamasında ilk olarak bakılması gereken; dini tesis ihtiyacının bulunup bulunmadığını, dini tesis ihtiyacının nasıl tespit edildiğini, varsa ihtiyacın mevcut plan dâhilinde karşılanmasının mümkün olup olmadığını araştırmadan ve buna yönelik plan raporunda belirtilmesi gereken diğer çalışmaları yapmadan sadece cami inşaatının yer seçimine karar vermiş ve Belediye Başkanı sayın Hilmi Türkmen`in siyasi hırsları da konuyu bu şekilde gündeme getirmiştir.

Çevre sakinlerince yargıya taşınan plan değişikliğine ilişkin hukuki sürecin tamamlanmasına çok kısa bir zaman kala yangından mal kaçırır gibi, şafak vaktinde Polis ve TOMA`lar eşliğinde inşaata girişilmiştir. Bu noktada kamu yararına, şehircilik ilke ve esaslarına, ilgili yönetmeliklere uygun olarak hazırlanmayan, tam da bu sebeple kamu zararının oluşmaması adına yürütmesi durdurulmuş bir plana dayanarak hazırlanmış ruhsatla işlem yapılmakta, bu hukuksuzluğun engellenmesi için çabalayanlara da gözaltı şiddeti uygulanmaktadır.

Bilimsel, teknik ve demokratik süreçler çalıştırılmadan yapılan bu işlemin geri dönülmez zararlara sebebiyet verecek olması nedeniyle; Üsküdar Belediyesi`ni ve ilgili yöneticileri Kanunların vermiş olduğu yetki ve sorumluluğu yerine getirerek derhal suç teşkil eden bu işlemi durdurmaya çağırıyoruz. Evrensel şehircilik ilkelerini, planlama esaslarını hatta ve hatta mahkeme kararlarını dahi dikkate almadan, hukuksuz bir biçimde yapılan her işlemin, hukuk tanımazlığın, suç olduğunu ve mevcut durum itibariyle tüm sorumluların da bu suça ortak olduğunu hatırlatırız.

Siyasi hırslarla Polisin gölgesinde atılan her temelin karşısında her zaman inadına yaşamı ve bilimi savunacağız.

 

Saygılarımızla,

TMMOB Şehir Plancıları Odası

İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu

  



Geri Dön