26 / 04 / 2024

TMSF'nin yeni patronu Ercan Gül oldu

TMSF'nin yeni patronu Ercan Gül oldu

TMSF'de Ahmet Ertürk'ün koltuğuna Şakir Ercan Gül oturdu



Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanlığı'nı 6 yıldır sürdüren ve 31 Ocak'ta görev süresi dolan Ahmet Ertürk'ün yerine, bu görevi vekaleten yürüten TMSF İkinci Başkanı Şakir Ercan Gül atandı. Fon Kurulu'nun ikinci başkanlığına Abdullah Demiröz, boş bulunan üyeliklere de Nevzat Mazı ve Mukim Öztekin getirildi.

Resmi Gazete'de dün yayımlanan atama kararında, TMSF İkinci Başkanı Şakir Ercan Gül'ün üyeliğinin kalan süresi için görev yapmak üzere Fon Kurulu Başkanı olarak görevlendirildiği bildirildi. Başkanlık için TMSF İkinci Başkanı Şakir Ercan Gül, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) İkinci Başkanı Ahmet Şirin, Sermaye Piyasası Kurulu İkinci Başkanı Abdülkerim Emek, TMSF Kurul Üyesi Yüksel Görgeç'in isimleri geçmişti.
 
21 bin dava açıldı
TMSF 6 yıllık Ahmet Ertürk döneminde, 18.6 milyar dolar tahsilat gerçekleştirdi. 2010 yılında 3.6 milyar dolar tahsilatın daha gerçekleşmesi hedefleniyor. 2004 yılından sonra yapılan tahsilatın yüzde 74'ü bankalara ait mal varlıklarından, yüzde 10'u bankalardaki TMSF'nin elde etmiş olduğu sigorta primlerinden, yüzde 8'i ise gayrimenkul ve iştiraklerden yapıldı. TMSF, 6 yıl içinde 523 şirketin yönetim ve denetimini devraldı. 191 şirket ise bankaların Fon'a devriyle Fon'a geçti. Dolayısıyla toplamda 714 şirket Fon tarafından yönetildi. Bunun 55'i tasfiye edildi. 251 tanesinin ticaret sicil kaydı silindi. Bu şirketlerden 283 tanesi fon yönetiminde toplandı. 40 tanesi fon iştiraki olarak görüldü.

Ertürk döneminde kuruma yönelik 21 bin dava açıldı. Fon'un şu anda satışa sunduğu 14 adet şirket bulunuyor. Bunlardan 231 milyon dolar tahsilat bekleniyor. Bu şirketlerin 3'ü Toprak Grubu'na, 4'ü Garipoğlu, 4'ü Aksoy Grubu, 2'si Zeytinoğlu, 1'i Bilgin Grubu'na ait.

TMSF Başkanı sıfatı ile son kez geçen hafta basın mensuplarıyla bir araya gelen Ahmet Ertürk, bundan sonra ne yapacağına ilişkin soruları yanıtsız bırakırken, "Çalışacağım sektör henüz belli değil, ama en başarılı olacağınız sektör herhalde en iyi bildiğiniz sektördür" demişti. 
  
ALTI YILDIR TMSF'de
TMSF'nin yeni başkanı Gül, 1967 yılında Erzurum'da dünyaya geldi. Gül, 1984 yılında Rize Lisesi'nden, 1988 yılında  Ankara  Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Memuriyete Halk Bankası Müfettiş Yardımcısı olarak başlayan Gül, 1993 yılında Maliye Müfettişi oldu. 2004 tarihinde TMSF İkinci Başkanlığı görevine getirilen Gül, evli ve bir çocuk babası.

TMSF Başkanlığı'nı 6 yıldır sürdüren ve 31 Ocak'ta görev süresi dolan Ahmet Ertürk'ün yerine TMSF İkinci Başkanı Şakir Ercan Gül atandı.
Referans

Basında yer alan diğer haberler;

Torbadan çıktı yine TMSF'de kaldı, şimdi 2 yıllık başkan oldu
TMSF'de Ahmet Ertürk'ten boşalan başkanlığa, yardımcısı Şakir Ercan Gül atandı. Bununla birlikte Gül'ün Fon'daki görevini 8 yıla çıkaran kura olayı gündeme geldi. Gül'ün adı 4 yıl önce çekilen kurayla “ayrılması gereken üye” olarak belirlendi. Ancak, hükümet Gül'ü Kurul Üyeliğine 6 yıllığına yeniden atadı. Gül, görev süresinin dolacağı 2012 yılına kadar TMSF'ye başkanlık yapacak.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanlığı'nı 6 yıldır sürdüren Ahmet Ertürk'ün görev süresinin 29 Ocak'ta dolmasının ardından, yeni başkan olarak Şakir Ercan Gül atandı. 2004'ten bu yana TMSF'de ikinci başkanlık görevini yürüten Gül'ün, 6 yıllık görev süresini doldurmuş olmasına karşın başkanlık koltuğuna oturması dikkati çekti. Kurul'un ‘şanslı' üyesi olan Gül'ün, üyelik başlangıç tarihinin 2006 kabul edilmesi, ona TMSF'de 2 yıl başkanlık yapma olanağı sağladı.

Ertürk ile aynı dönemden
Atama kararı, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan Şakir Ercan Gül, 1967 yılında Erzurum'da dünyaya geldi. 1984 yılında Rize Lisesi'nden, 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Memuriyete Halk Bankası Müfettiş Yardımcısı olarak başlayan Gül 1993 yılında Maliye Müfettişi oldu. 2004'te TMSF İkinci Başkanlığı görevine getirildi. Yani ‘6 yıllık görev süresi dolduğu için başkanlığı bırakmak' durumunda kalan Ahmet Ertürk ile aynı dönemde göreve başladı. Aynı koşullarda işe başlayan iki isimden biri başkanlığa veda ederken, diğeri onun yerini aldı.

4 yıl önce ‘kuradan çıktı'
Atama kararında, Gül'ün ‘üyeliğinin kalan süresi için' görev yapmak üzere Fon Kurulu Başkanı olarak görevlendirildiği belirtilmesi de, bu kalan sürenin nereden kaynaklandığı sorusunu akıllara getirdi. Aslında üst kurul üyeliklerinde görev süresi 6 yıl. Kurul biri başkan, biri ikinci başkan yardımcısı olmak üzere 7 üyeden oluşuyor. Süresi biten başkan ve üyeler de yeniden atanamıyor. Bu durumda aynı dönemde göreve başladıkları için Ertürk gibi, Gül'ün de TMSF'den ayrılması gerekiyor. Ancak bundan 4 yıl önce yaşanan bir olay, Gül'ün ‘şanslı üye' olmasının nedeni. Üst kurullarda üyelerin üçte biri iki yılda bir yenileniyor. Bu durumda gidecek iki isim kurayla belirleniyor. 2006'da yapılan kura çekiminde çıkan isimlerden biri de Gül oluyor. Ancak Gül'ün gitmesi gerekirken, yeniden ataması yapılıyor. Böylece Gül'ün yasal olarak 6 yıl olan görev süresinin başlangıç tarihi 2006 kabul ediliyor.

İlk 8 yıllık Fon Üyesi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan (BDDK) ayrıldıktan sonra TMSF'nin ilk başkanı olan Ertürk, 6 yıllık başkanlık sürecinde 11 üye ile çalıştı. Yani Fon üyeleri arasında bir sirkülasyon söz konusu. Ahmet Ertürk ile birlikte ataması yapılan ve bugüne kadar görev yapan Şakir Ercan Gül'ün yanı sıra bir de Ahmet Ragıp Çelebi vardı. Ancak bu üç isimden ikisi giderken, diğeri TMSF'de 8 yıl görev yapacak ilk kişi olarak tarihe geçti.

Görgeç 4.5 yıl görev yapabildi

AHMET Ertürk ve Ahmet Ragıp Çelebi'nin yanı sıra TMSF'ye veda eden üyelerden biri de Yüksel Görgeç oldu. TMSF'de başkanlık için geçen isimlerden biri de Yüksel Görgeç'ti. Ancak Görgeç, değil başkan olmak, fon kurulundan ayrılmak zorunda kaldı. Oysa Görgeç, TMSF'de ancak 4.5 yıldır görev yapıyordu. Yani yasaya göre görev süresinin dolmasına henüz 1.5 yıl vardı. Görgeç'in diğer üyeler gibi 6 yıl değil de 4.5 yıl sonra yönetimden ayrılmasının gerekçesi ise başka bir üyenin yerine atanması oldu. Hakkındaki
bazı iddialar nedeniyle TMSF'den ayrılmak zorunda kalan Hasan İncekara'nın yerine atanmış olması nedeniyle Görgeç'in görev süresi, İncekara'nın görev süresinin üzerine sayıldı.

Maliyeci geleneği oluştu

TMSF başkanlığının 2012 yılına kadar üstelenen Şakir Ercan Gül'ün yanı sıra ikinci başkanlığa Abdullah Demiröz, boş bulunan üyeliklere de Nevzat Mazı ve Mukim Öztekin atandı. Bu ekibin özelliği hepsinin Mülkiyeli olması.  Bir özellik de Öztekin dışında 3'ünün de maliye müfettişliğinden gelmesi. Bu durumda TMSF'de başkanın da yardımcısının da maliye müfettişliğinden gelmesine ilişkin bir gelenek oluştu ğundan söz ediliyor. Bir başka gelenek de yardımcıların başkanlığa hazırlanması. Bu geleneğe göre de Gül, iki yıl sonra ayrıldığında başkanlık koltuğuna yardımcısı Demiröz oturacak.

Erol'la SPK'da 6 yıl tartışması yaşanmıştı

Vedat Akgiray'dan önce Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanlığı yapan Turan Erol'un durumu, TMSF'deki son değişikliklere örnek oluşturdu.  SPK yönetimine 2003'te giren Erol, Haziran 2007'de başkan atanırken süresi 1.5 yıl olarak kabul edilmiş, bu sürenin sonunda da gitmişti. Erol, o dönemde, “Başkanlık süresi ayrıca sayılmalı, görevim 6 yıl sürmeli” demişti. Ancak, bu itiraz dikkate alınmadı.
 Nilgün Karataş/Hürriyet

TMSF'ye başkan oldu, 'Her başkanın bir yoğurt yiyişi var' dedi

TMSF'ye yeni başkan olarak Şakİr Ercan Gül resmen atandı. Gül, devlette devamlılığın esas olduğunu belirterek mevcut protokollerin ve işlerin yürütüleceğini belirtti ancak farklı olacağı mesajını "Her başkanın bir yoğurt yiyişi vardır" sözüyle verdi.
 
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) yeni Başkanı 6 yıldır kurumda ikinci başkan ve Fon Kurulu üyesi olarak görev yapan Şakir Ercan Gül oldu. Kurul'un diğer üyeleri ise; Mukim Öztekin, Abdullah Demiröz ve Nevzat Mazı oldu. Yeni Başkan Gül devlette devamlılığın esas olduğunu belirterek Fon'un görevlerini eskiden olduğu gibi yerine getireceğini belirtirken farklı olacağının sinyalini "Her yöneticinin bir yoğurt yiyişi vardır' diyerek verdi.

TMSF'ye ilk ataması 2004 yılında kurucu üye olarak yapılan ardından 2006 yılında Fon Kurulu üyeliğine atanan Gül'ün kurul üyeliği normalde 2012 yılında sona erecek.

ÜYELİĞİNİN KALAN SÜRESİ İÇİN
Atama kararında da üyeliğinin kalan süresi için görev yapmak üzere denilmesi Gül'ün iki yıllığına göreve getirildiğini ortaya koysa da bazı hukukçular, kurul üyeliği ve başkanlığı için atamaların ayrı değerlendirilmesi gerektiğinden yola çıkarak yeni Başkan Gül'ün 6 yıllığına atandığını belirtiyor. Gül'ün görev süresi 2012 Mart ayında tamamlanacak diğer üyeler 6 yıl kurul üyeliği yapacak. TMSF eski başkanı Ahmet Ertürk'ün görevi 29 Ocak'ta sona ermişti. Ahmet Ertürk'ün yanı sıra kurul üyeleri Yüksel Görgeç ve Ahmet Ragıp Çelebi'nin de görev süreleri doldu.

Atama kararı, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Kararda, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu ikinci Başkanı Şakir Ercan Gül'ün üyeliğinin kalan süresi için görev yapmak üzere Fon Kurulu Başkanı olarak görevlendirildiğini bildirildi.

1967 yılında Erzurum'da dünyaya gelen Gül, 1984 yılında Rize Lisesi'nden, 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Memuriyete Halk Bankası Müfettiş Yardımcısı olarak başlayan Gül, 1993 yılında Maliye Müfettişi oldu. 2004 tarihinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ikinci Başkanlığı görevine getirilen Gül evli ve bir çocuk babası.

Ertürk, 2004 yılı başında BDDK'dan ayrılarak özerk bir yapı haline getirilen TMSF'nin başına getirilmişti. TMSF Başkanlığı'nı 6 yıldır sürdüren Ahmet Ertürk'ün görev süresi 31 Ocak'ta dolmuştu. Başkanlık için TMSF ikinci Başkanı Şakir Ercan Gül, BDDK ikinci Başkanı Ahmet Şirin, SPK ikinci Başkanı Abdülkerim Emek, TMSF Kurul Üyesi Yüksel Görgeç'in isimleri geçmişti.

TMSF eski Başkanı Ertürk, görevde kaldığı 6 sene boyunca TMSF'ye devredilen batık bankaların borçlarının tahsilatına yönelik aldığı kararlar ve bazı şirketlere el konulması gibi konular nedeniyle gündemden düşmemişti.

RİZELİ BAŞKAN
Aslen Rizeli olan yeni TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, Halk Bankası müfettiş yardımcılığından başladığı çalışma yaşamına Maliye Müfettişliği ve TMSF Kurul, üyeliği ile devam etti.

Rahim Ak/Habertürk


Geri Dön