23 / 04 / 2024

TOBB ikiz kulelerine binanın değeri kadar para harcadı

TOBB ikiz kulelerine binanın değeri kadar para harcadı

TOBB'un 2005 yılında aldığı ama tadilatı nedeniyle geçtiğimiz yıl taşındığı İkiz Kuleler'e yapılan masraf binanın değerine ulaştı



Yaklaşık 1 milyon 300 bin üyesiyle iş dünyasının çatı örgütü konumunda bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), bugün yapılacak seçimsiz 65'inci Genel Kurulu'nda hediye geleneğini devam ettiriyor. Genel kurula katılan 1555 delege ve çeşitli katılımcılara bu yıl Nokia E71 cep telefonu hediye edilecek.

TOBB'un toplu alım yaptığı cep telefonları için 2500 adet sipariş verdiği belirtildi. Büyük perakende zincirlerinde tek ödemede satış fiyatı yaklaşık 650 TL olan Nokia E71 için TOBB'un birim başına verdiği fiyatın ise 300 Euro olduğu kaydedildi. Böylelikle cep telefonu hediyesinin toplam maliyeti 750 bin Euro oldu. Bu yıl hediye olarak verilen Nokia E71'ler, yine hediye olarak verilen Matraş marka evrak çantalarının içinde çıkıyor.

 

ZEYTİN AĞAÇLARININ YAĞI GELDİ

65'inci Genel Kurul'un hediyeleri arasında bir sosyal sorumluluk projesinin meyveleri de bulunuyor. TOBB'un 8 yıl önce ektirdiği zeytin fidanlarının meyvelerinden elde edilen yağlar, delegelere hediye ediliyor. TOBB, 2002 yılında Ege Orman Vakfı'nın  İzmir  - Aydın Otobanı'nın yanında Gaziemir - Sarnıç mevkiinde 69 hektarlık alam ağaçlandırma çalışmasına destek vermişti. Ağaçlandırma çalışmaları kapsamında bölgede çeşitli kuruluşların adım taşıyan korular oluşturulurken, TOBB adına da 20 bin fidan ekilmişti. Bu yıl, TOBB'un ektiği fidanların anısına aynı zamanda zeytinlikler de kuran Ege Orman Vakfı'nın zeytin ağaçlarından alınan meyvelerden üretilen zeytin yağlan katılımcılara hediye olarak dağıtılıyor. Ege Orman Vakfı, bu yıl TOBB delegeleri adına 1555 adet zeytin fidanı ekecek.

 

DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR DA VERMİŞTİ

TOBB'un hediye geleneğinde maddi değeri yüksek olanlar dönem dönem verildi. Bavul, kilim, battaniye gibi hediyelerin dağıtıldığı genel kurulların yanı sıra dizüstü bilgisayar verildiği genel kurullar da oldu. 2004 yılında TOBB Yasası'nın Meclis'ten geçmesinin ardından 550 milletvekiline ve dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e Nokia 6220 cep telefonu gönderildi. Cumhurbaşkanı Sezer hediyesini iade etmişti.

 

Bahçeli de katılacak

Önceki yıllarda kendisine gönderilen genel kurul davetlerine katılmayan ve yerine üst düzey parti yetkililerini gönderen Milliyetçi Hareketi Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bu yıl delegelere hitaben konuşma yapacak. TOBB'la girdiği "Her üye 1 işçi alsın" tartışmasının ardından genel kurula katılıp katılmayacağı merak edilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılım için teyit verdi. Bugün kendi kurultayı da olan Cumhuriyet Halk Partisi'ni ise Faik Öztrak temsil edecek. TOBB genel kurulunu yaklaşık 4600 kişi izleyecek. Delegeler dışında Türkiye'nin dört bir yanındaki oda ve borsalarda ortalama 10'ar kişilik heyetler misafir olarak genel kurulda yerlerini alacaklar. Ayrıca TOBB çatısı altında faaliyet gösteren Kadın Girişimci Kurulları'nın 600 üyesi de genel kurula katılacak. TOBB'un geçtiğimiz yıl kurduğu Genç Girişimciler Kurulları'nın 81 ildeki başkanları da genel kurulda hazır bulunacak.

 

İkiz kulelerin tadilatı bine değerine ulaştı

TOBB'un özelleştirmeden 2005 yılında aldığı ama tadilatı nedeniyle geçtiğimiz yıl taşındığı Eskişehir Yolu üzerindeki İkiz Kuleler'e yapılan masraf ise binanın değerine ulaştı. Toplam 109 bin metrekarelik kapalı ofis alanına sahip ve 49 bin metrekaresinin kiraya verilmesinin hedeflendiği İkiz Kuleler'in inşaatı geçmişte Tekel Genel Müdürlüğü olarak başlamış, daha sonra Başbakanlık'a çevrilmesi düşünülmüştü. İkiz Kuleler, hassas önemde devlet kurumlarına ev sahipliği yapacak şartları taşımadığı anlaşıldığından özelleştirmeyle satışa çıkarıldı. Hükümet'in isteği üzerini de İkiz Kuleleri TOBB aldı, TOBB taşınmadan önce binaya 2008 yılında 32.3 milyon TL masraf yaptı. Genel kurula yarın sunulacak faaliyet raporuna göre de 2009 yılında 87.7 milyon TL ilave yatırımlar ve tadilat için harcandı. Böylelikle iki yılda İkiz Kuleler için toplam 120 milyon TL harcama yapıldı.

 

Gelirleri düştü büyüklüğü azaldı

2009'da yaklaşık 164 milyon TL geliri olan TOBB'un 2008'de 232 milyonluk geliri bulunuyordu. 2008'deki ortalama yüzde 17'lik faizler dikkate alındığında yaklaşık 500 milyon TL'lik nakit anaparası bulunduğu öngörülen TOBB'un sabit kıymetler hesabıyla birlikte aktif büyüklüğü 1.3 milyar TL'ye ulaşıyordu. TOBB'un yapılmakta olan yatırımları, gayrimenkul! ve muhtelif demirbaşlarını barındıran sabit kıymetler hesabı 2009 yılı içinde 836 milyon TL'den 881 milyon TL'ye yükseldi. Geçen yılki ortalama yüzde 10'luk faiz ve yaptığı gayimenkul yatırımları nedeniyle büyüklüğünün 1.1 milyar TL'ye gerilediği öngörülüyor.
Seçkin Ürey/Habertürk


Geri Dön