25 / 04 / 2024

Tokat Gazi Osman Paşa Plevne Müzesi açıldı!

Tokat Gazi Osman Paşa Plevne Müzesi açıldı!

Tokat’ta Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa’nın balmumundan heykelinin de yer aldığı Gazi Osman Paşa Plevne Müzesi Gazi Osman Paşa’nın vefatının 115’nci yıl dönümünde düzenlenen törenle ziyarete açıldı.



Devegörmez Mahallesi’nde Atatürk Evi’nin yanında İl Özel İdaresi tarafından satın alınan tarihi konak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edildi. İl Özel İdaresi tarafından Tokat Belediyesi’ne devredilen konak, Gazi Osman Paşa Plevne Müzesi’ne dönüştürüldü. Müzede Çorumlu bir sanatkar tarafından yapılan Gazi Osman Paşa ile II. Abdulhamit’in balmumu heykelinin yanı sıra Osmanlı askeri üniformaları ve dönem kıyafetleri, Gazi Osman Paşa’nın aldığı nişan ve madalyalar ile Plevne savunmasını temsili olarak gösteren minyatür maket askerler yer aldı. Müze, Gazi Osman Paşa’nın vefatının 115’nci yıl dönümünde düzenlenen törenle ziyarete açıldı.


Askeri ve mülki erkanın katıldığı törende konuşan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, müzeye dönüştürülen konağın hem Gazi Osman Paşa’nın hem de Plevne müdafaası ile o dönemlerde yaşanan olayların gelecek nesillere aksettirilmesinde önemli rol üstleneceğini kaydetti. Tokatlı olan Gazi Osman Paşa’nın torunu olmaktan gurur duyduğunu ifade eden Eroğlu, “Tarih böyle büyük insanları her zaman yad eder, yazar. Bir düşman komutanın iftiharına, teşekkürüne kalmış bir Gazi Osman Paşa’mız var. Geçte olsa Gazi Osman Paşa’nın 115. ölüm yıl dönümünde böylesine önemli bir müzeyi kazandırdık. Balmumu heykel birebir boyu ve kilosu ile Gazi Osman Paşa’ya benziyor” diye konuştu.


Jandarma Binbaşı Akın Nazifoğlu’nun Gazi Osman Paşa’nın askeri kişiliği ve hayatı ile ilgili verdiği bilginin ardından müzenin açılışı yapıldı. Tokat’ın geçmişindeki güzelliği geleceğe taşımak amacında olduklarını ifade eden Vali Cevdet Can’ın Gazi Osman Paşa heykelinin kılıcının eksik olduğunu söylemesi üzerine devreye giren Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hacı İlbaş, kendi kılıcını müzeye hediye etmek istediğini söyledi.


Müzeyi çocukları ile birlikte gezen vatandaşlar ise, oldukça etkilendiklerini ifade ederek, herkesi müzeyi gezmeye davet etti.


Milliyet


Geri Dön