29 / 03 / 2024

Tokat Sık Dişini Helası restore ediliyor!

Tokat Sık Dişini Helası restore ediliyor!

Tokat’ta tarihi Sulusokak’ta bulunan ve halk arasında ’Sık dişini helası’ diye bilinen Osmanlı döneminden kalma yapıda belediye tarafından restorasyon çalışması başlatıldı. Yapının müzeye dönüştürülerek turizme kazandırılması planlanıyor.



Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Sulusokak Çarşısı’nda bulunan ve Osmanlı döneminde 1600’lü yıllarda yaptırılan, son yıllarda ise depo olarak kullanılıp, ardından boşaltılan yapıda bir hafta önce başlatılan çalışmaları inceledi. Osmanlı döneminde esnafın kullandığı tek umumi tuvalet olan, halk arasında ’Sık dişini helası’ olarak bilinen yapı içerisinde gezen Başkan Eroğlu, daha sonra açıklamalarda bulundu.


"MÜZE HALİNE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ"

Sulusokak’ta çok sayıda tarihi yapının bulunduğunu söyleyen Başkan Eroğlu, bu tarihi canlandırmak için çalıştıklarını söyledi. ’Sık dişini’ helasında çalışmaları belediye olarak bir hafta önce başlattıklarını belirten Başkan Eroğlu, "Tabi bildiğimiz kadarıyla 15’inci yüzyılda bu mekanın yapıldığını öngörüyoruz. Burası zaman zaman insanların hamam, zaman zaman ise umumi ihtiyaçlarını giderdiği mekan olarak kullanılmış. O dönemlerde 12 tane ticaret hanı varmış, bu mekanlarda. Bir çok insan kalırmış bu mekanlarda ve buraya gelip yıkanırlarmış, ya da ihtiyaçlarını burada giderirlermiş. Kendi yüzyıl içerisinde buranın ilk olma özelliği var. Böyle bir mekana biz Türkiye’de rastlamadık. Buranın tapusu belediyemizde. Biz de belediye olarak burayı müze haline dönüştürelim, hem iç hemde dış cephesini dokusuna uygun bir mekan haline getirelim ve insanların ziyaretine buraları açalım istiyoruz" dedi. Buradaki çalışmaların 8 ay sürmesi bekleniyor.


ADI NEREDEN GELİYOR

Sulusokak Çarşısı’nda bulunan ve Osmanlı döneminde çevre esnafının kullandığı tek tuvalet olan yapıya o dönemde esnafın uzun kuyruklar oluşturmasından ve birbirlerine ’Sık dişini’ demesi nedeniyle bu ismin verildiği belirtildi.


Hürriyet 


Haber AA'da şu şekilde yer aldı


Tokat'ta uzun yıllar umumi tuvalet olarak kullanılan ve halk arasında "Sık Dişini Helası" diye bilinen 16. yüzyıldan kalma yapının restorasyon çalışmalarına başlandı.


Tarihi Sulusokak'ta bulunan ve uzun süredir boş olan "Sık Dişini Helası", 1 hafta önce onarıma alındı.


Restorasyon çalışmalarını yerinde takip eden Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, yetkililerden bilgiler aldı. Eroğlu, burada yaptığı açıklamada, tarihi yapının bir dönem umumi tuvalet olarak kullanıldığını söyledi.


"Kültür Yolu" projesine meydan bölgesinden başlayacaklarını aktaran Eroğlu, "Yakın bir zamanda bu projenin ihalesine çıkıyoruz. İlimize gelen turistleri Meydan Camisi ile tanıştıracağız. Ardından Gök Medrese, Taş Han, oradan Yazmacılar Hanı ve tarihi Sulusokak'a gelecekler. Sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapmayı düşünüyoruz." dedi.


Tokat'taki birçok tarihi eserin restorasyon çalışmalarının tamamlandığına işaret eden Eroğlu, "Burayı da restore edip buradan da kaleye bir yol yapacağız. İnsanlar buradan da kaleye çıksınlar, Tokat'ın tarihini görsünler. Drakula'nın zindanları temsilen ortaya çıksın. Bu kültür yolu Tokat turizmine katkı sağlar. Burada kazı çalışmalarını başlattık. Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden izni aldık. Alınan izin doğrultusunda çalışmalara başladık." diye konuştu.


Yapının zaman zaman hamam, kimi zaman da umumi ihtiyaçların giderildiği mekan olarak kullanıldığını anlatan Eroğlu, şunları kaydetti:


"Şu ana kadar biz Türkiye'nin hiçbir yerinde umumi ihtiyaçlarının giderildiği bir mekana rastlamadık, tarih kitaplarında. Onun için buranın ilk olma özelliği de vardır. Buranın tapusu belediyeye aittir. Burayı müze haline dönüştürmek, tarihi dokusuna ait bir mekan haline getirmek istiyoruz. Burayı müze halinde insanların ziyaretine açalım istiyoruz. Çalışmalarımızı başlattık. Muhtemelen 7-8 ay içerisinde burayı bitiririz." 


Yerel tarihçi Hasan Erdem de "Sık Dişini Helası" hakkında bilgi verdi. 


 - "Sık Dişini Helası"

"Sık Dişini Helası", tarihi Sulusokak'taki Katırcılar Hanı ile Ulu Cami arasında bulunuyor. Yapının doğu yönündeki duvarına yapılmış orijinal su şebekesinin bozulmadan günümüze dek ulaşması dikkati çekiyor.


Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü kayıtlarında da yer alan yapının kapılar haricinde duvarlarında açıklık bulunmuyor ve aydınlatma, kubbedeki açıklıklardan sağlanıyor.


"Sık Dişini Helası"nın, geleneksel Anadolu mimarisinde sadece mahremiyet gerektiren su yapılarında bulunan özellikleri taşıdığı ifade ediliyor.


AA


Geri Dön