23 / 04 / 2024

TOKİ, 2023'e kadar 1.2 milyon konut hedefine kitlendi!

 TOKİ, 2023'e kadar 1.2 milyon konut hedefine kitlendi!

TOKİ, 2023 yılına kadar 1 milyon 200 konut hedefine kilitlendi. Ergün Turan "2023 yılında 5-5.5 milyon vatandaşımızın TOKİ'nin yapmış olduğu konutlarda yaşaması için çalışmalarımızı hızlandırdık" dedi.



Temel felsefesi dar ve orta gelirli vatandaşlara yönelik konut üretmek olan TOKİ, 2023 yılına kadar 1 milyon 200 konut hedefine kilitlendi. Kaliteli, yatay mimari özellikli ve ulaşılabilir konut yapımında kendilerini konumlayan TOKİ'nin Başkanı Ergün Turan "2023 yılında 5-5.5 milyon vatandaşımızın TOKİ'nin yapmış olduğu konutlarda yaşaması için çalışmalarımızı hızlandırdık" dedi. 


2023 hedefini yukan revize edip 1 milyon 200 bine çıkaran Topltf Konut İdaresi (TOKİ), şehirlerimizi yerel, yatay mimari ve mahalle konsepti ile 2023'e hazırlıyor. TOKİ'nin 2023 hedeflerini paylaşan  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan "Ülkemiz, 2023 hedefleri doğrultusunda sağlıktan eğitime, alt yapı yatınmlanndan sanayiye, büyük bir kalkınma hamlesi içinde gelişimini sürdürüyor. TOKİ olarak, vatandaşlanmızın en temel gereksinimi olan bannma ihtiyacını karşüamak için 2023 hedefimizi 1 müyon 200 bin konuta çıkardık" diye konuştu. 2002 yılından bu yana yaklaşık 720 bin konut ve 8 bini aşan sosyal donatı üretim rakamlarına ulaşıldıklannı söyleyen Turan "2002 baz alınarak, 2023'te bir milyon konut hedefimiz vardı. Biz bunu 200 bin yukan revize ettik. Önümüzdeki 8 yıl için 500 bin konut üretme hedefimiz var. İnşallah 2023'te 1 milyon 200 bin hedefine varacağız. Bu hedefle 2023 yılında 5-5.5 milyon vatandaşımız TOKİ'nin yapmış olduğu konutlarda yaşayacak" dedi. 2023 hedeflerinin sadece bina inşa etmek olmadığını vurgulayan Turan, 2023 yılına kadar tamamlayacaklan bir 'Mega Proje' olan 'Yeni Yerleşimler Yenilenen Şehirler' projesini hayata geçirdiklerini belirterek, TOKİ olarak sadece bina inşa etmediklerini söyledi. Turan "Konut üretim süreçlerimizi inşam odağa alan yeni disiplinlerle, bir üst ölçekte ele aldık. Geçmiş yıllardaki tecrübeler ve milletimizin beklentisi doğrultusunda yürüttüğümüz çalışmayla, konut ihtiyacım karşılamanın ötesinde yeni yerleşim alanlan, yeni şehirler oluşturuyoruz. Şehirlerimizde, kent kimliği ve merkezi niteliklerle güçlü bağlan olan, halkımızın beklentilerine yanıt veren, güçlü fiziki, sosyal altyapısı bulunan ve 2023 yılına kadar tamamlayacağımız yeni yerleşim alanlan kuruyoruz" diye konuştu. 


3 YILDA 259 BİN 220 KONUT ÜRETİLECEK 


Planlı üretim disiplinleriyle 2023 yılma kadar Anadolu'nun pek çok şehrin de 10 binlerle ifade edilen, yüksek yaşam kalitesine sahip yeni yaşam alanlan oluşturacaklanm belirten Turan, ilk etapta 2016-2019 yıllan arasında Türkiye genelinde 259 bin 220 konut yapımını planladıklannı söyledi. Türkiye'de yeni bir evrenin başladığım söyleyen Turan buna göre birimlerini revize ettiklerini ve yapılandırdıklan anlattı. 

Turan "2023 hedefimizi 1 milyon 200 bine revize ettik. Bu şu demek yılda 60 bin konut üreteceğiz. Her yıl 60 bin bu konutu, konut sahibi olamamış dar gelirli vatandaşlanmıza sunacağız. Yıllık 60 bin konut hedefimizi gerçekleştirmek için özveri ile çalışıyoruz" dedi. 


EVİ OLMAYAN EMEKLİLERE HER YIL 15 BİN KONUT 


Her yıl evi olamayan 15 bin emekli vatandaşı konut sahibi yapmayı hedeflediklerini de belirten Turan "Üretim felsefemizin temelini oluşturan dar ve orta gelirli vatandaşlanmıza dönük konut üretimlerimizde emeklilerimize yüzde 25 kontenjan ayınyoruz. Emekli vatandaşlanmızı Anadolu'da ortalama 250 liradan başlayan taksitlerle ve İstanbul,  Ankara  gibi Büyükşehirlerde ise 350-400 liradan başlayan taksitlerle uzun vadeli ödeme koşullanyla yuva sahibi yapıyoruz" açıklamasında bulundu. Hiç konut sahibi olamamış emekli vatandaşlan ev sahibi yapmak amacıyla 'Emeklilere İkinci Bahar' kampanyasını başlattıklarının altım çizen Turan, bu kampanya dışında farklı şehirlerde toplamda 2.019 konutu emekli vatandaşlara sattıklarım söyledi. Yaklaşık 10.5 müyon emekli vatandaşın bulunduğunu söyleyen Turan "Emeklüerimizin taleplerini karşılamaya yönelik, arazi üretiminde de yoğun bir çalışma dönemine girdik. Her yıl 15 bin emekliyi konut sahibi yapmayı hedefliyoruz" dedi. 


MEDENİYET ALGISINI YANSITIYORUZ 


Yeni şehirleri inşa ederken bir medeniyet algısını, geleneği ve yerel olanı yansıtmak istediklerini de aktaran Turan "Tarih ve coğrafyamızın bize sunduğu mimari zenginüği 'TOKİ Yerel Mimari Uygulama' adıyla projelendirdik. Modem üe yöresel mimarinin izlerini buluşturma amacıyla, şehirlerimizi yerel değerleriyle, 2023 Türkiye'sine hazırlıyoruz" dedi. Birincil hedeflerinin alt ve orta gelir gruplanna yönelik nitelikleri artınlmış sosyal konut üretimi olduğunu belirten Turan "2023 giden yol haritamızdaki en önemli unsurlardan biri, başta kadim şehirlerimiz olmak üzere tüm projelerimizde dikey değü yatay bir yapılaşma olacaktır. TOKİ olarak aruk, sosyal ihtiyaçlara cevap verecek, mahalle kültürünün oluşmasına imkân tanıyan projeler üretiyoruz" diye konuştu. 


KALİTELİ VE NİTELİKLERİ ARTIRILMIŞ SOSYAL KONUT ÜRETİYORUZ 


TEMEL üretim disiplinlerinden bir diğerinin de 'mutlak kalite' yaklaşımının olduğunu söyleyen Turan "Kalitesi ve nitelikleri artırılmış sosyal konut üretimi idaremizin öncelik sıralamasında birinci sıradadır. Kalite kavramını, TOKİ olarak 2023 vizyonuna ulaşabilmemizin temel koşulu olarak kabul ediyoruz" dedi. İdare olarak konut üretiminin yanında Anadolu tarihine neler katabileceklerlnin calısmasını da yaptıklarını vurgulayan Turan "Sosyal konut projelerimizi, kentsel dönüşüm çalışmalarımızı tarihsel mimarimizden esinlenerek yerel mimariyle geliştiriyoruz. Tarih ve coğrafyamızın bize sunduğu mimari zenginliği konut üretimine yansıtarak şehirlerimizi geleceğe taşıyoruz. 


Projelerimizin her birinde tarihsel ve kültürel mirasımızın korunmasını gözetiyoruz" diye konuştu. Turan "Gelenekle gelecek arasında köprü oluşturup, tarihsel değerlerimizi yaşatıyoruz. TOKİ olarak Anadolu tarihine saygı duyarak şehirlerimizin tarihine katkı sağlıyoruz" dedi. 


6.5 MİLYON KONUT DÖNÜŞECEK 


2023 yılına kadar yaklaşık 6.5 milyon konutun dönüştürülmesinin hedeflendiğini belirten Turan "Sürdürülebilir, planlı, çevre kalitesini, yapı kalitesini. verimliliği ve sonuçta insanın yasam kalitesini artıracak bu projeler aynı zamanda şehirlerin tarihi, kültürü ve doğal çevresini de titizlikle koruyarak ve geliştirerek sürdürülecektir" dedi. Deprem riski, nüfus artısı, hızlı kentleşme ve gecekondulaşmanın şehirler icln önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Turan, şunları söyledi: "Bu sadece ülkemizde değil dünyada da büyük bir problemdir. 


Özellikle gecekonduların, çarpık ve kaçak yapıların dönüştürülmesi ise önemli bir süreçtir. Afet riskinin ve çarpık kentleşmenin yoğun olduğu şehirlerde, farklı İhtiyaçları ve değişimleri göz önüne alarak, Kentsel Yenileme ve Kentsel Dönüşüm projeleri geliştirilmekteyiz. Hükümetimizin ve TOKİ'nin önceliklerinden birisi de budur. TOKİ olarak insa edecekleri konutların yüzde 40'ının Kentsel Dönüşüm içerikli projelerden oluşacağını da belirten Turan "Kentsel dönüşüm kapsamında, sadece konut alanlarını değil, sanayi sitelerini de dönüşüm içinde değerlendiriyoruz. Şehir merkezlerinde kalan ve kent estetiğini bozan sanayi sitelerine uyguladığımız dönüşüm programıyla, kent merkezlerini bu sitelerinden arındırıyoruz" diye konuştu. 


Star Ek




Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, nitelikli, kaliteli ve yatay mimariyi ön plana alan sosyal konut üretmeye, uzun vadeli ve kira öder gibi konut satışına devam edeceklerini belirterek, şöyle konuştu: "Bu yıl içinde hedefimiz 60 bin konutu ihale etmektir. 2023 hedefimiz ise toplamda 1 milyon 200 bine ulaşmaktır."



Takvim



Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan da önceki gün yaptığı açıklamada, kentsel yenileme projeleri başta olmak üzere, nitelikli, kaliteli ve yatay mimariyi ön plana alan sosyal konut üretmeye, uzun vadeli ve kira öder gibi konut satışına devam edeceklerini belirtmişti. TOKİ Başkanı Turan, "Bu yıl içinde hedefimiz 60 bin konutu ihale etmektir. Mayıs sonu itibarıyla yarısını yakaladık. 2023 hedefimiz toplamda 1 milyon 200 bin konut rakamına ulaşmaktır" dedi.


Akşam



Haber Yeni Akit Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, kentsel yenileme başta olmak üzere, nitelikli, kaliteli ve yatay mimariyi ön plana alan sosyal konut üretmeye, uzun vadeli kira öder gibi konut satışına devam edeceklerini söyledi. Bu yıl içinde hedeflerinin 60 bin konutu ihale etmek olduğunu belirten Turan, "Mayıs sonu itibarıyla bu hedefin yarısını yakalamış durumdayız" dedi.


TOKİ Balkanı Mehmet Ergün Turan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TOKİ'ye gösterdiği hedefler doğrultusunda başta kentsel dönüşüm çalışmaları olmak üzere 81 ilde nitelikli sosyal konut üretmelerine kamu kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu hizmet binalarını inşa etmeye devam ettiklerini kaydetti.


Yeni Akit


Geri Dön