25 / 04 / 2024

TOKİ, 3 yılda İstanbul'a 50 bin yeni konut yapacak!

TOKİ, 3 yılda İstanbul'a 50 bin yeni konut yapacak!

TOKİ önümüzdeki 3 yıl içinde İstanbul'da 50 binden fazla konut inşa edecek...



TOKİ İstanbul Uygulama Dairesi Başkanı Niyazi Özdemir,  TOKİ  olarak önümüzdeki 3 yıl içinde İstanbul'da 50 binden fazla konut inşa edeceklerini söyledi. Özdemir, 50 bin konutun 25 binlik kısmının yoksul ve alt gelir grubu için ayrıldığını kalan bölümünün ise üst gelir grubuna yönelik olduğunu vurguladı.

TOKİ olarak geçtiğimiz 7 yıl içinde Türkiye genelinde 420 bin konut inşa ettiklerini, bu rakamın 83 binlik kısmının İstanbul'a ait olduğuna dikkati çeken TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanı Niyazi Özdemir, kurum olarak önümüzdeki 3 yıl içinde İstanbul'a 50 bin yeni konut inşa etmeyi planladıklannı kaydetti. Özdemir, "TOKİ'nin Türkiye genelindeki orta ve alt gelir grubuna yönelik projelerini İstanbul'daki hasılat paylaşımı yöntemiyle yapılan projelerden finanse ediyor. İdarenin gelirinin yüzde 90'ı İstanbul'dan. Bu nedenle önümüzdeki 3 yıl içinde yaklaşık 50 bin konutun 25 binden fazlası üst gelir grubuna yönelik olacak. Buna TOKİ olarak mecburuz. Çünkü Hazine'den arsa ve 620 çalışanımızın maaş ve sağlık giderleri haricinde bir para almıyoruz. TOKİ, Türiye genelindeki projelerini İstanbul üzerinin finanse ediyor." dedi.

Kayabaşı'nda yapılan uydu kent projesinin Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yapılış en büyük şehir projesi olduğunu anlatan Daire Başkanı Niyazi Özdemir, "Bu projede 65 bin konut var. Bu yaklaşık 300 binlik bir nüfusa karşılık geliyor. İçinde biri özel olmak üzere 2 üniversite ve onlarca özel ve kamu okulu olan büyük bir çalışma. Ali Sami Yen Stadı'nın 12 kat büyüklüğünde bir alanı meydan olarak ayırdık. Bu aynı Taksim meydanını 30'a katlayan bir büyüklük. Şu anda Kayabaşı'nda alt ve orta gelir grubu için 17 bin konutun inşaatı devam ediyor. Buraya yapılacak 65 bin konutun 45 binini TOKİ inşa edecek. Kalan kısmını üst gelir grubu için hasılat paylaşım yöntemi ile müteahhit firmalara açacağız. Bu yıl içinde Kayabaşı'nda 3 bin konutun ihalesine daha çıkacağız. Bu rakamın 800'ünün ihalesine ise Nisan ayında çıkacağız. Kalan kısmı içinde kamu ihale kurumunun onayını bekleyeceğiz. Onay alındıktan sonra bu ihaleye de çıkacağız. İhaleye çıkılan 800 konutun kura çekim işlemini de bir aksilik olmazsa Temmuz ayı içinde yaparız diye düşünüyorum." diye konuştu.

Kayabaşı'nda 2008 yılında ihalesi yapılan ilk 10 bölgedeki 10 bin konuttan büyük kısmının hak sahiplerine bu yıl sonun da teslim edileceği müjdesini de veren Niyazi Özdemir şunları söyledi: "Kayabaşı'nda şu anda fiziki gerçekleşme oranı yüzde 80 olan konutlarımız var. Bu konutlarda mutfaklar monte edilmiş, boyalar yapılmış ve peyzajlar bitirilmiş durumda. Rakam vermeyeyim ama yıl sonun da ilk ihaleye çıkılan konutlardan büyük bölümünü teslim etmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Başakşehir bağlantı yolunu da bitirmeye uğraşıyoruz. Elektrik, su ve gaz bağlantıları içinde ihaleye çıkıyoruz. Bütün hedefimiz söz verilen süre içinde daireleri sahiplerine teslim edebilmek."

TOKİ olarak İstanbul'da Kayabaşı, Hadımköy, Pendik, Tuzla, Ümraniye, Maltepe, Ataköy, Ataşehir, Bahçeşehir'de çalışma yaptıklarını ifade eden Özdemir şu bilgileri verdi: "TOKİ olarak konut haricinde devlete okul da yapıyoruz. Şu anda İstanbul'a 16 okul yapıyoruz. Bu okullan yazın bitirip teslim etmeyi düşünüyoruz. Yine 544 yataklı hastane inşaatımızda sürüyor. Kağıthane'de Devlet Arşivler Genel Müdürlüğü'nü çok güzel arşiv binası yapıyoruz. Galatasaray'a yaptığımız Seyrantepe stadını duymayan kalmadı. Ayrıca sağlık ocakları da inşa ediyoruz."
Zaman İnşaat Emlak/İlhan Basmacı


Geri Dön