27 / 04 / 2024

TOKİ 55 ilde 10 bin konut satışa çıkardı!

TOKİ 55 ilde 10 bin konut satışa çıkardı!

TOKİ, 55 ilde yıl sonuna kadar yaklaşık 10 bin konut satıyor, 26 ildeki yaklaşık 2 bin konut alt gelir grubunun olacak



Çekilişsiz kurasız açık satış yöntemiyle İstanbul Halkalı'da 490,  Ankara  Mamak'ta 310 TL taksitle ev almak mümkün...

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Ankara'dan İstanbul'a, Gaziantep'ten Edirne'ye 55 ilde yaklaşık 10 bin konutu satışa çıkarıyor. Bu illerin 26'sında bulunan yaklaşık 2 bin konut alt gelir grubu için ayrılmış durumda.
TOKİ, fiyatı 30 bin ila 450 bin TL arasında değişen konutlar için 120 ila 180 aya kadar vade uyguluyor. TOKİ'nin açık satış yönteminde, kura ve ön şart aranmaksızın satış başvuru önceliğine göre yapılıyor. Açık satış yöntemiyle yapılan satışlarda, konut alıcıları ilgili banka şubelerinden (çoğunlukla Ziraat Bankası) seçtikleri konutun peşinat tutarını yatırarak, Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalıyorlar. Peşinat bedeli borç bakiyesinden düşülerek, kalan tutar taksitlendiriliyor. Bu yöntemle örneğin İstanbul Halkalı'da 490, Ankara Mamak'ta 310 TL taksitle ev alma fırsatı doğuyor.

ANKARA DÖNÜŞÜMÜ TAMAMLIYOR

TOKİ, Ankara'da halen 13 proje yürütüyor. Altındağ Aktaş 2. Etap, Altındağ Gültepe, Altındağ Gültepe 2. Etap, Ayaş, Elmadağ, Gölbaşı Örencik, Haymana, Kazan, Kuzey Polatlı  1. Etap, Mamak, Polatlı 2. Etap, Turkuaz Vadisi ve Yapracık'ta bin 800 konut yapılacak. Sonra da Yenimahalle'de Kuzey Ankara Kentsel Yenileme Bölgesi'nde konutlar satışa çıkacak.

TOKİ ayrıca, Gölbaşı-İncek'te 1064 lüks konut yapacak. Buradan sağlanacak gelirle Mamak-Kusunlar ve Kuzey Ankara Kentsel Yenileme Bölgesi'nde alt gelir grubuna yönelik yapılacak konutlar finanse edilecek. Yenimahalle-Macunköy'de ise orta gelir grubuna yönelik sosyal konut yapılacak.
TOKİ, Ankara'da gerek gecekondu dönüşüm projesi, gerekse sosyal konut ve lüks konut projeleri kapsamında Gölbaşı-Örencik, Gölbaşı-İncek, Turkuaz, Yapracık, Yenikent-İlksan, Yenimahalle-AOÇ Konutları ile 7 yeni yaşam alanı oluşturdu. TOKİ'nin son 7 yılda uyguladığı projelerle Ankara'da yaptığı konut sayısı 61 bin 174'e ulaştı. Ayrıca 41 ilköğretim okulu, 16 lise, 39 ticaret merkezi, 72 spor salonu, 31 cami. 12 sağlık ocağı, 4 kütüphane, 20 kreş. pansiyon, 2 hastane, karakol, rehabilitasyon merkezi, engelsiz yaşam merkezi ve sevgi evleri yapıldı.

KONUTLAR 20 AYDA TESLİM

Taksitler her yılın ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez, önceki 6 aylık dönemdeki memur maaş artış oranı uygulanarak artırılacak. İlk taksit ödeme tarihi, sözleşme imzalama tarihini takip eden bir sonraki ay olarak belirleniyor. Konutlar 18 ila 24 ay arasında teslim ediliyor. Anahtar teslimi öncesinde, KDV Kanunu uyarınca konut bedelinin yüzde l'i oranında KDV ayrıca alıcılar tarafından ödeniyor.

Konut satın almak için başvuruda bulunan kişilerin kendisi, eşi ve velaj eti altındaki çocukları üzerine tapubağımsız bir konutun bulunmaması, daha önce TOKİ'den alınmış, bir gayrimenkule sahip olmama sartı bulunmuyor. Konutların teslim süresi sözleşme tarihinden itibaren 20 ay olarak belirlendi. Konut satın almak üzere başvuruda bulunan konut alıcılarından fotoğraflı nüfus cüzdanı örneği, vatandaşlık kimlik ve vergi sicil numaraları; satın alma işlemlerinin vekaleten yapılması durumunda, satışlarla ilgili tüm belgeleri düzenleme, imzalama, beyan ve taahhütlerde bulunma yetkisini içeren noter tasdikli vekaletname isteniyor.

DAR GELİRLİYE 2 BİN KONUT

Adana-Karaisah 2. Etap, Adapazarı-Korucuk 3. Etap, Adapazarı-Merkez, Afyon-Bolvadin, Amasya-Merzifon, Amasya-Merzifon, Amasya-Merzifon 2. Etap, Ankara-Kuzey Polatlı 1. Etap, Ankara-Mamak, Ankara-Polatlı 2. Etap, Aydın-Merkez, Bilecik-Merkez 2. Etap, Bitlis-Rahva 3. Etap, Bolu-Merkez Karaköy 2. Etap, Bursa-Karacabey, Erzincan-Üzümlü, Gaziantep-Islahiye, Gaziantep-Şahinbey Serinevler Perilikaya, Isparta-Atabey, Izmir-Tire, İzmir-Torbalı, Kayseri-Melikgazi 6. ve 7. Bölge, Kilis-Merkez, Konya-Akşehir Kozağaç, Konya-Selçuklu Yazır, Konya-Seydişehir, Manisa-Akhisar, Manisa-Merkez 3. Etap, Mersin-Silifke, Ordu-Merkez, Osmaniye-Yaveriye, Samsun-Bafra, Sivas-Suşehri, Tokat-Niksar Derebağ 3. Bölge, Uşak-Merkez 2. Etap, Yozgat-Sorgun 1. Etap'ta alt gelir grubu için konutları da satışa çıkaran TOKİ, 250 TL taksitle ev sahibi olma imkanı sunacak.

Alt gelir grubu projelerine başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin TC vatandaşı olması; projenin bulunduğu il /ilçe sınırları içerisinde ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olması gerekiyor. Şehit aileleri, maluller ile dul ve yetimler kategorisinde başvuracakların ise en az 5 yıldır ikamet ediyor olması veya il/ilçe nüfusuna kayıtlı olması şart koşuluyor.

Toplu Konut İdaresi'nden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresi'nden konut kredisi kullanmamış olması, (şehit aileleri, maluller ile dul veyetimleri kategorisi hariç) kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı bağımsız herhangi bir gayrimenkulun olmaması, (şehit aileleri, maluller ile dul ve yetimleri kategorisi hariç) 30 yaş ve üzerinde olması gerekiyor. Ancak eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranıyor. Babası veya hem babası hem de annesi vefat etmiş yetım, bayanlarda (bekar) yaş şartı 25 yaş ve üzeri olarak belirlendi.
Ayrıca başvuru sahibinin eşinin ve velayeti altındaki çocukları adına yalnızca bir adet başvuru yapabilecek
Para/Özlem DOĞANER


Geri Dön