19 / 04 / 2024

TOKİ Ataköy'deki arsaları yeniden satışa çıkaracak

TOKİ Ataköy'deki arsaları yeniden satışa çıkaracak

TOKİ Ataköy sahilindeki arsaların satışı için hukuki engel kalmadığını açıkladı ama Koruma Kurulu'nun tapuda şerhi var



Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Ataköy sahilindeki arsaları yeniden satışa çıkarmaya hazırlanıyor. TOKİ, arsaları 19 Ağustos'ta satacağını duyurmuş ancak Milliyet bu arsalar üzerinde 16'ncı yüzyıldan kalma birinci sınıf tarihi eserler olduğunu ortaya çıkarınca, son anda satıştan vazgeçmişti.

TOKİ, satılacak arsalara komşu parsellerde işletmeci olan DATİ Holding'in açtığı davada, 13 Ağustos'ta yürütmeyi durdurma kararı verilmesini, ihalenin iptaline gerekçe olarak göstermişti.

TOKİ, DATİ'nin açmış olduğu davayı İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin 11 Eylül'de red ettiğini duyurarak, yürütmeyi durdurma kararının ortadan kalktığını ve arsaların satışının önünde bir engel kalmadığını açıkladı. TOKİ'nin açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
"Ataköy sahilinde bulunan, 564 ada 151 parsel sayılı taşınmazın satışına ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebi ile açılmış olan dava İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin 11 Eylül 2009 tarih ve 2009/1302 esas, 2009/1318 sayılı kararı ile reddedilmiş olduğundan anılan mahkemece verilmiş olan yürütmeyi durdurma kararı kendiliğinden ortadan kalkmıştır. Ataköy'de 564 ada 158 (12 bin metrekare), 161 (12 bin metrekare) ve 162 (40 bin 729 metrekare) parsellerin satışı ve 564 ada 160 (59 bin 799 metrekare) parselin kiralanmasıyla ilgili ihale duyurusu yakın bir tarihte ilan edilecektir."

Milliyet gazetesi 14 Ağustos günü Ataköy'deki arsada tarihi eserler olduğunu ortaya çıkarmış,  TOKİ  satış ihalesini 17 Ağustos'ta iptal etmişti.

72 metrelik binalar dikilebilecek
TOKİ, 19 Ağustos öncesinde yaptığı satış duyurusunda, arsalara, 72 metre yüksekliğinde binalar inşa edilebileceğini açıklamıştı. Ayrıca, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden görüş alınarak bu yüksekliğin artırılabileceği ifade ediliyordu. Turizm ve rekreasyon imarı olan araziye; otel, gazino, lokanta, yat kulubü, alışveriş tesisleri, akaryakıt istasyonu, gösteri-spor-eğlence tesisleri, sağlık kulübü, marina, kanal, gölet, havuz ve benzeri su yüzeyleri yapılabilecekti. Yeni ihalede de aynı şartlar geçerli olacak.

Arsalarda 1. sınıf tarihi eserler var
TOKİ'nin arsaların satışı önünde bir engel kalmadığı şeklindeki açıklamasına karşın, arsaların tapusunda Koruma Kurulu'nun koyduğu şerh duruyor.
Arsalarda inceleme yapan İstanbul 7 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 22 Nisan 2009 tarih ve 6430 yevmiye numaralı kararında, arazide bulunan İskender Çelebi ihata duvarı, baruthane binaları, kule ve tarihi çeşmeyi, birinci grup tarihi eser olarak tescil etmişti.
Koruma Kurulu, tarihi eserleri arazinin tapu kaydına işleterek, şerh koydurmuştu. Kurul'un koydurduğu tapu şerhinde, tarihi eserlerin bulunduğu parsel ile bu parsele komşu parsellerde, kurul görüşü alınmadan çivi bile çakılamayacağı vurgulanıyor.

299 bin metrekare inşaat
TOKİ, 19 Ağustos'ta yapmayı planladığı ihalede,  sahil şeridinde yer alan 94 bin metrekarelik 3 parsel arazi için 517 milyon lira muhammen bedel belirlemişti. Arsayı alan yatırımcı, 2 emsal değerindeki araziye 188 bin metrekare inşaat yapabilecekti. Satışa sunulan bu üç arsanın dışında Ataköy sahilinde bulunan 59.7 dönümlük arsanın da 49 yıllığına kiraya verilmesi öngörülmüştü. Turizm ve rekreasyon alanı imarlı ve 2 emsal değerli bu arsaya da 119 bin metrekarelik inşaat yapılabilecekti.
Milliyet

İlgili haber:

TOKİ Ataköy arsası için yeniden ihaleye çıkacak!

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

TOKİ, Ataköy arsasını yeniden ihaleye çıkarıyor

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Ataköy sahilinde bulunan ve mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle ihalesi son anda durdurulan arsaların satış ve kiralanması için yakında yeniden ihale açacak. TOKİ'den yapılan açıklamada Ataköy'deki arsanın satış işlemi için DATİ Yatırım Holding A.Ş. tarafından TOKİ aleyhine açılan davada daha önce yürütmeyi durdurma kararı veren İstanbul 5. İdare Mahkemesi, TOKİ'nin savunmasını yapmasından sonra, dava hakkında red kararı verdi. TOKİ'nin savunmasında ''satış işleminin hukuka ve kamu yararına uygunluğunun gerekçelerini detaylı olarak açıkladığı'' belirtilirken, İstanbul 5. İdare Mahkemesinin 11 Eylül 2009 tarihli 2009/1302 esas ve 2009/1318 sayılı kararı ile arsanın satış işleminin önünde hukuki bir engel kalmadığı vurgulandı. TOKİ, mahkemenin 13 Ağustos'ta aldığı yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle, arsaların satış ve kiralanması için 19 Ağustos'ta yapacağı ihaleyi, ihale tarihinden 2 gün önce iptal etmişti. TOKİ'nin internet sitesinde yer alan duyuruda da 94 bin metrekarelik 3 parsel arazi için yakın bir tarihte ilan edilecektir'' denildi.
Sabah

TOKİ Ataköy arazisinde yeni ihaleye hazırlanıyor

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul'un Bakırköy ilçesi Ataköy sahilinde bulunan, kamuoyunda tartışmalara neden olan ve mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı sebebiyle ihalesi son anda durdurulan arsaların satış ve kiralanması için yakında yeniden ihale açacak. TOKİ'den verilen bilgiye göre, Ataköy'deki arsanın satış işlemi için DATİ Yatırım Holding A.Ş. tarafından TOKİ aleyhine açılan davada daha önce yürütmeyi durdurma kararı veren İstanbul 5. İdare Mahkemesi, TOKİ'nin savunmasını yapmasından sonra, dava hakkında red kararı verdi.
Türkiye

TOKİ, Ataköy arsası için yine ihaleye çıkıyor

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul Bakırköy ilçesi Ataköy sahilindeki, kamuoyunda tartışmalara neden olan ve mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle ihalesi son anda durdurulan arsaların satış ve kiralanması için yeniden ihale açacak. TOKİ'den verilen bilgiye göre, Ataköy'deki arsanın satış işlemi için DATİ Yatırım Holding A.Ş. tarafından TOKİ aleyhine açılan davada daha önce yürütmeyi durdurma kararı veren İstanbul 5'inci İdare Mahkemesi, TOKİ'nin savunmasını yapmasından sonra, dava hakkında red kararı verdi. TOKİ açıklamasına göre Mahkemenin 11 Eylül 2009 tarihli 2009/1302 esas ve 2009/1318 sayılı kararı ile arsanın satış işleminin önünde hukuki bir engel kalmadı. TOKİ, mahkemenin 13 Ağustos'ta aldığı yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle, arsaların satış ve kiralanması için 19 Ağustos'ta yapacağı ihaleyi, ihale tarihinden 2 gün önce iptal etmişti.
Hürriyet

Ataköy yeniden ihaleye çıkıyor

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Ataköy sahilinde bulunan ve mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle ihalesi son anda durdurulan arsaların satış ve kiralanması için yakında yeniden ihale açacak. TOKİ'den verilen bilgiye göre, Ataköy'deki arsanın satış işlemi için DATİ Yatırım Holding A.Ş. tarafından, TOKİ aleyhine açılan davada daha önce yürütmeyi durdurma kararı veren İstanbul 5. İdare Mahkemesi, TOKİ'nin savunmasını yapmasından sonra, dava hakkında red kararı verdi. Böylece ihale için hukuki engel kalmadı.
Takvim

TOKİ Ataköy'ü yeniden satışa çıkarıyor

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul'un Bakırköy ilçesi Ataköy sahilinde bulunan, kamuoyunda tartışmalara neden olan ve mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle ihalesi son anda durdurulan arsaların satış ve kiralanması için yakında yeniden ihale açacak.
TOKİ'den verilen bilgiye göre, Ataköy'deki arsanın satış işlemi için DATİ Yatırım tarafından TOKİ aleyhine açılan davada daha önce yürütmeyi durdurma kararı veren İstanbul 5. İdare Mahkemesi, TOKİ'nin savunmasını yapmasından sonra, dava hakkında red kararı verdi.
TOKİ'nin savunmasında "Satış işleminin hukuka ve kamu yararına uygunluğunun gerekçelerini detaylı olarak açıkladığı" belirtilirken, İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nin  kararı ile arsanın satış işleminin önünde hukuki bir engel kalmadığı vurgulandı.
TOKİ, mahkemenin 13 Ağustos'ta aldığı yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle, arsaların satış ve kiralanması için 19 Ağustos'ta yapacağı ihaleyi, ihale tarihinden iki  gün önce iptal etmişti.

Bedeli 517 milyon TL
TOKİ'nin 19 Ağustos'ta iptal edilen ihalesinde, sahil şeridinde yer alan 94 bin metrekarelik 3 parsel arazi için 517 milyon lira muhammen bedel belirlenmişti. "Açık artırma usulü" ile ihaleye çıkan arsayı alan yatırımcılar, bölgeye, otel, apart otel, gazino, marina, yat kulübü, alışveriş tesisleri, lokantalar, kongre tesisleri, gösteri spor ve eğlence tesisleri, turizm ve rekreasyon alanlarında; akaryakıt satış üniteleri, sağlık kulübü gibi tesisler inşa edebilecekti.
Arsa, daha önce SİNPAŞ'a satılan arsa ile Denizciler Ataköy Turizm ve İnşaata (DATİ) kiraya verilen arazilerin arasında yer alıyor.
Radikal


Geri Dön