19 / 04 / 2024

TOKİ Ayder Yaylası'nı imara açtı!

TOKİ Ayder Yaylası'nı imara açtı!

Rize Çamlıhemşin'deki Ayder Yaylası imar açıldı. TOKİ tarafından bölgede kentsel dönüşüm ve gelişim projesi ihalesi dün gerçekleşti.



Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası  TOKİ  tarafından ‘kentsel dönüşüm ve gelişim projesi’ adı altında imara açılıyor. Yüzde 90’ı imara kapalı olan yaylaya yapılaşma, TOKİ koordinatörlüğünde olacak.


Karadeniz’in cennet yüzü, Türkiye’nin turizm merkezi Ayder Yaylası yeniden yapılandırılacak. Ayder Yaylası ihalesi, dün TOKİ’nin İstanbul Hizmet Binası’nda yapıldı. Ayder Yaylası 1987’de Turizm merkezi ilan edilmiş, 1994 yılına gelindiğinde Ulusal Park, 1998’de ise Doğal Sit alanı olmuş ve koruma altına alınmıştı. Ayder, Karadeniz’in en aşina yaylası son olarak 2006’da Bakanlar Kurulu Kararı ile “Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi” ilan edilmişti.


TOKİ tarafından imara açılan Ayder Yaylası’nın akıbetini avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu’na sorduk. Okumuşoğlu, yapılaşmanın Ayder Yaylası’nda tam olarak nasıl gerçekleşeceğinin açıklanmadığını, bölge halkının endişeli olduğunu söyledi.


YÖRE HALKINA ZARAR VERİR


Av. Yakup Şekip Okumuşoğlu, kentsel dönüşüm adı altında yürütülen projenin bölgeye ve yöre halkına zarar vereceğini belirtti. Okumuşoğlu, “Bölgedeki insanların mülkiyetini sonlandıracaklar. Yöre insanı için, geleneksel yaşam için ve yöre halkının küçük ekonomisi için geri dönüşü olmayan bir proje hazırlığı. Atalarından, dedelerinden kalan evlerini, topraklarını insanların ellerinden alacaklar. Ve bu alan sermayenin gireceği bir alana dönüştürülecek” dedi.


Ayder Yaylası’nda zaten turizm olduğunu belirten Okumuşoğlu, projenin bölgeyi “turizme kazandırmak” adına yürütüldüğüne dikkat çekti. Okumuşoğlu, “Rantın çıkarına hizmet eden şirketler bölgeyi ele alarak turizm işletmesi oluşturacaklar. Ayder, Karadeniz Bölgesi’nde turistlerin gittiği bir merkez. İktidar bunu ranta çevirmek için yerel halkın elinden alıp kendine hizmet edecek hale getirmek istiyor. Ayder halkı endişeyle ihale sonucunu bekliyor. Onlar da yaşam alanlarının ellerinden alınmasına tepki göstererek izin vermeyeceklerdir. Çevreye zarar verecek her türlü projeye direneceğiz” dedi.


‘BÖLGE HALKI İÇİN BİR BEDELİ OLACAK’


Çamlıhemşin Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu, ihale süreciyle ilgili yaptığı açıklamada Ayder’in önemli bir turizm merkezi ve SİT alanı olduğunu belirterek, yüzde 90’ının imara kapalı olduğu söylemişti. Haşimoğlu, “Cumhurbaşkanımızın Ayder’e karşı ayrı bir hassasiyeti var. Onun Ayder ile ilgili hayallerini gerçekleştirmek için yeni bir takım çalışmalar başlatıldı. Bu çalışmaların Ayder’de yaşayanlar için elbette bir takım bedelleri olacak” demişti.  



Aydınlık


Geri Dön