19 / 04 / 2024

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan'ın hedefleri neler?

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan'ın hedefleri neler?

Başbakanlığa bağlı olarak kurulan ve ürettiği sosyal konutlarla zirveye çıkan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), başlattığı konut üretimi seferberliğinin meyvelerini bir bir veriyor.



Başbakanlığa bağlı olarak kurulan ve ürettiği sosyal konutlarla zirveye çıkan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), başlattığı konut üretimi seferberliğinin meyvelerini bir bir veriyor. TOKİ, düşük gelirli vatandaşlara 20 yıl vadeye varan ödeme imkânları ile ; konutlar satmaya devam edecek. Kentsel dönüşüm kapsamında da konut üretmeye devam edecek olan kurum, finansman odaklı çözümler üreterek ilerleyecek. 


TOKİ'nin konut üretiminde öncelik verdiği bölgelerin başında İstanbul Kayabaşı, Halkalı ve Başakşehir geliyor. Site kültürünün gelişmesine katkıda bulunan kuruluş, artık mahalle konseptli projelere de ağırlık verecek. Bu konsept tüm büyükşehirlerde uygulanacak. 


Son 12 yılda 650 bin konut üreten TOKİ, bu yıl için koyduğu hedef başarırsa teslim # ettiği konut sayısını 720 bine çıkaracak. 1 yıl f önce  TOKİ  Başkanlık koltuğuna oturan M. Ergün Turan'ın geliştirdiği yeni vizyon ve ortaya koyduğu hedeflerle, 2023 için belirlenen 1 milyon konut hedefine ulaşılacak. 


TOKİ'nin 2015 yılında İstanbul'da 7 bin 500 konut üretme hedefi bulunuyor. 4 bine yakın konutu ihale eden kuruluş, bunun iki bine yakınını sattı. Ağırlıklı olarak sosyal nitelikte konutlar üreten TOKİ, orta ve alt seğment gelir gruplarını göz ardı etmiyor. Merkezi hükümetten bir gelir almadan kendi kaynağını kendisi üreten TOKİ, bugüne kadar onlarca stadyum, yüzlerce hastane, onlarca yurt, okul ve birçok kamu binası yaptı. Şu anda da 18 üniversitenin kampüs alanını inşa ediyor.

 

Kurum, asli fonksiyonuna uygun olarak yani konut almakta zorlanan dar gelirli vatandaşları kira öder gibi ev sahibi yapmak için zaman zaman hamleler gerçekleştiriyor. Bunun son örneklerini Sivas'ta 42 bin liraya peşin ve 175 lira taksit, Balıkesir Gaziosmanpaşa'da 232 lira taksitle konut fırsatında ve İstanbul Kayaşehir'de 105 bin vatandaşın başvuru yaptığı kampanyada gördük. Öte yandan borcunu ödeyip tapusunu hemen almak isteyen konut ve işyeri alıcıları için başlatılan indirim kampanyaları da büyük ilgi görüyor. 


TOKİ Başkanı Başkanı M. Ergün Turan, yüz güldürücü bu gerçekleri, "Biz zararına üretim yapmıyoruz ama asla kârda etme anlayışıyla da çalışmıyoruz. Devletin en önemli sosyal yansıması TOKİ'dir. Bu çerçeveye bakıldığında biz hazine arazisinin olduğu yerlerde Anadolu'da sıfıra yakın maliyetlerle üretim yapıp vatandaşı konut sahibi yapıyoruz' sözleriyle değerlendiriyor. 





İSTANBUL Kayaşehir'de alt gelir grubunda bulunan kişilere yönelik mayıs ayı başında düzenlediği kura çekilişi töreninde, çekilişsiz kuraya tabı olmadan 32 şehit yakının ev sahibi yapan toki bu kesime karşı sosyal sorumluluğun yerine gelirken yaşlıları da unutmuyor.  Ahmet Davutoğlu, 20 Mayıs 2015'te yaptığı açıklamada, "Başta emeklilerimiz olmak üzere, özellikle dar gelirlilere hitap etmek üzere, 75 metrekarelik geçmişte ürettiğimiz konutları, şimdi 240 ay vadeyle 32 şehit yakınına sadece 250 lira taksitle hizmete sunacağız inşallah" mesajı vermişti. 


TOKİ'NİN 2015 KARNESİ 

BU YIL itibarıyla 6 bin 156 konut ihale edildi, 6 bin 794 konut ihale aşamasında olup toplamda 12 bin 950 konut rakamına ulaşıldı. 9 okul, 750 kişilik öğrenci yurdu, 5 kamu hizmet binası, aile sağlığı merkezi, cami, imalathane, işyeri olmak üzere toplamda 432 sosyal donatı ihale edildi. Aktif şantiye sayısı 600'ün üzerinde. Ülke çapında toplamda direkt olarak 46 bin 449 kişiye istihdam sağlanıyor. 


M.Ergün Turan'ın hedefleri

Ekibiyle önümüzdeki dönemde hem yurt içinde hem de yurt dışında farklı projeler geliştirmeyi planlayan 

TOKİ Başkanı m. Ergün Turan hedeflerini şöyle sıralıyor: 

-Bu yıl 50 bin konut üretim hedefini aşacağız. 2003-2015 yılları arasında yaklaşık 650 bin konut rakamına ulaştık, 2023 yılı sonuna kadar ise 1 milyon konut rakamına ulaşmayı amaçlıyoruz. Bundan sonra daha nitelikli, daha kaliteli konutlar üretmek ve evi olmayan herkese ulaşmak istiyoruz. 

-Vatandaşlara kira öder gibi ev sahibi olma fırsatı sunacak projeler üretmeye devam edeceğiz. Orta ve alt gelir grubu konutlarla ilgileniyoruz. Üst segmentteki konutlarla ilgilenmiyoruz. Onları özel sektör üretebilir. 

-Kısa ve orta vadede TOKİ'nin bir çatı örgüt olarak müteahhitlerin yurt dışına açılmasına öncülük etmek istiyoruz. 


Yeni Akit ek


Geri Dön