19 / 04 / 2024

TOKİ Batman Konutları'nın teslimi 7 ay gecikti!

TOKİ Batman Konutları'nın teslimi 7 ay gecikti!

Batman Çağdaş Gazetesi köşe yazarı olan Nihat Ekinci bugünkü yazısında Batman'da yapımı gerçekleştirilen 1472 konutluk emekli TOKİ konutlarını anlattı. Konutların teslimlerinin 7 ay geçiktiğini belirtti.



Batman'da yapımı gerçekleştirilen 1472 konutluk emekli  TOKİ  konutları hem il bazında hem de Türkiye bazında örnek gösterilen bir projedir. Bu büyüklükte bir projenin Batmanda yaşama geçirilmesi elbette kolay olmadı. İldeki bütün bileşenlerin bu projede katkısı var desek yanlış olmaz. Herkes karınca kararınca bir şeyler katmaya çalıştıysa da işin büyük bölümünü gerçekleştiren ve konutların tamamlanması için en büyük çabayı gösteren emekliler derneğinin değerli yöneticileridir. Bu nedenle kendilerini çabalarından dolayı kutlarız. 


Ancak bunca emekle bu hale getirilen bu başarılı projenin konutlarının tesliminde gecikmelerin meydana geldiğini de hatırlatmakta yarar var. Birkaç nedenden dolayı teslimi gerçekleştirilemeyen konutların teslimi yapılan programa göre 22 Mayısta Başbakan Davutoğlu'nun katılım töreni ile gerçekleştirilecekti. Lakin malum başbakan gitti ve 22 Mayıs'ta konutların teslim töreni yapılamayacak. Ortaya çıkan bir sorun da DEDAŞ'tan kaynaklandığı belirtiliyor. Edinilen duyumlara göre DEDAŞ elektrik sayaçlarının bina içinden alınarak dışarıdaki direklere takılmasını talep ediyor. Projeyi yapan yüklenici firma ise projeye göre işlerini tamamladıklarını belirterek bu işin projede bulunmadığını söylüyor. Netice itibariyle ortada bir elektrik kiriz de varlığını sürdürüyor. 


Şimdi bu konutlar ile ilgili hafızamızı tazelemeyi uygun görüyoruz. Emekli TOKİ konutları için çalışmalar 2012 ve 2013 tarihlerinde hızlandı. Arazinin belirlenmesi, eklemelerin yapılması, altyapının sağlanması için dernek yöneticileri girişimde bulundular. 


Arazi ve altyapı işlemleri için gerekli veriler sağlandıktan sonra 170 dönümlük alanda inşaat çalışmalarına 2014 yılının başında başlandı. Konu 12 Ocak 2014 tarihinde Medya gazetesi facebook sayfasında şu haberle yayınlandı: "Batı Raman eteklerinde 170 dönüm üzerinde yapılacak Bin 472 konutun 216'sı 2+1, bin 256'sı ise 3 + 1 olacak. 27 bloktan oluşan konutlar, sosyal tesisleriyle birlikte 11 dükkan, 32 derslikli ilköğretim okulu., 750 kişilik cami ve parklardan oluşacak. Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, ''Batman Emekliler Derneği olarak Türkiye'de bir ilke imza attık. 


Emeklilerimizi konut sahibi yaptık. Emeklilerimiz için bugünden itibaren konut temellerini attık. Bin 472 konut yapılacak. Sosyal donatımlarıyla birlikte 170 dönüm arazi üzerinde TOKİ tarafından emeklilerimize ev yapılmaktadır. Bu konutlarımız için temelleri atılmış olup tüm emeklilerimize hayırlı olsun" dedi." Daireler konusunda da açıklamada bulunan demek başkanı Ekmen, konutların 22 ayda tamamlanacağını dile getirerek. "Daireler. 117 ve 86 metrekare olacak. 2+1 olan evler için aylık 200 lira. 3+1 olan daireler için de 400 lira taksit ödenecek. Konutlar, emeklilerimize hayırlı olsun" diye konuştu.


Bu açıklamalardan sonra konutların yapımı hızla devam etti. Yapım aşamasında da dernek yönetimi boş durmadı. Konutların yapımı ve kullanılan malzemeler konusunda da hassas davranarak girişimde bulundular ve başarılı sonuçlar aldılar. 


Türkiye genelinde yapılan TOKİ'lerde mutfak tezgâhının sunta standartlarında olmasına rağmen ilk kez Emekliler Konutlarına mermer tezgahın yapılması kararının alındığı ayrıca TOKİ ile görüntülü kamera sistemi ile kapılardaki sesli diyaframlara görüntülü sistemin eklenmesi için görüşmelerin olumlu neticelenmesi buna örnek gösterilebilir. Yalnız bunlar değil yine TOKİ başkanı Ahmet Haluk Karabel ve Finansman daire Başkanı Ayhan Karaca ile yapılan zorlu bir pazarlıktan sonra. 2 şer kilometrelik kanalizasyon ve su şebekeleri.2 adet 2 şer bin tonluk su depoları. 2 su arıtma tesisi dahil ve 180 ay olan 3 +1 taksit sayısı. 204 aya yani 15 yıldan 17 yıla çıkarıldı. 101 milyar 860 milyon olan 3 + 1 dairelerin fiyatı 94 milyar 500 milyona, 72 milyar olan 2 + 1 dairelerin fiyatı 66 bin liraya indirilerek toplamda 10 trilyon 725 milyar indirim yapıldığı üyelere duyuruldu. 


Bu çalışmalardan sonra 18 Ağustos 2015 tarihinde konutların kuraları çekildi. Hak kazananlarla eylül ve Ekim ayında sözleşmeler imzalandı. 


Dernek yönetimi doğal gaz sağlanması konusunda da girişimde bulundu ve 2016 yılında doğalgazın konutlara bağlanması konusunda SİBADAŞ Bölge Müdürü Mustafa Yardımcıdan 2016 yılı içinde 1472 konuta doğalgaz verileceği sözünü aldıklarını kaydettiler. 


Bütün bu yapılanlardan sonra konutların sahiplerine Ocak 2016 tarihinde teslim edileceği belirtildi lakin bu tarih geldiğinde konutların anahtar teslimine hazır olmadığı görüldü. Eksikliklerin tamamlanması için çalışıldı ve yeni tarih olarak 22 Mayıs 2016 tarihi belirlenirken konutların anahtar teslimi yapılmadan taksitlerin başlatılmamasını da sağlamış oldular. 


Netice itibariyle oldukça başarılı bir projeye imza atan Emekliler derneğimiz ve TOKİ konutları teslim etme konusunda belirttikleri tarihte teslimatı eksiksiz yapıp yapmayacakları konusunda kafalarda soru işaretleri yaratmış oldular. Buna ek olarak şimdi de DEDAŞ'ın abonelerin sayaçları konusunda ortaya çıkardığı krizden söz ediliyor. Bu konuda dernek yöneticilerinin çalışmaları sürüyor. 

Hesaba şöyle bir göz atarsak: Temel atma Ocak 2014 Süre 22 ay Buna göre bitiş tarihi: Kasım 2015 Mayıs 2016 itibariyle teslimat 7 ay gecikmiş durumda. Bu da üyelerin taşınma konusunda mağduriyetlerini göstermektedir. Oldukça başarılı bir projeye imza atan yetkili ve sorumluların bu başarılı çalışmalarının gecikmeden dolayı gölgede kalmamasını dileriz. 





Nihat EKİNCİ/Batman Çağdaş


Geri Dön