25 / 04 / 2024

TOKİ bu yılı 44 bin konutla tamamlayacak!

TOKİ bu yılı 44 bin konutla tamamlayacak!

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, bu yılı 44,000 konut ile tamamlayacak olan TOKİ'nin gelecek yıl 60,000 konut ihale ve inşa etmeyi planladığını söyledi.



Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, bu yılı 44,000 konut ile tamamlayacak olan TOKİ'nin gelecek yıl 60,000 konut ihale ve inşa etmeyi planladığını; ayrıca bir çatı kuruluşu olarak yurtdışında iş alıp Türk müteahhitler ile paylaşacakları bir model üzerinde çalıştıklarını söyledi.


Reuters'ın sorularını yanıtlayan Turan, bu yıl Haziran ayında gerçekleştirilen genel seçimin handikap oluşturmasına rağmen sektörün ekonominin itici gücü olmaya devam ettiğini belirterek, "Sektör bu konuda gerçekten güçlü. 2015 için 40,000-50,000 hedefi koymuştuk. Yılı 44,000 konut ile kapatmış olacağız. Önümüzdeki yıl hedefimiz 60,000 konut ihale ve inşa etmek. Bu Türkiye'nin konut üretiminin yüzde 8'i gibi rakam olacak. Şu anda onların hazırlıklarını yapıyoruz. Baharda bunların ihalelerine başlayacağız" dedi.


Turan, 2002 yılından bu yana TOKİ'nin 692,000 konut yaptığını belirterek, şöyle konuştu:


'Hedefi yükselttik'


"2023 yılına kadar 2002 yılı baz alınınca 1 milyon konut hedefi vardı. Biz hedefi 1.2 milyona çıkardık. Önümüzdeki sekiz yılda 500,000 konut yapacağız. Bunları da yeni bir şehircilik anlayışıyla gerçekleştireceğiz."


Turan, TOKİ'nin yılda 8-10 milyar TL yatırım yapıp, sektöre kaynak aktardığını kaydederek, "Bu kaynak aktarımı izleyen yıllarda artabilir" dedi.


'Gaziantep'e 50 bin konutluk şehir'


Bazı illerde büyük ölçekli şehirler kurmayı hedeflediklerini belirten Turan, Gaziantep'te 50,000 konutluk bir şehir kuracaklarını, önümüzdeki 7-8 yılda bu şehri tamamlayacaklarını belirtti.


Manisa'da da 5,000-6,000 konutluk bir kasaba inşa edeceklerini söyleyen Turan, bunların bir kısmının ihalesini halihazırda yaptıklarını belirterek, büyük meydanları, sosyal donatı alanları, parkları, bisiklet yolları olan yeni bir şehir kurulacağını ifade etti.


Genel konsept olarak daha yatay şehirler inşa etmeyi hedeflediklerin söyleyen Turan, "TOKİ girdiği şehirlerde sanki oranın mimarisini bozan, yükselten bir yaklaşımı varmış gibi söyleniyordu. Hiçbir şehirde en yüksek bina TOKİ'nin şehri olmayacak. O şehirleri kendi birikimine, değerlerine saygılı davranacağız. Bu her şehir için aynı şekilde uygulanacak" dedi.

              

'Hedef kitle hiç konutu olmayanlar'


Turan, ürettikleri konutların yüzde 90'ını alt ve orta gelir gruplara hitap eden sosyal konutlar olduğunu belirterek, asıl muhatap kitlelerinin ise yüzde 50 ile hiç konutu olmamış kişiler olduğunu kaydetti.


"Bölgelere göre hiç konutu olmayanlar, sanayide çalışanlar ya da turizm alanında çalışanlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz" diyen Turan, yeni dönemde arazi üretiminde biraz hızlı üretim için kamu birimlerinin çalışacağını belirtti


TOKİ'nin ucuz arsa üreterek iştiraki Emlak Konut GYO üzerinden haksız rekabet yarattığı iddialarının doğru olmadığını kaydeden Turan, "Biz arazi üretiyoruz, Emlak Konut da bu işleri kendisi alıp özel sektör ile paylaşıyor. Gelişen özel sektördür. Bununla beraber Türkiye'de çok ciddi konut projeleri geliştirdi. Bu model olmasa hem inşaat sektöründeki yenilenme, hem pazarlamada oluşmazdı" diye konuştu.

              

'Yurtdışından iş alıp, Türkiye'de paydaşlarla paylaşacağız'


Yurtdışı müteahhitlik çalışmaları için sektör temsilcileriyle görüştüklerini, Türkiye'nin know-how'ını Türkiye'ye bir değer olarak nasıl katabileceklerine baktıklarını kaydeden Turan, TOKİ'nin bir çatı kuruluşu olarak yurtdışında iş alıp, Türkiye'deki paydaşlarıyla paylaşmayı hedeflediklerini belirtti.


"Yeni bir enstrüman üretmek zorundayız. Klasik enstrümanlarla sektör ne kadar büyük ki?" diyen Turan, bu konuda bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.


Bazı ülkelerin TOKİ'nin modelini öğrenmek ve uygulamak istediğini belirten Turan, Afganistan, İran, Gana, Kazakistan, Cibuti, Somali gibi ülkelerin tamamının bu modelle ilgili olarak kendileriyle görüştüğünü belirtti.


Turan, Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilere yönelik konut üretmek için bir proje olup olmadığı ile ilgili sonu üzerine ise, hükümet tarafından kendilerine bu yönde verilen bir görev bulunmadığını belirtti.


Turan, "Türkiye'de stadyum inşaatı, hastane, okul, yurt, cami gibi işler yaptık. Böyle bir görev verilirse bunu da yaparız" diye konuştu.


Dünya


Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Emekliler başta olmak üzere dar gelirli vatandaşlar için konut üretimine öncelik veren TOKİ, 2016'da 60 bin konut üretmeyi hedefliyor.  TOKİ  Başkanı Turan ''Yeni hedefimiz hiç evi olmayanları ev sahibi yapmak" dedi. 


Konut üretimine hız kesmeden devam eden ve bu yılı 44 bin konut üretimini ile tamamlayacak olan Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, gelecek yıl 60 bin konut ihale ve inşa etmeyi planladıklarını söyledi. Düşük taksitlerle emeklilere ev sahibi olma imkanı tanıdıklarını vurgulayan Turan, ürettikleri konutların yüzde 90'ının alt ve orta gelir T gruplara hitap eden sosyal konutlar olduğunu, asıl muhatap kitlelerinin ise yüzde 50 ile hiç konutu olmamış kişiler olduğunu kaydetti. "Bölgelere göre hiç konutu olmayanlar, sanayide çalışanlar ya da turizm alanında çalışanlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz" diyen Turan, yeni dönemde arazi üretiminde biraz hızlı üretim için kamu birimlerinin çalışacağım kaydetti. TOKİ'nin ucuz arsa üreterek iştiraki Emlak Konut GYO üzerinden haksız rekabet yarattığı iddialarının doğru olmadığını kaydeden Turan "Biz arazi üretiyoruz, Emlak Konut da bu işleri alıp özel sektör ile paylaşıyor. Gelişen özel sektördür. Bununla beraber Türkiye'de çok ciddi konut projeleri geliştirdi. Bu model olmasa hem inşaat sektöründeki yenilenme, hem pazarlamada oluşmazdı" dedi. 


BAHARDA BAŞLIYORUZ 

7 Haziran genel seçiminin handikap oluşturmasına rağmen sektörün ekonominin itici gücü olmaya devam ettiğini belirten Turan "Sektör bu konuda gerçekten güçlü. 2015 için 40 bin- 50 bin hedefi koymuştuk. Yılı 44bin konut ile kapatmış olacağız. Önümüzdeki yıl hedefimiz 60 bin konut ihale ve inşa etmek. Bu Türkiye'nin konut üretiminin yüzde 8'i gibi rakam. Şu anda onlann hazırlıklarını yapıyoruz. Baharda bunların ihalelerine başlayacağız" diye konuştu. 


YURTDIŞINDA TURK MÜTEAHHİTLERLE İŞ YAPACAK 

TURAN, TOKİ'nin bir çatı kurulusu olarak yurtdışında is alıp, Türkiye'deki paydaşlarıyla paylaşmayı hedeflediğini belirtti. "Yeni bir enstrüman üretmek zorundayız. Klasik enstrümanlarla sektör ne kadar büyür ki" diyen Turan, bu konuda bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Bazı ülkelerin TOKİ'nin modelini öğrenmek ve uygulamak istediğini belirten Turan, Afganistan, Iran, Gana, Cibuti, Somali'yle görüştüklerini belirtti. 


Star


Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Büyük şehirler kuracak Toplu Konut İdaresi Başkanı Mehmet Ergün Turan, bazı illerde büyük ölçekli şehirler kurmayı hedeflediklerini açıkladı. Turan, "Örneğin Gaziantep'te 50 bin konutluk bir şehir kuracağız" dedi.


Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, güncel çalışmaları, hedefleri konusunda önemli açıklamalar yaptı. Bu yılı 44 bin konutla tamamlayacaklarını hatırlatan Turan, "2015 için 40-50 bin hedef koymuştuk. 2016 hedefimiz 60 bin konut ihale ve inşa etmek. Bu Türkiye'nin konut üretiminin yüzde 8'i gibi bir rakam olacak. Şu anda onların hazırlıklarım yapıyoruz. Baharda bunların ihalelerine başlayacağız" dedi. 2002 yılından bu yana TOKİ'nin 692 bin konut inşa ettiğini hatırlatan Turan, şöyle konuştu: "2023 yılma kadar 2002 yılı baz alınınca 1 milyon konut hedefi vardı. Biz hedefi 1,2 milyona çıkardık. Önümüzdeki sekiz yılda 500 bin konut yapacağız. Yine, bazı illerde büyük ölçekli şehirler kurmayı hedefliyoruz. Örneğin Gaziantep'te 50 bin konutluk bir şehir kuracağız. 7-8 yılda bu şehri tamamlamayı hedefliyoruz. Manisa'da da 5-6 bin konutluk bir kasaba düşünüyoruz." 


Yurtdışı müteahhitlik çalışmaları için sektör temsilcileriyle görüştüklerini, Türkiye'nin know-how'ını Türkiye'ye bir değer olarak nasıl katabileceklerine baktıklarını kaydeden Turan, TOKİ'nin bir çatı kuruluşu olarak yurtdışında iş alıp, Türkiye'deki paydaşlarıyla paylaşmayı hedeflediklerini belirtti. 


Bugün 


Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TOPLU Konut idaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, bu yılı 44,000 konut ile tamamlayacak olan TOKİ'nin gelecek yıl 60,000 konut ihale ve inşa etmeyi planladığını; ayrıca bir çatı kuruluşu olarak yurtdışında iş alıp Türk müteahhitler ile paylaşacakları bir model üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bazı ülkelerin TOKİ'nin modelini öğrenmek ve uygulamak istediğini belirten Turan, Afganistan, İran, Gana, Kazakistan, Cibuti, Somali gibi ülkelerin tamamının bu modelle ilgili olarak kendileriyle görüştüğünü belirtti. 


Akşam



Haber Star Gazetesi'nin ekinde şu şekilde yer aldı;


Dar gelirli ve emeklilere yönelik çalışmalarına hız veren TOKİ, bu yıl 60 bin yeni sosyal konut projesi üretecek. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan "2016'da aylık ortalama 5 bin konutun ihalesine çıkacağız. 2016 yılı,TOKİ'nin en yüksek hedefini koyduğu yıldır. 60-70 bin konut, 2016'da hayata geçmiş olacak"diye konuştu. 


MAHALLE KÜLTÜRÜNÜ YAYGINLAŞTIRIYORUZ 

TOKİ'nin sosyal ihtiyaçlara cevap verecek, mahalle kültürünün oluşmasına imkân tanıyan projeler ürettiğini ve projelerinde içinden cadde geçen, etrafında tek katlı dükkânların, bisiklet yollarının, spor alanlarının, caminin ve çarşının olduğu; büyük bir meydana açılan, meydanda kafe ve restoranların bulunduğu bir mahalle konsepti yer aldığını kaydeden Turan" 0-5 yaş okul öncesi çocuk grubundan üniversite gençliğine, kadınlardan erkeklere, tüm nüfus profillerine dönük sosyal ihtiyaçları düşünüyoruz"diye konuştu. 


TOKİ Başkanı, 2016 yılında 60 bin yeni konut ihale ve inşe etme hedefleri olduğunu belirterek özellikle dar ve emekliler için yapılacak sosyal konut çalışmalarına hız vereceklerini kaydetti. TOKİ olarak,, 2002 yılından bu yana geçen 13 yıllık süreçte, yaklaşık 700 bin konut ve 8 bine yaklaşan sosyal donatı üretim rakamlarına ulaştıklarını kaydeden TOKİ Başkanı M. Ergün Turan "Bugün ülkemizde 3 milyon vatandaşımız TOKİ konutlarında yaşıyor ve bu çabamız aralıksız sürüyor. 2015 için 40-50 bin konut hedefi koymuştuk. 2015 yılını 44 bin konut ile kapatmış olacağız. Önümüzdeki yıl hedefimiz 60 bin konut ihale ve inşa etmek. Bu Türkiye'nin konut üretiminin yüzde 8'i gibi rakam olacak" dedi. 2023 yılına kadar 2002 yılı baz alınınca 1 milyon konut hedefleri olduğunu, emekli vatandaşları konut edindirme projeleriyle hedeflerini 1 milyon 200 bin konuta çıkardıklarını vurgulayan Turan "Bu şu demek; önümüzdeki sekiz yılda 500 bin konut yapacağız. Bu konutlarımız başta emekli vatandaşlarımız olmak üzere, alt ve orta gelir grubundaki vatandaşlarımız için olacak" diye konuştu. TOKİ'nin kalitede yeni bir aşamaya geçtiğini belirten Turan, halkın refah seviyesinin artmasıyla birlikte beklentilerinde farklılaştığını ve TOKİ'nin de bu beklentileri karşılamak için yoğun çaba göstereceğini vurguladı. 


TOKİ olarak 2015 yılında dar gelirli ve emekli vatandaşları kira öder gibi konut sahibi yaptıklarını ve 2016 yılında hedef olarak 60 bin konut belirlediklerini vurgulayan Turan "Ocak ayı içinde yaklaşık 5 bin nitelikli sosyal konut için ihaleye çıkaracağız. 13 ilde inşa edilecek toplam 4 bin 17 konut için 2016 yılının Ocak ayında ihaleleri için tarih belirlendik. 

2016'da aylık ortalama 5 bin konutun ihalesine çıkacağız. 2016 yılı, Toplu Konut İdaresi'nin en yüksek hedefini koyduğu yıldır, 60-70 bin konut, 2016'da hayata geçmiş olacak. 2016 yılı için asıl hedefimiz, her yöreye farklı mimari, yöresel içerikler taşıyan yatay mimari ile konutlar inşa etmektir. Bahardan itibaren Türkiye'nin her bölgesinde birbirinden farklı, estetik mimarisi olan TOKİ binaları göreceksiniz. 2016 yeni bir değişimin eserlerinin görülmeye başlandığı yıl olacak" dedi. 


YENİLENEN ŞEHİR PROJELERİ 

Konut üretimindeki yüksek tecrübeleri ile sadece bina inşa etme aşamasından, yeni yerleşimler, yeni şehirler kurma ölçeğine ulaştıklarını, TOKİ'nin artık sadece konut değil, master planlı büyük yerleşim projeleri de hayata geçirdiğini belirten Turan "Ülkemizin farklı şehirlerindeki büyük konut alanlarında yürüttüğümüz uygulamalarımızı 'Yeni Yerleşimler, Yenilenen Şehirler Projesi' ile farklı bir safhaya taşıdık. Anadolu'nun pek çok şehrinde, konut birimlerini 10 binlerle ifade ettiğimiz yüksek yaşam kalitesine sahip konut alanlarımız bulunuyor. Şanlıurfa, Denizli, Gaziantep, Hatay, İstanbul, Manisa bu şehirlerimizden bazıları. Şehirlerimizde kent kimliği ve merkezi niteliklerle bağlan güçlü olan, halkımızın beklentilerine yanıt veren, güçlü fiziki, sosyal altyapısı bulunan ve 2023'e kadar tamamlayacağımı yeni yerleşim alanları kuruyoruz" diye konuştu. 


YEREL MİMARİ ÖNCELİĞİMİZ 

2015 yılında önemle üzerinde durdukları konunun başında yerel mimariye öncelik vermek olduğunu belirten Turan, yeni şehirler inşa ederken, sadece binalar inşa etmediklerini, bir medeniyet algısının, yerel olanın yansımasını oluşturduklarını söyledi. Turan yaklaşık 10 bin yeni konutun yerel mimari uygulama anlayışı ile projelendirdiklerini belirterek 2016 yılında her kentin dokusunu barındıran TOKİ binaları göreceksiniz" dedi. 


KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ETKİNİZ 

TOKİ'nin kentsel dönüşüm kapsamında yerel yönetimlerle birlikte büyük projeler başlattığını ve 57 şehirde yerel yönetimle işbirliği içinde 394 kentsel dönüşüm projesi yürüttükleri bilgisini de veren TOKİ Başkanı 'Bu çalışmalar kapsamında 79 bin konutu tamamladık, idare olarak bugüne dek 281 bin 587 konutluk gecekondu dönüşüm çalışması projelendirdik. Kentsel dönüşüm çalışmalarını yürütürken savunduğumuz ve uyguladığımız temel prensip ise yerinde dönüşüm. 2016 yılında TOKİ olarak inşa edeceğimiz konutların yüzde 40'ını Kentsel Dönüşüm içerikli projeler oluşturacak 'diye konuştu.  


Star İnşaat Dekorasyon



Haber Güneş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


TOKİ'nin yılda 8-10 milyar TL yatırım yapıp, sektöre kaynak aktardığını kaydeden Toplu Konut İdaresi Başkanı Mehmet Ergün Turan," 2002 yılından bu yana TOKİ olarak 692 bin konut inşa ettik Her dönemde sektörün itici gücü olmayı başardık Bu kaynak aktarımı bundan sonraki yıllarda da artarak devam edecek" dedi. 


TOKİ'DEN MÜJDELİ HABER 

Ürettikleri konutların yüzde 90'ını alt ve orta gelir gruplara hitap eden sosyal konutlar olduğunu söyleyen Turan, asıl muhatap kitlelerinin ise yüzde 50 ile hiç konutu olmamış kişiler olduğunu kaydetti. Bölgelere göre hiç konutu olmayanlar, sanayide çalışanlar ya da turizm alanında çalışanlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz diyen Turan, yeni dönemde de arazi üretiminde biraz hızlı üretim için kamu birimleri ile çalışacağını belirtti.


-2015 yılını 44 bin konut ile tamamlayan olan TOKİ şimdi ise 60 bin hedefi koydu. 


-Aynca yurt dışında da çatı kuruluş olarak inşaat modelleri üzerinde çalıştıklarını açıkladı.


Güneş


Geri Dön