20 / 04 / 2024

TOKİ Çeşme Konutları'na durdurma kararı mı çıktı?

TOKİ Çeşme Konutları'na durdurma kararı mı çıktı?

Turizm cenneti Çeşme’nin mimarisi tehlike altında... Çünkü TOKİ, Reisdere’de yargı kararına rağmen 3, 4 ve 5 katlı binalar dikti. Ancak Çeşme Belediyesi, kat yüksekliğine itiraz edip dava açtı. Yargı, projeye ‘dur’ dedi.



Türkiye’nin gözde turizm merkezlerinden  İzmir  Çeşme’deki  TOKİ  konutları tartışması sürüyor. İlçede 2 kattan fazla konut yapılmasına izin verilmiyordu. Ancak devlet eliyle bu yasak çiğneniyor… Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) geçtiğimiz yıllarda Çeşme’nin Reisdere mevkiinde ilk olarak zemin ile birlikte toplam 5 katlı konutlar inşa etmek için proje hazırladı. Ancak Çeşme Belediyesi, kat yüksekliğine itiraz edip dava açtı. Yargı, projeye ‘dur’ dedi.


TOKİ 2 KATLI OLACAK DEDİ, SÖZÜNÜ TUTMADI!


Çevre Bakanlığı yeni proje hazırladı. TOKİ, yeni projede yapıların iki katlı olacağını açıkladı. Fakat yapılaşma bölgesine giden SÖZCÜ, TOKİ’nin sözünde durmadığını ortaya çıkardı. Yeni projede öncekine göre bazı yapılarda bir kat eksiltme ile üç katlı, bazılarında dört ve beş katlı yapılaşma gerçekleştiği görüldü. Plan notlarında zemin katlar “bodrum katı” olarak gösterildi. Emsal ise 1.20’den 0.90’a düşürüldü. Ancak 0.90 emsalin de yasaya aykırı olduğu belirtiliyor. Çünkü yasaya göre konutların emsal değeri 0.20’den fazla olamıyor.


YARGI SÜRECİ DEVAM EDİYOR, DİNLEYEN YOK!


Belediye, yeni plan hakkında da dava açtı. Bu dava sürüyor. Fakat TOKİ yargı sürecinin tamamlanmasını beklemeden inşaat faaliyetlerini sürdürüyor. Şu ana kadar 586 adet konutun yapımı tamamlandı. TOKİ üç katlı yapılardan oluşan bu kesimin tanıtımını yaptı. Dört ve beş katlı diğer yapıların inşaatı da bitirilmek üzere. TOKİ’nin yapıları ilçenin karakteristik 2 katlı konut yapısına aykırı olduğu için eleştiriliyor.


Sözcü/ Gökmen ULU




Haber Haber Ekspres Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Çeşme Belediyesi, TOKİ tarafından yapılan Çeşme Reisdere'deki konutlara dava açtı. Belediye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından planlan yapılan konutların son düzenlemesi ile ilgili kendilerine ve İzmir Büyükşehir Belediyesine bilgi verilmediği gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasını istedi. TOKİ'nin yaptigı Reisdere'deki konutlara Çeşme Belediyesi dava açü. Belediye, planlan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan konutların son düzenlemesi ile ilgili kendilerine ve izmir Büyükşehir Belediyesi'ne bilgi verilmediği gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasını istedi. Belediye yürütmeyi durdurma isteminde, Reisdere'deki 25 hektan kapsayan alana ilişkin hazırlanan 3194 Sayılı Kanun'un 18. maddesi uygulamasına ait dağıtım cetvelleri ve parselasyon planlarının onaylı suretleri ve uygulamanın dayanağı planlara ilişkin bilgi ve belgelerin kendisine gönderilerek görüş ve onay alınmadığını belirtti. Bölgedeki taşınmazları da kapsayan alana ilişkin olarak hazırlanan 3194 Sayılı Kanun'un 18. maddesi uygulanmasına karşı da iptal davası açıldı. 



Haber Ekspres


Geri Dön