29 / 03 / 2024

TOKİ dar gelirliler için konut çalışmalarını hızlandırıyor!

TOKİ dar gelirliler için konut çalışmalarını hızlandırıyor!

Dar gelirli için konut hamlesi başlatılacak Emekliler ve yoksullara konut için TOKİ daha aktif olacak. TOKİ'nin önemli rol üstleneceği projeler için yeni finansman modelleri devreye sokulacak. İşte atılması planlanan adımlar:



Dar gelirli için konut hamlesi başlatılacak Emekliler ve yoksullara konut için  TOKİ  daha aktif olacak. 


"Sukuk" gibi yeni finansman modelleri devreye girecek Seçim beyannamesinde sosyal projelere ağırlık veren AK Parti, özellikle konut problemini çözmek çalışmalarını hızlandıracak. Şu ana kadar on binlerce yoksulu ve dar gelirliyi ev sahibi yapan TOKİ'nin önemli rol üstleneceği projeler için yeni finansman modelleri devreye sokulacak. İşte atılması planlanan adımlar: 


-"Kentsel Dönüşüm Alanları Strateji Belgesi" hazırlanıyor. Belgeyle afet riski yüksek alanlar, artı değer üretme potansiyeli yüksek alanlar ve projeden yararlanacak kişi sayısı gibi kriterler oluşturulacak. 

-Yeni dönemin önceliklerinden biri alt gelir gruplarının ev sahibi olması. TOKİ, bu süreçte başrolü oynayacak. Ayrıca emekliler için aylık 250 TL bedelle, 240 taksitle konut edinme imkânı öngörüldü. TOKİ Başkanı Ergün Turan, "Anadolu'nun hemen hemen her yerinde 250 lira taksitle ev talebini karşılayacak imkânımız var. Emeklilerimiz bizi takip etsinler" dedi. 

-Yeni finansman modelleri uygulamaya geçirilecek. Kentsel dönüşüm alanlarında hakların devredilmesine imkan sağlayacak "Gayrimenkul Sertifikası", faizsiz bono olarak da ifade edilen "sukuk" gibi finansman araçlarının önü açılacak. Vatandaş, "sukuk" yoluyla ortaklık hakkı elde edebilecek. 

-Devlet, sosyal dönüşümü de mercek altına alıyor. Bu kapsamda, büyükşehirlerde mahalle bazlı analizler yapılacak. Dönüşüm alanlarında sosyal uyumun güçlendirilmesi için yeni projeler hayata geçirilecek. 

-Piyasaya arz edilen uygunsuz ya da güvensiz ithal yapı malzemelerinin kullanılması engellenecek. Kentsel dönüşümde yerli ürünlerin kullanılması sağlanacak. 

-Kentsel dönüşüm yapılması şartıyla izinsiz yapılara elektrik ve su bağlanması üzerinde de çalışılacak. 


Türkiye Gazetesi


Geri Dön