20 / 04 / 2024

TOKİ dönüşümde tarihi dokuyu koruyacak!

TOKİ dönüşümde tarihi dokuyu koruyacak!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), uyguladığı "yerinde kentsel dönüşüm projeleri" n afetlere karşı riskli, ömrünü tamamlamış yapıların yerine, şehrin tarihi ve kültürel dokusunu koruyan projeleri hayata geçiriyor.




Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), uyguladığı "yerinde kentsel dönüşüm projeleri" n

 afetlere karşı riskli, ömrünü tamamlamış yapıların yerine, şehrin tarihi ve kültürel dokusunu koruyan projeleri hayata geçiriyor. 


TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlıksız, afetlere karşı riskli, köhnemiş ve yapı ömrünü tamamlamış konut stoğunun, Türkiye'nin en önemli problemleri arasında yer aldığını söyledi. 

Bu konutların hem içinde yaşayanların mal ve can güvenliğini tehdit ettiğini hem de kentlerin sağlıklı gelişimlerini engellediğini belirten Turan, kentsel dönüşümde önceliğin yerinde dönüşüm olduğunu vurguladı.Proje alanında konut karşılığı anlaşma sağlanıp, taşınmazlarının yıkımı gerçekleştirilen hak sahiplerine kira yardımı yapıldığını anımsatan Turan, vatandaşlara kira yardımlarının yeni konutlar teslim edilinceye kadar sürdüğünü anlattı. 

Turan, şöyle devam etti: "Gecekondu tarzı yapılarla kaçak yapüarın maliklerince yıkılıp imar planlarma göre yenüenmesi, çok değerli kısmi alanlarda mümkün olabüirken, çoğunluğunun kendiliğinden dönüşüm imkanı bulunmamaktadır. Yapüarın insan hayatı, sosyolojisi, kentlerin yaşamı ve geleceği için kendüiğinden dönüşümünü beklemeyi kolaycılık olarak nitelemek mümkündür. Bu nedenle bölgelerin iyüeştirümesinin, kent bütününde stratejik kararlar doğrultusunda devlet eliyle gerçekleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz." İdare tarafından ciddiyetle ele alman dönüşüm projelerinin aynı zamanda devletin sosyal yükümlülüğü olarak görüldüğüne dikkati çeken Turan, "Bu nedenle kentsel dönüşüm projelerinde anahtar kurum olan TOKİ, dar gelirli vatandaşları sağlıksız ve plansız gecekondulardan çıkarıp, modern konutlara sahip olabümeleri amacıyla dönüşüm projelerini sübvanse etmektedir" şeklinde konuştu. 

-Marka şehirler çoğalacak Turan, kentsel dönüşümün planlama, araştırma, tasarım ve uygulama gibi boyutlarıyla üeri düzeyde profesyonellik ve beceri gerektirdiğini dile getirerek, "Şehirlerde yaşam kalitesinin artırılması, kültürel ve doğal çevrenin korunmasıyla önümüzdeki süreçte marka şehirlerin çoğalması sağlanacak" ifadesini kullandı. 

-Cami süueti korundu Muş'ta uygulanacak kentsel dönüşüm alanında Hacı Şerif Cami, Ulu Cami ve bir de kilise bulunduğuna işaret eden Turan, tarihi yapüarın süuetlerinin bozulmaması amacıyla camilerin etraflarına yüksek katlı konutların yerleştirilmediğini ve kilisenin de çevresinde yapılaşmaya izin verilmediğini söyledi. 

Turan, 11,2 hektarlık alanı kapsayacak Muş Kale Mahallesi Gecekondu Önleme Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin, 2 Temmuz 2012'de imzalanan protokolle başladığını hatırlatarak, 4 Ekim 2012'de Bakanlar Kurulu kararıyla kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edüdiğini büdirdi. 

Projeyle Kale Mahallesi'nde 715 konut, bir cami, 115 işyeri inşa edileceğini belirten Turan, ihalenin 8 Eylül'de gerçekleştirileceğini kaydetti. 


Ankada Son Söz




Geri Dön