25 / 04 / 2024

TOKİ, Elazığ'da depreme dayanıklı köy kuracak

TOKİ, Elazığ'da depreme dayanıklı köy kuracak

Elazığ'da dün sabaha karşı meydana gelen 6,0 büyüklüğündeki deprem Toplu Konut İdaresi'ni harekete geçirdi



TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, depremde zarar gören köylerdeki konutların yenilenmesi konusunda kendilerine talimat verdiğini söyledi. Bayraktar, Başbakan Erdoğan'ın arayarak kendisine bölgeye gitme talimatı verdiğini, bunun üzerine teknik ekibi ile birlikte bölgeye hareket ettiğini açıkladı. Elazığ'da depremden zarar gören köylerdeki incelemelerini sürdürdüklerini belirten Bayraktar, şu bilgiyi verdi: "Burada iki gün boyunca incelemelerimizi sürdüreceğiz. Başbakan, (Bir köyde 60 konut yıkılmışsa, 10 konut ayaktaysa bunları da dahil hepsini yenileyin) talimatı verdi. Biz köylerdeki durumu belirleyip konutların hepsini yenileyeceğiz. İlk incelemelerde Elazığ'da 10 köy gördük. Belki Tunceli'nin bazı köylerini de dahil ederiz. Bu köyler için kalıcı konutlar yapacağız."

Önceki dönemlerde, devletin afet konutlarının yapımı konusunda oldukça sorun yaşandığını ve afetten ancak 15-20 yıl sonra bu konutların vatandaşlara teslim edildiğini, üstelik bu konutların da istenilen kalitede olmadığını anlatan Bayraktar, son dönemde ise TOKİ'nin 8 bin civarında konutu bitirerek afetzedelere teslim ettiğini ve devletin bu vatandaşlara karşı borcunu ödediğini belirtti. Bayraktar, Elazığ'da yaşanan deprem nedeniyle TOKİ'nin çok hızlı hareket ederek, en kısa sürede konut projelerini başlatacağını ve vatandaşlara en uygun şartlarda vereceğini bildirdi.  TOKİ  Başkanı Bayraktar, Türkiye'nin deprem riskinin yüksekliğine dikkat çekerken, sadece büyük şehirlerde değil, kırsal kesimde de yapılaşmaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Zaman

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

TOKİ, Deprem bölgesini yeniden imar edecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Elazığ'ın Karakoçan ilçesinin Bozyurt beldesinde meydana gelen ve 51 vatandaşın yaşamını yitirdiği depremin ardından, kerpiç yapılanmanın ölü sayısını artırdığına dikkat çekti. Erdoğan, "Hiç şüphesiz ki bu bölgenin yerel mimari anlayışı, kerpiç yapılanmadır. Ve bu kerpiç yapılanmanın bedeli, faturası ağır olmuştur" dedi. Erdoğan, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) bölgenin yeniden yapılandırılması ile görevlendirildiğini söyledi.
Erdoğan, dün AKP Genel Merkezi'nde düzenlenen `Uluslararası Kadın Hakları Zirvesi'nde yaptığı konuşmada Elazığ'daki depreme ilişkin son bilgileri paylaştı. Erdoğan, özetle şunları söyledi:
"Ankara, Kayseri, Van'da bulunan ambulans helikopterlerimiz, bölgeye intikal etti. Kızılay, 230 çadır, 1000 battaniye, 20 prefabrik ev, iki seyyar mutfak ve personelleri ile deprem bölgesinde. Çevre il ve ilçelerden çok sayıda ambulans, sağlık personeli ve arama kurtarma ekibi bölgeye ulaşmış durumda. Başbakan Yardımcım Cemil Çiçek, Sağlık Bakanım Recep Akdağ, Bayındırlık ve İskân Bakanım Mustafa Demiri ve Doğu Anadolu Projesi, Güneydoğu Anadolu Projesi ve Konya Ovası Projesi'nden sorumlu Devlet Bakanım Cevdet Yılmaz ile bölge milletvekilleri sabah erken saatlerde Elazığ'a intikal etti."

`Bir asır sonra oldu'
 Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi'nin gelişmeleri ve ihtiyaçları yakından izleyerek, gerekenleri yaptığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti: "Şu ana kadar kaybettiklerimiz en büyük üzüntümüz, hüznümüz. Hiç şüphesiz ki bu bölgenin yerel mimarı anlayışı, kerpiç yapılanmadır. Ve bu kerpiç yapılanmanın bedeli, faturası ağır olmuştur. Bir asra yakın süredir, deprem görmeyen bu bölgede deprem olmuştur. Deprem olan bu bölgemizi çok daha farklı şekilde imar etmemiz için de süratle TOKİ'ye gerekli talimatları verdik. TOKİ'den arkadaşlarımız, bölgede çalışmalarını yapmak için bugün (dün) oraya intikal edecekler.

Hasarlı yapıya girmeyin
Büyük depremin ardından en büyüğü 4.4 olmak üzere 55 artçı deprem yaşandı. Bölgedeki vatandaşlarımızdan özellikle rica ediyorum, artçı sarsıntılar sürdüğü için lütfen hasarlı yapılara girmesinler."
Radikal


Geri Dön