25 / 04 / 2024

TOKİ, Elazığ'da depremzedeye 1712 konutu teslim etti

TOKİ, Elazığ'da depremzedeye 1712 konutu teslim etti

TOKİ ve Elazığ Valiliği, depremzedelere bin 712 konutu teslim etti. 524 konutun ise bu yıl teslim edileceği öğrenilirken, 1345 hak sahibi için inşa edilecek evlerin de ihalesi yapılarak bu yıl içinde teslim edilmesi öngörülüyor



Elazığ 'ın Karakoçan ilçesinde 8 Mart 2010 'da 42 kişinin hayatını kaybettiği, 137 kişinin de yaralandığı 6.0 büyüklüğündeki depremin yaraları sarılıyor.

Depremin hemen ardından yürütülen hasar tespit çalışmalarında, bölgede 35 bin 430 yapı mercek altına alındı.   İncelenen yapılardan 5 bin 771 ev, 3 bin 670 ahır ve 54 iş yerinin orta ve  ağır hasar gördüğü tespit edildi. 3 bin 581 evin, bin 412
ahırın, 11 iş yerinin hak sahipleri kayıt altına alındı.

Bunun üzerine harekete geçen Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Elazığ Valiliği yaptığı çalışmalar sonucunda, depremzedelere bin 712 konut teslim  etti. 524 konutun ise bu yıl içinde teslim edileceği öğrenilirken, kalan bin 345
hak sahibi için inşa edilecek evlerin de ihalesi yapılarak bu yıl içinde teslim  edilmesi öngörülüyor.

Öte yandan İl Tarım Müdürlüğü 'nden alınan bilgiye göre, depremde Karakoçan ve Kovancılar 'da 250 büyükbaş, 2 bin 350 küçükbaş hayvan telef oldu. Yetkililer, telef olan hayvanların değerleri ve hak sahiplerinin talepleri  sonunda 226 büyükbaş, bin 85 küçükbaş hayvan dağıttı.

İL AFET ACİL DURUM MÜDÜRÜ GÖRGÖZ

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Elazığ İl Afet ve Acil Durum Müdürü İhsan Görgöz, depremin hemen ardından Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü  aracılığıyla 60 kişilik teknik ekiple Karakoçan, Palu ve Kovancılar ilçelerinde  kesin hasar tespit çalışmalarına başladıklarını hatırlattı.

Zaman kazanmak için hasar tespitinin yanı sıra hak sahipliği çalışmalarını da birlikte yürüttüklerini ifade eden Görgöz, afetzedelerin  işlemlerini evlerinde veya kaldıkları hastanelerde yürüterek, normal süreçten 252  gün önce bu çalışmaları tamamladıklarını kaydetti.

Ekiplerin 343 yerleşim biriminde ev, ahır, iş yeri, depo ve samanlık gibi toplam 35 bin 430 yapıyı incelediğini anlatan Görgöz, bugün itibariyle 5 bin 771  ev, 3 bin 670 ahır, 54 iş yerinin orta ve ağır hasar gördüğünün tespit  edildiğini, itirazların da bir yandan sürdüğünü söyledi. Görgöz, çalışmalar sonucunda 3 bin 581 ev, bin 412 ahır, 11 iş yerinin  hak sahibini belirlediklerini bildirdi.

DEPREMZEDELER İçİN YAPILAN KONUTLAR

Görgöz, hasar tespit çalışmaları sürerken  TOKİ  tarafından 1. etap olarak Kovancılar 'da 958, Okçular köyünde 140, Tabanözü köyünde 64, Palu ilçesinde 312  olmak üzere toplam bin 474 konutun bitirildiğini söyledi. TOKİ 'nin yaptığı bu evlerden, Kovancılar 'da 518, Okçular 'da 126,  Tabanözü 'nde 56, Palu ilçe merkezinde 312 olmak üzere toplamda bin 12 konutun hak
sahibine teslim edildiğini ifade eden Görgöz, 'Kovancılar ilçe merkezinde kalan  440 ile Okçular 'da 14, Tabanözü 'nde ise 8 konut ise TOKİ 'nin tasarrufunda bulunuyor. Bu evler TOKİ 'ye ait. Talebe göre kendi planında değerlendirecek'  diye konuştu.

Tercihlerini köylerinde ve kendi arsaları yönünde kullanan hak sahiplerine yönelik olarak da Elazığ Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü  tarafından 15 grup halinde toplam 876 konutun ihalesinin Temmuz 2010 'da  yapıldığını anlatan Görgöz, şöyle devam etti:

'Bu konutların içerisinde mülkiyet problemi çözülen 868 konut  tamamlandı. Bu konutların 700 'ü hak sahiplerine teslim edilirken, kalan 168 konut  yine mülkiyet sorunu nedeniyle inşaatına geç başlandığı için henüz tam olarak  bitirilemedi. Ancak kısa süre içinde bitecek. Bugüne kadar TOKİ 1. etap ve  Valilik aracılığıyla yapılan 700 konut olmak üzere, hak sahiplerine bir yıl  içinde toplam bin 712 konut teslim edildi.'

524 KONUT DAHA TESLİM EDİLECEK

TOKİ tarafından geçen yıl 2. etap olarak Karakoçan ilçe merkezinde 144, Yüzevler köyünde 38, Palu ilçe merkezinde 40, Beyhan beldesinde 84, Seydili  köyünde 50 olmak üzere toplam 356 konutun ihalesi yapıldığını anlatan Görgöz, bu  konutlar ile Valilik aracılığıyla yaptırılan ve henüz tam olarak bitirilemeyen  168 konut olmak üzere toplam 524 konutun da bu yıl teslim edileceğini, öylece 2 bin 236 hak sahibinin işlerinin tamamlanacağını kaydetti.

3 bin 581 hak sahibinden bin 345 'i için bu yıl içinde köylerinde veya kendi arsalarında tercih bildiren vatandaşlar için 20 grup halinde toplam 819  adet konutun ihaleye çıkılacağını dile getiren Görgöz, 'Söz konusu konutların  ihalesi bu ay sonunda tamamlanacaktır. İnşaat sezonunda bu 819 konutun inşaatına  başlanacak. Tercihlerini çok katlı konutlardan yana kullanan hak sahibi aileler  için Palu ve Karakoçan ilçe merkezlerinde TOKİ 'ye yaklaşık 500 konut ihalesi  yaptırılacaktır. Bu konutların da yapımına bu yıl içinde başlanarak teslim  edilmesi öngörülmektedir. Böylece 2 yıl içerisinde Elazığ Karakoçan Başyurt  depreminin yaraları sarılmış olacaktır' dedi.

31 AİLEYE KİRA YARDIMI

Elazığ İl Afet ve Acil Durum Müdürü İhsan Görgöz, konutları henüz teslim edilmeyen bin 869 aileye kira yardımı yapılabilmesi için vatandaşlarla ayrı ayrı  görüşmeler yapıldığını, hak sahiplerinden 306 'sının kira yardımı talep ettiğini,  evraklarını tamamlayan 31 hak sahibi aileye kira yardımı yapıldığını söyledi. Depremde yıkılan bin 412 ahır bulunduğunu ve geçen yıl hak sahipleri için  180 ahır yapıldığını kaydeden Görgöz, 25 'inin de inşaatının devam ettiğini  belirterek, bu yönde değişik sebeplerden dolayı hak sahibi olmasına rağmen bir  çok kişinin talepte bulunmadığına işaret etti.

Vestel ile Boydak Holding tarafından depremzedelere beyaz eşya ve kanepe yardımı yapıldığını da bildiren Görgöz, 'Vestel bin 655 'er adet buzdolabı,  çamaşır makinesi ve fırın gönderdi. Boydak Holding ise 1000 'er adet kanepe  yardımında bulundu. Bu yardımların dağıtımı sürüyor' dedi.

DEPREMDE ZARAR GÖREN OKULLARIN DURUMU

Görgöz, kalıcı konutların dışında deprem bölgesinde kesintiye uğrayan eğitim sorununun giderilmesi ve eğitimin devam ettirilmesi amacıyla çalışmalar yapıldığını söyledi. Valilik aracılığıyla ihale edilen Kovancılar ilçesine bağlı Yoncalıbayır,  Yukarı Demirci, Karakoçan 'a bağlı Deveci, Aşağı Ovacık, Akbulak, Akarbaşı ve Palu 'ya bağlı Andılar, Arındık, Gemtepe ve Büyük çaltı köylerinde toplam 11 adet  tek derslikli okul ile lojman yapıldığını anlatan Görgöz, bu okullarda eğitime  başlandığını kaydetti.

Ayrıca Beşiktaş Spor Kulübü tarafından Kovancılar ilçesine bağlı çakırkaş beldesinde 12 derslikli ilköğretim okulu, hayırsever Hacı Ahmet Özbağ tarafından  Pınartepe köyünde 12 derslikli ilköğretim okulu yapıldığı bilgisini veren Görgöz,  İzmir Valiliğinin katkılarıyla Palu ilçesine bağlı Gökdere köyüne de 8 derslikli  ilköğretim okulu yaptırıldığını sözlerine ekledi.

AA


Geri Dön