29 / 03 / 2024

TOKİ-Emlak Konut GYO mimari tasarım yarışması sonuçlandı!

TOKİ-Emlak Konut GYO mimari tasarım yarışması sonuçlandı!

TOKİ ve Emlak Konut GYO'nun 7 bölgeyi kapsayan mimari proje yarışmasına, 150 bin TL ödüle rağmen 52 başvuru geldi. Sonuçlanan yarışmanın ödül töreni gerçekleşti...



Ancak Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu için uygun tasarım çıkmadı Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konut GYO tarafından yöresel mimariyi teşvik etmek için düzenlenen "7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Proje Yarışması", kişi başına 150 bin lirayı bulan para ödülüne rağmen beklenen ilgiyi görmedi. Türkiye genelinde yapılan yarışma için başvuru sayısı 52'de kalırken; Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu için uygun tasarım bulunamadı. 

"Yarışmaya katılmayın" çağrısı yapan Mimarlar Odası ise tasarımlar gerçeğe dönerse iptal hazırlığında. 


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş,  TOKİ  Başkanı Mehmet Ergün Turan ve Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum'un da katıldığı toplantıda, Türkiye'nin yapılaşmada dikey değil yatay büyümesi gerektiği vurgulandı. Kentleşme ile geleneksel mimarinin göz ardı edildiğini söyleyen Topbaş, Murat Kurum "Hızlı kentleşme ile şehirlerde ipin ucu kaçtı. Maalesef yoğunlaşan kentler, bunun karşılığında beklentilerin  yüksekliği, rantlar ve bunun getirdiği sorunlarla karşılaşıyoruz. Yüksek yapılar insan doğasına aykırı, yatay büyüme gerekli" dedi. 


Kentsel dönüşüm sürecini değerlendiren Topbaş, sağlıklı bir dönüşüm için TOKİ'nin bir model oluşturması gerektiğini söyledi. Topbaş, "Kentsel dönüşüme imar artışı olarak bakılmamak. Modelsiz bir dönüşüm vahşi bir şehir ortaya çıkarır. Kentsel dönüşüm çalışmalarında yapı yoğunluğu, ulaşım ağları ve altyapı hesaba katılmalı" diye konuştu. 


Habertürk Gazetesi


Geri Dön