26 / 04 / 2024

TOKİ ev standartlarını yükseltti!

TOKİ ev standartlarını yükseltti!

Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tahsin Karabulut, "Önceden insanlar, 'başımı sokacak bir evim olsun yeterli diyordu. TOKİ'nin yaptığı konutlar bu beklentiyi yükseltti" dedi..



Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tahsin Karabulut, "Önceden insanlar, 'başımı sokacak bir evim olsun yeterli diyordu. TOKİ'nin yaptığı konutlar bu beklentiyi yükseltti" dedi. 


Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite olarak  TOKİ  konutlarında yaşayanlarla, "TOKİ Kentsel Dönüşüm Projesi Konutları Müşteri Memnuniyeti Araştırması" yaptıklarını söyledi. 

Araştırmada, TOKİ'nin kentsel dönüşüme olan katkısını görmenin yanı sıra, konutlarda yaşayanların beklentilerinin de ölçüldüğünü belirten Karabulut, "TOKİ, şehirlerin estetik görünümünü değiştirdi. Konut ihtiyacı konusunda vatandaşa farklı bir anlayış kazandırdı. Araştırmamızda, bu konutlarda yaşayan insanların beklentilerini ölçmeye çalıştık" ifadelerini kullandı. 


Karabulut, araştırmamıı analizinde konut kullanıcılarının çağdaş kent yaşamının gerektirdiği faktörleri önemsediği sonucuna ulaşıldığını dile getirdi. 


Alt gelir grubu ve dar gelirliler için başlatılan toplu konut hamlesinin gecekondu yapılarını ve kooperatif mağdurlarını azalttığını vurgulayan Karabulut, şunları kaydetti: "TOKİ'nin, şehir içi göçlerle oluşan varoşları ve gecekonduları bitirme anlamında önemli bir işlevi oldu. Sağladığı düşük maliyetle konut sahibi olma imkanı, alt gelir grubundaki insanlarca yoğun ilgi gördü. 

Konut sahibi olma konusunda zorlanan alt gelir grubu ile orta gelir grubu insanlar, TOKİ ile ev sahibi oldu. TOKİ'de yer alan sosyal donatılar, ek yapılar ve yeşil alımlar konut anlayışını da değiştirdi. Önceden insanlar, "başımı sokacak bir evim olsun yeter' diyordu, TOKİ'nin yapüğı konutlar bu beklentiyi yükseltti. Gelir durumu ne olursa olsun, artık insanlar daha kaliteli yapılar ve konforlu konutlar istiyor. Milli gelirdeki artış, yükselen refah seviyesi de insanların konutlardan beklentilerinin anmasında katkısı olan unsurlardan biri." Karabulut; TOKİ'nin, yaşam kalitesini yükselten yapılar yaptığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "TOKİ, Türkiye'de şehirlerin çehresini değiştirdi. Kentsel dönüşüm anlamında yapılan yurt, okul, hastane ve çeşitli yapılar, şehirlere.estetik görünüm kazandırdı. TOKİ sadece bina yapmıyor, önemli tarihi kültürel varlıkların restorasyonları da TOKİ tarafından yapılıyor. Bu açıdan, marka kentler oluşturmada TOKİ önemli bir rol oynayacak. 

TOKİ'nin bunu yapabileceğini, bunu üstlenebileceğini düşünüyorum." (AA) 



Ankara Belde


Geri Dön