28 / 03 / 2024

TOKİ, İstanbul'a 82 bin konut yaptı!

TOKİ, İstanbul'a 82 bin konut yaptı!

TOKİ İstanbul Uygulamalan Daire Başkanı Niyazi Özdemir, Kayabaşı'nda 300 bin nüfuslu bir uygu kent kurduklannı söyledi



Niyazi Özdemir, "Şuan 17 bin konutun inşaatı devam ediyor. Yoksul-orta ve alt gelir grubuna hitap ediyor. Bu kapsamda 3 bin ihalesini önümüzdeki günlerde yapacağız ve yaza kadar 20 bin konut ile bu çalışmayı ilerleteceğiz. 9 uluslararası mimari projenin telif haklarını aldık. İstanbul'da oturduğumuzda binalarımız bize de çirkin geliyor ancak bizim beğenmediğimiz projeler Anadolu'da yıldızı parlıyor. Türkiye'de 1700 şantiyemiz var bunlardan 500'ü canlı şantiyedir. Bu 500 şantiyede 950 müşavir firmanın teknik personeli bulunuyor. Bizim Hakkari sınırında karakol inşaatınım var. Edirne'de Sinop'ta Mersin'de Hatay'da inşaatımız var." dedi.

Daire Başkanı Niyazi Özdemir, "Biz yapı denetiminde muafız ama müşavirler tarafından denetleniyoruz. Müşavirlik hizmetini ihale ile alıyoruz. Yapı denetim şirketleri de girsin ihaleye alsın. Müşavirlik hizmeti aldığımız firma sayısı 64'dür. 80'li yıllarda konut edindirme yardımı yapıldı 90'lı yıllarda durduruldu. Emlak Gayri Menkul Yatırım'a devredildi bu rakam. İnşaatlanmız dışında 3 katrilyon KEY ödemesi yaptık." diye konuştu.

Özdemir, İstanbul'un taşının toprağının altın olduğunu vurgulayarak, "Hasılatımızın yüzde 90'ını bu kentten kazanıyoruz. İstanbul'da yaptığımız konut sayısı 82 bin. Bunun 42 bini sosyal 40 bini hasılat paylaşımı ile yapılan lüks konut. 2008 yılında kayabaşı projesini satışa sunduğumuzda 3 bin konuttan 1 bin 60'ını deprem dönüşümüne ayırdık. Avrupa yakasında Marmara denizine kıyısı olan Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Bakırköy, Zeytinburnu ve Eminönü ilçelerinde 1999. İstanbul depreminde orta ve ağır hasan olup ta herhangi bir konut veya onanm yardımı almamış kişileri biz size Kayabaşı'nda konut verelim dedik. Birçok reklam verdik. Alt gelir grubuna l'e 10 dönüş oldu. Ancak deprem dönüşümüne ayırdığımız konutlara ilk hafta 3 başvuru oldu. Marmara Denizi kıyısındaki ilçelere resmi yazı yazdık. Bu insanlan bilgilendirin dedik. Konutun bedeli tespit edilsin yapılan ko-nutlann bedelleri de belirlensin ve vatandaşla anlaşalım dedik. 15 yıl vade ile evleri verilim dedik. İstanbul Bayındırlık müdürlüğüne yazı yazdık bize 1999 depreminin envanterini verin diye ne yazık ki envanter gecikiyor diye hizmet satın aldık. 5 arkadaşı Bayındırlık Müdürlüğünde çalıştırdık 3 ayda envanterleri çıkardık. Bu envanteri İBB, Bayındırlık İl Müdürlügü'ne de verdik. Sonuçta 1060 deprem dönüşümüne ayrılan konuta müracaat 24 kişiydi. Yerel yönetimler vatanaydı ikna etmek zorunda. Medyada bu konuda insanlan uyarmak" şeklinde konuştu.

Özdemir, 155 bin konutluk gece kondu dönüşüm çalışması yaptıklarını, bunlardan 94 bölgede 50 bin 577 tanesinin inşaatı devam ettiğinin altını çizdi.
Zaman İnşaat Emlak


Geri Dön