29 / 03 / 2024

TOKİ İzmir Evka 5 Konutları meclise taşındı!

TOKİ İzmir Evka 5 Konutları meclise taşındı!

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, geçen gün incelemelerde bulunduğu ve heyelan sebebiyle çatlakların oluştuğu, Çiğli ilçesi Evka-5 Mahallesi'ndeki TOKİ konutlarını Meclis gündemine taşıdı.



 MHP Genel Başkan Yardımcısı ve  İzmir  Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, geçen gün incelemelerde bulunduğu ve heyelan sebebiyle çatlakların oluştuğu, Çiğli ilçesi Evka-5 Mahallesi'ndeki  TOKİ  konutlarını Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün cevaplamaları talebiyle için soru önergeleri verdi. Geçen cumartesi günü bölgede incelemelerde bulunduktan sonra Ankara’ya dönen Tanrıkulu, vatandaşların endişelerini giderebilmek için ayağının tozuyla önergeleri hazırladı.


‘BAŞBAKAN VE BAKANLAR ÇALIŞMA YAPMALI’


Bölgede yaptığı incelemelerden sonra konunun TOKİ konutlarında oturan 668 ailenin can güvenliğini tehdit ettiğini gördüğünü, can kaybı olmadan ilgili kurumların harekete geçmesini sağlamak için soru önergeleri hazırladığını dile getiren Tanrıkulu, başta Başbakan Davutoğlu olmak üzere ilgili bakanların konuyla ilgili zaman geçirmeden gerekli çalışmaları yapmasını gerektiğini söyledi. MHP Genel Başkan Yardımcısı, “İzmir’in Çiğli ilçesi Evka-5 Mahallesi’nde, heyelan riski nedeniyle TOKİ tarafından yaptırılan binalar ve bölgede bulunan okul için boşaltma kararı verilmiştir. TOKİ konutlarında meydana gelen büyük çaplı çatlak ve hasarlar, burada yaşamak zorunda kalan vatandaşlarımızı tedirgin etmektedir. Ortadaki sorumsuzluk nedeniyle TOKİ’ye zarzor evlerinin taksidini ödemeye çalışan dar gelirli vatandaşlarımızın, boşaltma kararı sonucunda taşınma masrafı ve kira ödemek zorunda kalarak mağduriyetleri daha artmıştır. Bu konuda ilgili kurumlar gerekli tedbirleri alarak, burada oturan vatandaşların mağduriyetlerini kısa zamanda gidermelidir.” dedi.


'HEYELAN RİSKİ NEDEN ÖNCEDEN TESPİT EDİLMEDİ?'


Milletvekili Tanrıkulu, Başbakan Davutoğlu’na verdiği soru önergesinde şunları kaydetti: “TOKİ’nin bu alanda yapmış olduğu inşaatların zemin etüdü kimler tarafından yapılmış, sonuç ne şekilde çıkmıştır? TOKİ, bu evleri ve okulu hangi firmaya, hangi zemin ve temel etüdü şartlarıyla yaptırmıştır? TOKİ, burada yaptırdığı konutları hangi firmaya denetim yaptırmış, özellikle temel ve dolgu ile diğer denetleme sonuçları ne şekilde çıkmıştır? Bölgedeki heyelan riskinin önceden tespit edilememesinin nedeni ve sorumlusu kimlerdir? İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından heyelan ve yıkılma tehlikesi nedeniyle boşaltma kararı verilen evlerde yaşayan dar gelirli vatandaşlarımız, zaten TOKİ’ye ev taksitlerini güç şartlarda ödemekteyken taşınacakları konutlara nasıl kira ödeyebileceklerdir? Sosyal devlet anlayışı çerçevesinde Evka-5 Mahallesi TOKİ konutlarındaki evlerinden taşınmak zorunda kalan vatandaşlarımıza, taşınma masrafı ve kira yardımı yapılması düşünülüyor mu? Boşaltma kararı verilen okulda halen eğitimin devam etmesi hakkında ne gibi işlem yapılacaktır? Okulda eğitimin devam etmesi yönünde karar veren kurum ve sorumlular kimdir? Buradaki öğrencilerin can güvenliği nasıl sağlanmaktadır? Konuyla ilgili kurum ve sorumlular hakkında soruşturma açılması düşünülmekte midir?”


Bugün


Geri Dön