19 / 03 / 2024

TOKİ, Kağıthane'deki Milli Arşiv Sitesi'ni 2012'de bitirecek!

TOKİ, Kağıthane'deki Milli Arşiv Sitesi'ni 2012'de bitirecek!

Kağıthanede TOKİ tarafından yapılan ve Osmanlı arşivinin bir arada  bulunacağı Milli Arşiv Sitesinde arşiv birimleri, idari hizmet binaları, araştırma birimleri, kütüphane, kongre merkezi, müze, sergi salonları, misafirhane, arşiv depoları bulunuyor



AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, arşivci olarak akla itilen, kakılan, sürgün edilen verimsiz personeller veya odacılar geldiğini belirterek, "Halbuki arşiv bir milletin hafızasıdır. Arşiv yoksa hafıza yok demektir" dedi.

Erdem, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ve diğer yetkililerle birlikte, Kağıthanede  TOKİ  tarafından yapımı süren "Milli Arşiv Sitesi"nde incelemelerde bulundu.

Burada gazetecilere açıklama yapan Erdem, Türkiyede bilinmeyen ancak en önemli değerlerden birinin Osmanlıdan devir alınan arşiv olduğunu belirtti. Kendisinin de 5 yıl arşivle uğraştığını dile getiren Erdem, arşivin özellikle Cumhuriyet döneminde çok fazla değer bulmayan, hak ettiği değeri görmemiş kurumlardan biri olduğunu anlattı.

Cumhuriyet arşivinin yeterli olmadığına inandığını ifade eden Erdem, özellikle 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özaldan sonra arşivciliğin tekrar takdir edilmeye başlandığını kaydetti.

Erdem, "1980 ihtilalinden sonra senato arşivi gereksiz olduğu düşünülerek yakılmış ve imha edilmiştir. Cumhuriyet döneminde Osmanlı arşivleri, Bulgar Sekasına kağıt malzemesi olarak satılmak istenmiş ve satılmış da" dedi. Erdem, tarihçilerin ve arşivcilerin ifadesine göre, Osmanlı arşivi olmadan Osmanlı coğrafyasında kurulmuş olan 40 devletin tarihinin yazılmasının mümkün olmayacağını kaydederek, "Osmanlı olmadan insanlık tarihini yazamazsınız.

Dünyanın en önemli hazinelerinden bir tanesi buraya geliyor" dedi. Osmanlılarda üç hazinenin bulunduğunu, bunların Hazine-i Hassa, Hazine-i Maliye, Hazine-i Evrak olduğunu, evrakın Osmanlıda önemli bir birim olarak görüldüğünü ve hazine hükmü niteliği taşıdığını belirten Erdem, özellikle gelinen bu noktada, dünyanın yeniden yapılandığı dönemde yine en önemli müracaat kaynağını Osmanlı arşivi olduğunu dile getirdi. Erdem, Filistin-İsrail meselesinin çözümünün Osmanlı arşivi olduğunu kaydederek, "Bugün çok tartışılan Ermeni meselesinde de biz yine Osmanlı arşivine güveniyoruz. Bugün Ermenilerle olan bu ihtilafı halledecek arşiv buradadır. Siz doğru ve sağlıklı bir dış politika belirlememek istiyorsanız, uluslararası arenada güçlü olmak istiyorsanız arşiv çok önemli" dedi. Erdem, Kıbrıs konusunda da en önemli argümanlarının vakıf ve arşivler olduğunu anlattı.

"Arşiv yoksa hafıza yok demektir"

Erdem, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın yapımı devam eden Milli Arşiv Sitesine çok önem verdiğini de dile getirdi. İleri tarihlerde bir arşiv yasası çıkarmak istediklerini ifade eden Erdem, bu sitenin açılışı ile yasanın çıkışını birleştirerek Osmanlı ve Cumhuriyet arşivciliğine önemli katkılar sağlayacaklarını anlattı. Erdem, "Bizde halen arşivciliğin anlamı yok. Türkiyede bugün arşiv denilince mahzenler, rutubetli, kullanılmayan ve metruk yerler akla gelir. Arşivci olarak da akla itilen, kakılan, sürgün edilen verimsiz personeller veya odacılar geliyor. Halbuki arşiv bir milletin hafızasıdır. Arşiv yoksa hafıza yok demektir. Yeni düzenlemelerle artık arşiv itilen, kakılan, cezalandırılan personelin veya odacı kapıcının yapacağı iş değil. Arşivciler, arşivcilik eğitimi almış kişiler olacak. Bir milleti millet yapan üç şey vardır; din, dil ve tarihtir. Tarih deyince ise akla arşiv gelir" şeklinde konuştu. Erdem, sitenin mayıs ayında teslim edilmesinin planlandığının söylendiğini, bir yıl sonra buraya gelindiğinde artık arşivin ziyaret edileceğini kaydetti. Konuşmanın ardından inşaat alanını gezen Erdem, yetkililerden bilgi aldı.

Milli Arşiv Sitesi

Kağıthanede TOKİ tarafından yapılan ve Osmanlı arşivinin bir arada bulunacağı Milli Arşiv Sitesinde arşiv birimleri, idari hizmet binaları, araştırma birimleri, kütüphane, kongre merkezi, müze, sergi salonları, misafirhane, arşiv depoları bulunuyor. Projenin mimarisi, dış görünüm itibariyle A, B, C, D ve E bloklar Osmanlı mimari tarzında, F ve G bloklar ise hazine sandığını andıran görünümde tonoz çatılı olarak yapılacak. Proje, 16 bloktan oluşup, 57 bin metrekare arazi üzerinde toplam 122 bin metre alana sahip. İnşaatın yapımında 221 bin metrekare kalıp, 140 bin 800 metreküp beton ve 17 bin ton inşaat demiri, konferans salonu,fuaye ve A, B, C, D, E, F1, F2, F3, F4, F5,, G1 ve G2 blokları çatılarının çelik konstrüksiyonun da ise 1800 ton profil demir kullanıldı. İş bitim tarihi olarak 12 Kasım 2012 planlanan site inşaatı şantiyesinde, 345 işçi ve 29 teknik personel olmak üzere toplam 374 kişi çalışıyor.

AA


Geri Dön