29 / 03 / 2024

TOKİ Kars'a anıt inşa edecek!

TOKİ Kars'a anıt inşa edecek!

1914 yılında Ruslara karşı gerçekleşen harekâtta Sarıkamış'ta on binlerce askerin donarak ölmesiyle yaşanan facianın anısını yaşatma amacıyla dikileceği belirtilen anıt Sarıkamış Kazım Paşa Tepesi'nde TOKİ tarafından inşa edilecek.




Başbakan'ın çok tartışılan "ucube heykel" nitelemesine maruz kalan İnsanlık Anıtı'nın yıkıldığı Kars, bu sefer de Sarıkamış Anıtıyla gündemde. 1914 yılında Ruslara karşı gerçekleşen harekâtta Sarıkamış'ta on binlerce askerin donarak ölmesiyle yaşanan facianın anısını yaşatma amacıyla dikileceği belirtilen anıt Sarıkamış Kazım Paşa Tepesi'nde  TOKİ  tarafından inşa edilecek. 


Osmanlı İmparatorluğu ve Rusya İmparatorluğu arasında I. Dünya Savaşı'nda Sarıkamış'ta gerçekleşen çatışmaların yeni nesillere aktarılması amacıyla inşa edileceği ifade edilen anıtın 99 metrelik bir yüksekliğe sahip olması hedefleniyor. Anıtın açılışının ise savaşın 100'üncü yıl dönümü olan 22 Aralık 2014 tarihine gerçekleştirilmesi planlanıyor. 


Selçuklu-Osmanlı mimarisinden esinlenerek tasarlanan anıtın ön cephesinde, Selçuklu ve Osmanlı tarzında inşa edilen bir giriş yer alacak. Yan cephelerde ise İstiklal Marşı ve Sarıkamış'ta yaşanan "kahramanlıklar" anlatılacak. Anıtın 43 metre yüksekliğindeki bayrak direğinde ise 96 metrekare büyüklüğünde bir Türk bayrağı dalgalanacak. 

Sarıkamış'ta yaşanan facianın ardından İstanbul'a dönen Enver Paşa uzun süre Sarıkamış hakkında haber ve yayın yapılmasını engellemiş ve Osmanlı halkı savaşta yaşananları ve donarak ölen binlerce askeri ancak aradan geçen yılların ardından öğrenebilmişti. Anadolu Ajansı'nın da konuyla ilgili geçtiği haberde Sarıkamış'ta yaşanan facianın "destan" olarak tanımlanması dikkat çekti. 


Sol Gazetesi


Geri Dön