28 / 03 / 2024

TOKİ kentsel dönüşümle 377 proje yürütüyor!

TOKİ kentsel dönüşümle 377 proje yürütüyor!

Kentsel dönüşümde aktif bir süreç içinde olduklarını açıklayan TOKİ Başkanı Ergün Turan, 2023 yılına kadar 6,5 milyon konutun yeniden inşasının gerektiğini açıkladı. Turan, "107 yerel yönetimle birlikte 377 proje yürütüyoruz" dedi.



TOKİ, bugüne kadar yurt dışında (Endonezya, Sri Lanka, Somali, Pakistan örneklerinde görüldüğü üzere) özellikle doğal afetler sonrası oluşan acil barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla, ülkemizce sağlanan yardımlar kapsamında, bu bölgelerde konut ve muhtelif sosyal donatı inşaatlarının yapımını hızla gerçekleştirdi. 


Özellikle son 10 yılda 90'ı aşkın ülkenin bilgi ve tecrübe paylaşımına yönelik talepleri karşılandı. İdare olarak sosyal konut üretim modelleri ve kurumsal tecrübemizi bundan sonra da paylaşılmaya, bölgemizdeki uygulamalara yol göstermeye devam edeceğiz. 


Kentsel dönüşümde aktif bir süreç içinde olduklarını açıklayan  TOKİ  Başkanı Ergün Turan, 2023 yılına kadar 6,5 milyon konutun yeniden inşasının gerektiğini açıkladı. Turan, "107 yerel yönetimle birlikte 377 proje yürütüyoruz" dedi.


T.C Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M.Ergün Turan, Başkanlık olarak, Kentsel Dönüşüm çalışmalarında aktif bir süreç içinde olduklarını, kâr amacı gütmeden sadece "kamu yararım" esas alma prensibiyle "öncü" bir rollerinin bulunduğunu söyledi. Türkiye'de bugün 37 şehirde 106 alan ve 38 bin binanın, "riskli" ilan edildiğini açıklayan Turan, "2023 yılına kadar yaklaşık 6,5 milyon konutun yıkılıp, yeniden inşası gerekiyor; bu da yıllık yaklaşık 334 bin konuta karşılık geliyor. Dolayısıyla TOKİ'nin ve özel sektörün buradaki rolü ve inşa süreçlerine katılımı, ekonomik açıdan da önemli bir değere işaret ediyor. 


Deprem risk bölgelerine göre 171 bin konutluk kentsel dönüşüm çalışmamız devam ediyor. Bugün ağırlıklı Anadolu'da olmak üzere, 57 şehrimizde 107 yerel yönetimle işbirliği içinde 377 kentsel dönüşüm projesi yürütüyoruz. Bu projeleri, yerel yönetimlerle işbirliği içinde şehirlere "model" olacak üretimler gerçekleştirme hedefiyle yürütüyoruz" diye konuştu 


ŞEHİRLERİN KÜLTÜRÜ KORUNACAK 


Kentsel Dönüşüm projelerimize sadece binaları yenilemek olarak bakmadıklarını, sosyal, kültürel ve fiziki dönüşümü bir bütün olarak ele aldıklarım söylen Ergün Turan, "Konut üretimlerinin kültürel ve mimari boyutunu da özel olarak ele alıyoruz. Mahalle kültürünün sıcaklığını içinde barındıran, 'her kente ayrı mimari tasarım' yaklaşımını benimsiyoruz. Kentsel Dönüşüm çalışmalarında medeniyetlerin kalbi niteliğiyle kadim şehirlerimiz İstanbul'un ise ayrı bir yeri, özel bir durumu var. 

İstanbul'un bazı bölgelerinde, kentin tarihi ve kültürel dokusunu koruyacak özel projeler üzerinde çalışıyoruz" açıklaması yaptı. 


TOKİ olarak sadece konut alanlarını değil, sanayi sitelerini de dönüşüm içinde değerlendirdiklerini açıklayan Turan, "Şehir merkezlerini, kent estetiğini bozan sanayi sitelerinden arındırıyoruz" dedi. 


3 MİLYON KİSİ TOKİ YAPILARINDA 

TOKİ'nin, 13 yıllık süreçte yaklaşık 700 bin konut projesine ulaştığını açıklayan M. Ergün Turan, "Bugün 3 müyonu aşkın insanımız TOKİ konutlarında yaşıyor. TOKİ'nin temel ilkesi, dar ve orta gelir grubundaki vatandaşlan konut sahibi yapmak. Öncelikle bu gruptaki insanlarımızın barınma ihtiyacını gidermek için çalışıyoruz ve bunu kar elde etmeden gerçekleştiriyor. 100 liraya mal ediyorsak, 100 liralık maliyeti karşılıyoruz" ifadelerini kullandı. 


Yeni Şafak Ek


Geri Dön