28 / 03 / 2024

TOKİ konut tesliminde para ödenir mi?

TOKİ konut tesliminde para ödenir mi?

TOKİ uygulamalarında en çok merak edilen sorular arasında "Konutumu teslim alırken para ödeyecek miyim?" yer alıyor. Peki, TOKİ konut tesliminde para ödenir mi? TOKİ konut satış bedeline KDV dahil midir?



TOKİ konut tesliminde para ödenir mi?

TOKİ ile ilgili en çok merak edilen sorular ve yanıtları  TOKİ  Konut Edindirme Rehberi kapsamında açıklanıyor. Burada yer alan bilgilere göre TOKİ konut tesliminde para ödenir mi? TOKİ konut satış bedeline KDV dahil midir?


Gayrimenkul Satış Sözleşmesinde belirtilen satış bedeli KDV hariç bedeldir. 


Satış bedeli ve teslim tarihine kadar gerçekleşen dönem artışları toplamı üzerinden hesaplanan tutar esas alınarak anahtar teslimi öncesinde konut bedelinin yüzde 1’i oranında (150 metrekare ye kadar olanlarda) KDV peşin olarak tahsil edilir. 


Ayrıca, vade sonuna kadar altı aylık artış dönemlerinin başında borç bakiyesinde 

uygulanan artış tutarı üzerinden KDV tahsil edilir. 


Şerefiye bedeli nedir? 

Şerefiye; yol, park, bahçe ve benzeri kamu hizmetleri sonucunda, bir yerdeki gayrimenkulün değerinin artmasıdır. Yerel yönetimlere bu değer artışı üzerinden verilen vergiye de şerefiye bedeli denir. 


Toplu konut uygulamalarında şerefiye bedellerinin hesaplanma sında konutların konumu (yola yakınlığı,cephesi, yüksekliği vb.) dikkate alınır.


TOKİ konutlarının teslim süresi projeye göre 14 ay ile 30 ay arasında değişmektedir.  Konut hakkı ve konut belirleme kurası birlikte yapılmaktadır. Ancak başvuruların konut sayısından fazla olmaması halinde kuraya gidilmemekte, konut seçim hakkı, başvuru sırasına göre kullandırılmaktadır. 


TOKİ Konut Edindirme Rehberi!



Geri Dön