18 / 04 / 2024

TOKİ konutları Bünyan'ın çehresini değiştirecek!

TOKİ konutları Bünyan'ın çehresini değiştirecek!

Bünyan Belediye Başkanı Gülcüoğlu, yöresel ürünleri tanıttı Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu. Kent Haber"in sorularını yanıtladı. Gülcüoğlu, TOKİ konutları için son başvuru tarihini açıkladı.




Bünyan Belediye Başkanı Gülcüoğlu, yöresel ürünleri tanıttı Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu. Kent Haber"in sorularını yanıtladı. 


İlçenin yöresel ürünlerini tanıtan Gülcüoğlu,  TOKİ  konutları için son başvuru tarihini açıkladı. İşte o özel röportaj: 


BÜNYAN'IN YÖRESEL ÜRÜNLERİ NELERDİR? 

Bünyan ilçemizde başka illerde olmayan Bünyan'a özgü gilaburu bitkimiz var. Bizim öz değerlerimizden fakat profesyonel bir yaklaşım yok. Yetiştiricilik konusunda eksiklerimiz var. İnşallah bununla ilgili proje çalışması devam ediyor. Öyle tahmin ediyorum ki kısa zaman içerisinde netice alacağız diye düşünüyorum. Gilaburunun hastalıklara iyi gelen bir bitki olduğunu söyleyebilirim. Her derde deva olan gilaburuyu tatmak üzere herkesi gilaburunun anavatanı niteliğinde olan Bünyan'a bekliyorum. 


BÜNYAN'IN BAŞKA NEYİ MEŞHUR? 

Bünyan halısı var. Onunla ilgili bir proje hazırladık fakat proje teknik anlamda eksik bulunduğu için geri gönderildi. O eksikliği gidermeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz hafta yurt dışındaydım. Gerek gilaburumuzla ilgili, gerek halımızla ilgili, gerekse kültür ve tarih dokumuzla ilgili Hollanda'da bir toplantıda bu değerlerimizi tanıtmaya çalıştık. Bünyan yaşamaya değer yaşanılacak bir ilçe. İnşallah bundan sonra sihirli ellerle daha da yaşanacak bir ilçe haline getirmeye çalışacağız. 


KIŞ SPORLARI DA YAPILIYOR MU? 

Bünyan Belediyesi ve Bünyan Dostları Grubu işbirliği ile kışın yüzme şenlikleri düzenliyoruz. 

Yılın belli günlerinde bir araya gelmek suretiyle spor aktiviteleri düzenliyoruz. Hem ilçemizin tanıtımı hem de insanların spora yönlendirilmeleri ekstrem bir durum oluyor. 


BU SPOR ETKİNLİĞİ NASIL YAPILIYOR? 

Yürüyüş parkuru var. Bünyan Dostları Grubu yürüyüşün ardından mesire alanına geliyor. 

Orada değişik yarışmalar yapılarak etkinlik son buluyor. Taktire şayan bir çalışma. Geçtiğimiz yıl büyük katkılar sağladık. Daha profesyonel şekilde siyasetten uzak memleket sevdasıyla bu etkinliği geleneksel hale getirmeyi arzu ediyoruz. 


YENİ TOKİ KAYITLARI SÜRÜYOR MU? 

TÜİK'in yaptığı araştırmalara göre önümüzdeki 5 yıl içerisinde Bünyan ilçesinin nüfusu 57 bin hesap ediliyor. Bende bir araştırma yaptım. Bu rakamın biraz daha üzerine çıkacağı kanaatindeyim. Her ne olursa olsun Bünyan'ın da bir değişime ihtiyacı var. Bu çerçevede ciddi bir konut ihtiyacı doğdu. Bünyanlı hemşehrilerimiz bu ihtiyacı biraz daha hissediyorlar. Bu çerçevede bir TOKİ planlaması yaptık. TOKİ konutları bildiğiniz gibi hazine arazileri üzerine yapılıyor. 


Bunun sebebi konut maliyetinin düşürülmesidir. 

Bu çerçevede elimizdeki hazine arazilerini gösterdik ve buralarda jeolojik etütler yapıldı. Bunları TOKİ ile paylaştık. TOKİ bir planlama yaptı ve bize gönderdi. 

Şu an itibarıyla da bu konu talep toplama safhasında. Ciddi miktarda da talep örgütlenmesi oldu ve biz TOKİ'den gelen şartnameyi inceledik. Bir iki değişiklik yapılması yönünde de talepte bulunduk. Öyle zannediyorum ki bu hafta içinde bize böyle bir çalışma gelecek. Eğer bu kabul görürse ciddi anlamda patlama yaşanacak diye düşünüyorum. Bununla ilgili vatandaşlarımızın bazı endişeleri var. Yeri ile ilgili. Ben şunun altını net çiziyorum ki TOKİ hazine arazisine konut yapıyor. Herhangi birinin mülkiyetine konut yapma talebi olmamıştır. Bu çerçevede Bünyan'da yapılacak olan TOKİ'de yine hazine arazilerinde olacak. Tabi buda vatandaşın talebine göre olacak. Vatandaş talep etmeyince TOKİ de konut yapmıyor. Bünyan nüfusunun artacağını, şu anda hasıl olan konut ihtiyacının daha da artacağını tahmin ediyorum. 


NASIL TAHMİN EDİYORSUNUZ? 

Bünyan'a T tipi cezaevi yapılıyor. Cumhuriyet savcılığımızdan aldığımız bilgilere göre burada minimum 2 bin 500 kişi çalışacak. Çalışanların aileleri ve çalışanlarla birlikte kampustin 15 bin kişilik bir yerleşke haline dönüşeceğini ön görüyoruz. Bu çerçevede bunların Bünyan ekonomisine katkıda bulunacağını düşünüyoruz. 


TOKİ'ye 3 farklı nokta gösterdik. Mevcut TOKİ konutları bölgesinde bulunan bir arazimiz vardı ki bu arazinin bu çalışma için uygun olmadığı hepimiz tarafından biliniyor. Alternatif olarak gösterdiğimiz diğer iki noktada gerekli fizibilite çalışmalarını yaparak Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'ne teslim ettik. TOKİ karar verecek. 


MALİYETİ NE OLACAK? 

Bünyan oldukça büyüyecek ve gelişecek. TOKİ Türkiye'de 24 ayda konut bitiriyorsa biz 23 ayda bitireceğiz. Bunun sözünü veriyorum. Fiyatları bir başka yerde ne kadar, örneğin 100 TL, biz 99 liraya bunu mal edeceğiz diyoruz. Daha önce TOKİ örneği yaşanmış. Maliyet açısından hemşehrilerimizin canı yanmış. Ben bu konuda Ankara'da çalışmalar yaptım. Çok iddialıyım. Hiçbir zaman başka şeylerin maliyetini getirip vatandaşımızın sırtına yükletmeme noktasında oldukça kararlıyız. TOKİ konutları için son başvuru tarihi 31 Aralık 2015. 


Vizyon Kent Haber


Geri Dön