24 / 04 / 2024

TOKİ, kuru gıda firmalarına toplu işyeri sitesi kuracak!

TOKİ, kuru gıda firmalarına toplu işyeri sitesi kuracak!

TOKİ, İTO ve İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği işbirliği ile Rami'deki kuru gıda firmaları için toplu işyeri sitesi kurulacak



İstanbul Ticaret Odası (İTO), Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği işbirliği ile Rami'deki kuru gıda firmaları için Başakşehir veya Hoşdere'de toplu işyeri sitesi kurulacak. Projeye ilişkin protokol  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ve Dernek Başkanı Günay Kotil tarafından imzalandı. TOKİ Başkanı Bayraktar, şu ana kadar 7 kez taşınan ve halen Rami'de geçici olarak faaliyetlerini sürdüren kuru gıdacıların modern sağlam ve sabit bir çarşıya kavuşması gerektiğini vurguladı. Bayraktar, "1,5 seneye yakındır konuşuyoruz. Ama yazılı akit olunca sorumluluk netleşir ve süreç başlar. İki tane arsamız var. Biri Başakşehir'de. Burası olmadığı takdirde Hoşdere'deki yer olabilir. Bu iki yerden biri yüzde 80 olacak. 3-4 ay içinde bunu yapacağız'' şeklinde konuştu.

KONUTTA YAPILACAK
Projenin esnafın daha sağlıklı çalışması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, ulaşım problemi nedeniyle çalışanlar için kompleksin 2- 3 kilometre yakınında konut yapmayı da düşündüklerini söyledi.
Sabah

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Gıdacıya 'kalıcı yer' müjdesi
Kuru gıda toptancıları olarak yerleştirildikleri İstanbul Rami semtindeki dükkânlardan kalıcı olacakları modern siteye geçiyor. TOKİ, Başakşehir'deki 300 dönümlük arsasına yeni siteyi inşa edecek, esnaf Halkbank kredisiyle işyerini alacak.

Kuru gıda toptancıları İstan-bul'un Eyüp Rami semtinde geçici olarak yerleştikleri mekandan, 300 dönümlük bir arsaya inşa edilecek yeni siteye taşınacak. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yeni siteye hem arsa verecek, hem de inşaasını üslenecek. Halkbank yatırımı finanse edecek. Türkiye'nin kuru gıda ticaretinin kalbinin attığı Rami'yi, Başakşehir'e, eğer burası olmazsa Hoşdere'deki 300 dönümlük arsaya taşıyacak sözleşmenin imzaları dün atıldı.

Eminönü'nden sonra 7 kez taşınan ve en son geçici olarak Rami'ye yerleştirilen kuru gıdacılar ilk defa modern, sağlam ve kalıcı bir çarşıya kavuşacak. İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Günay Kotil, "20 milyonluk mega kentte gıda satmak için bir kompleks yok. Proje bittiğinde sadece İstanbul'a değil, diğer illere de hizmet edecek bir kompleks olacak." dedi. Rami'ye dönemin belediye başkanınca 'mecburi' olarak gönderildiklerini belirten Günay, "İlk gittiğimizde insan sağlığına uygun hiçbir şey yoktu. Altyapıyı kendimiz kurduk." diye konuştu. Günay, ulaşım problemini hesap ederek yeni siteye 2 kilometre mesafede TOKİ'ye konut yapma teklifinde bulundu. Rami'de 1.600'ün üzerinde dükkan ve 1.000'in üzerinde esnaf olduğunu kaydeden Günay, yeni sitede herkesin hak sahibi olacağını, ancak komplekse gidecek maddi durumu olmayanların isterlerse haklarını devredebileceklerini söyledi.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, imzaladıkları protokol ile dernek üyelerinin kalıcı olarak yerleşmesi için 1,5 yıldır üzerinde konuşulan projeyi netleştirdiklerini söyledi. Bayraktar, "1,5 seneye yakındır konuşuyoruz. Başbakan bana iki kez talimat verdi. Bu talimat üzerine buradayız. Bu işi konuşuyoruz ama yazılı akit olunca sorumluluk netleşir ve süreç başlar. İki tane arsamız var. Biri Başakşehir'de. Burası olmadığı takdirde Hoşdere'deki yer olabilir. Bu iki yerden biri yüzde 80 olacak. 3-4 ay içinde bunu yapacağız." dedi. Bayraktar, toptancı sitesine ayrılacak arsayı en az 300 bin metrekare olarak planladıklarını kaydetti. Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre inşaat, irtifası en az 8 metre, bölme ve ara katı olacak şekilde yapılacak. Ulaşım problemi yaşanmaması için hem profesyoneller hem de işçilere yönelik olarak 2-3 kilometre yakınına site ile eşzamanlı olarak konut yapımını da TOKİ başlatacak.

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş iş ve ticari hayattaki sıkıntıların kendilerini yeni arayışlara ittiğini söyledi. Kuru gıdacılara yeni yer bulunması için İTO'nun uzun yıllardır çalıştığını hatırlatan Yalçıntaş, 5 yıl önce Rami'yi ziyaret ettiğinde de esnafın taşınma talebini kendisine ilettiğini kaydetti. Yalçıntaş, Avrupa Birliği standartlarında gıda sitesine kavuşmak için başlayan çalışmanın, TOKİ'nin gereken araziyi tahsisiyle sonuçlanmak üzere olduğunu ifade etti. Yalçıntaş'ın verdiği bilgiye göre sitenin inşaat, plan ve projesini TOKİ yürütecek. İTO koordinasyonunda dernek ile Halkbank arasında görüşmeler yapıldı ve finansmanı Halkbank sağlayacak.
İbrahim Balta / Zaman

24 yıllık Rami esnafı Esenyurt'ta 'modern çarşı'ya taşınacak
'24 yıldır Rami'nin sağlıksız koşullarında yaşıyoruz' diyen kuru gıdacıların imdadına TOKİ ve İTO yetişti. TOKİ'nin Esenyurt'ta vereceği arsaya 'modern kuru gıda çarşısı' inşa edilecek

Rami Kuru Gıda Toptancıları'nın yıllardır kurduğu modern tesis hayali sonunda gerçekleşiyor. İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği ve TOKİ işbirliğiyle hayata geçirilecek proje kapsamında, Rami'deki toptancı halinde faaliyet gösteren 1200 civarında esnaf, Esenyurt'ta inşaa edilecek yeni ve modern bir tesise taşınacak.

Projenin temellerinin 2.5 yıl öncesine dayandığını belirten İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Rami'deki altyapı sıkıntılarının esnafı ve kendilerini yeni bir yer arayışına yönelttiğini söyledi. Eskiden tüm gıda toptancılarının Eminönü'nde olduğunu anlatan Yalçıntaş, "Zamanla Eminönü bu yükü taşıyamaz oldu. 70'li yıllarda bir kısmı Unkapanı'na taşındı sonra da Rami'ye" dedi.

Rami Kışlası kütüphane olacak
TOKİ ile AB standartlarında yeni bir yer inşa edeceklerini vurgulayan İTO Başkanı, "İlk aşamada Başakşehir Esenyurt'ta TOKİ bir yer temin edecek. Arsayı da inşaatını da TOKİ üstlenecek. Maliyetler projenin ayrıntıları kesinleşince ortaya çıkacak. Gerekli finansman ayağında da büyük ihtimalle Halkbank ile çalışacağız" diye konuştu. Yalçıntaş, Rami Kışlası'nın da kültür başkenti kapsamında bir kütüphaneye dönüştürüleceğini ifade etti.

Konut da yapacak
Rami esnafı için modern bir çarşının gerekli olduğunun altını çizen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "Başbakan Erdoğan bu konuda bana iki kez talimat verdi. Dün konuştuk, bugün de süreç hemen başlasın diye bir imza atalım dedik" diye konuştu. Çarşı için iki arsa arasında kararsız olduklarını belirten Bayraktar, hem Rami Kışlası'nın tarihi özelliklerinin ortaya çıkacağını hem de esnafın daha sağlıklı koşullarda çalışacağını ifade etti. İnşaat için en az 300 bin metrekarelik bir arsa gerekeceğini anlatan Bayraktar, dükkânların da 100-120 metrekare olacağını aktardı. Proje kapsamında ayrıca, eş zamanlı olarak bir de konut projesi yürütülecek.

`Bizi zorla Rami'ye yerleştirdiler'
İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Günay Kotil de, Rami'de sıkıntılarının çok olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Gıda sağlığını tam olarak sağlayacak bir çarşımız yoktu. 1986 yılında dönemin belediye başkanı bizi zorla Rami'ye taşıdı. Gıda için hiç sağlıklı bir yer olmamasına rağmen. Şu anda Rami'de dükkanı olmayanları yeni yere almayacağız. Yeni yere taşınacak durumu olmayanlar da başkalarıyla anlaşarak devredebilir. Çok mutluyuz, bana İstanbul'un tapusunu verseniz, bu kadar kıymetli olmazdı."
Radikal

TOKİ, Rami esnafı için çarşı kuracak
Kuru Gıda Toptancıları'nın yıllardır beklediği modern tesis hayali gerçekleşiyor

TAM 1200 ESNAF TAŞINACAK
Rami Kuru Gıda Toptancıları'nın yıllardır beklediği modern tesis hayali sonunda gerçekleşiyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliğiyle hayata geçirilecek proje kapsamında, Rami'deki toptancı halinde faaliyet gösteren 1200 civarında esnaf, Esenyurt'ta inşa edilecek yeni ve modern bir tesise taşınacak.

ARSA İSTANBUL ESENYURT'TA
Projenin temelinin 2.5 yıl öncesine dayandığını belirten İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Rami'deki altyapı sıkıntılarının esnafı ve kendilerini yeni yer arayışına yönelttiğini söyledi.

TOKİ ile Avrupa Birliği standartlarında bir yer inşa edeceklerini söyleyen Yalçıntaş, "İlk aşamada Esenyurt'ta TOKİ bir yer temin edecek. Finansman ayağında Halkbank'la çalışacağız" diye konuştu.

KIŞLA KÜTÜPHANE OLACAK
Rami esnafı için modern bir çarşının gerekli olduğunu belirten TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar şöyle konuştu: "Başbakan Erdoğan bu konuda bana iki kez talimat verdi. Önceki gün konuştuk, dün de süreç hemen başlasın diye bir imza atalım dedik." Bayraktar Rami Kışlası'nın tarihi özelliklerinin ortaya çıkarılarak kütüphaneye dönüştürüleceğini, esnafın ise sağlıklı koşullarda çalışacağını söyledi.
Posta


Geri Dön