25 / 04 / 2024

TOKİ şehirlerin tarihine uygun binalar inşa edecek!

TOKİ şehirlerin tarihine uygun binalar inşa edecek!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "TOKİ artık, şehirlerimizin tarihine uygun binalar inşa edecek. Talimat verdim. Bizzat görmediğim hiçbir TOKİ projesi hayata geçirilmeyecek. Şehrin mimarisine aykırı tek bir inşaat yapılmayacak" dedi.



AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, ATO Congresium'da düzenlenen AK Parti 5. Yerel Yönetimler Sempozyumu'nda konuştu. Şehirlerin inşa edilirken tarihi dokunun korunacağını kaydeden Davutoğlu, "TOKİ artık, şehirlerimizin tarihine uygun binalar inşa edecek. Talimat verdim. Bizzat görmediğim hiçbir  TOKİ  projesi hayata geçirilmeyecek. Şehrin mimarisine aykırı tek bir inşaat yapılmayacak" dedi. 


"BÜTÇEDEN BELEDİYELERE AYRILAN PAY 10 KAT ARTTI"

Her mahalli seçimde bize olan teveccüh artarak devam etti. Yerel yönetimlerimizin yaşadığı her türlü altyapı ve şehircilik sorunlarına çözüm üretmek içni hareket ettiniz. Sürekli projeler ürettik ve bunları hayata geçirdik. 2002 yılında bütçeden yerel yönetimlere ayrılan pay 4 milyar 700 milyon liraydı. Geçen yıl, 46 milyar 400 milyon lira oldu. Alt kalemlerde astronomik artışlar sağlandı. Bu da AK Parti farkıdır. 


"ŞEHİRLER DOĞA İLE UYUMLU İNŞA EDİLMELİ"

Bizim medeniyetimiz bir şehir medeniyetidir. Şehir kendisini mimarisi ile gösterir. Şehrin mimarisi insanı anlatır, kendisini anlatır. Meydanlarda ulu camilerimiz vardır. Medeniyetlerimizin inşa ettiği kentlerin camları mahremiyet gereği birbirine bakmaz. Değerli belediye başkanlarımız, her birinizin en asli görevi şehirlerimizi Rabbimizin lütfettiği doğa ile uyumlu hale getirmek. Her birimizin görevi tarihi korumak.

 

"TOKİ PROJELERİNİ BİZZAT GÖRECEĞİM"

Her şehrin insanına, kültürüne, şehrin kimliğine göre hizmet üretiriz. Her şehrin özelliği var. Genel olarak üçe ayırabiliriz. Tarihi dokusuyla öne çıkan şehirler... Bu şehirlerin ihtiyaçlarına uygun olarak hizmet etmeliyiz. Birçok güzel örneği biliyorum. TOKİ artık, şehirlerimizin tarihine uygun binalar inşa edecek. Talimat verdim. Bizzat görmediğim hiçbir TOKİ projesi hayata geçirilmeyecek. Şehrin mimarisine aykırı tek bir inşaat yapılmayacak.


Hızla büyüyen şehirler... Hızla gelen göç karşısında acil çözümler gerekiyor. Ve Metropol şehirler... İstanbul'a, Ankara'ya çok yönlü hizmet etmeye çalışıyoruz. İstanbul'da dikey mimari yerine yatay mimariye yoğunlaşılacak. 


Habertürk



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Yerel Yönetimler Sempozyumu'nda konuştu. Belediye başkanlarına seslenen Davutoğlu, şehirlerin tarihi dokusunu korumak amacıyla yatay mimarinin tercih edileceğini ifade etti. Şehir yönetiminde; şehir aidiyeti, nezaket, şehir kültürünün muhafazası, şehir ahlakı ve adalet, ehliyet ve liyakat olmak üzere 5 prensip olduğunu belirten Davutoğlu, "Biz şehir yönetiminde yakınlan öne çıkaran bir tavrı asla kabullenenleyiz ve bunu yapan kim olursa olsun ona gerekli tavrı gösteririz" dedi. 


ŞEHİRLERDE TARİHİ DOKU KORUNACAK 

TOKİ eliyle yapılan yeni binalar için şehrin tarihi mimarisine uygun olma şartının getirildiğini kaydeden Davutoğlu, "İnşallah TOKİ artık şehirlerimizin tarihi mirasına uygun binalar inşa edecek. TOKİ başkanımıza ve ilgili arkadaşlara net talimatlar verdim. Bizzat görmediğim hiçbir TOKİ projesi hayata geçirilmeyecek ve şehirlerimizde, şehrin özgün mimarisine aykırı tek bir TOKİ inşaatı yapılmayacak" diye konuştu.


İstanbul'un tarihi dokusuna ve çevre dokusuna aykırı hiçbir yapılanmaya izin vermeyeceklerini vurgulayan Davutoğlu, "Dikey mimari yerine İstanbul'un dokusuna uygun yatay mimariyi hedef alacağız. Biblo gibi şehirlerimizi koruyacağız, gelişen şehirlerimizin ihtiyaçlarım karşılayacağız" açıklamasında bulundu. 


Sözcü



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün, “Gençlik ve Belediye” temalı 5. Yerel Yönetimler Sempozyumu’na katıldı. Davutoğlu,“TOKİ artık şehirlerimizin tarihi mirasına uygun binalar inşa edecek. TOKİ Başkanımıza net talimatlar verdim. Bizzat görmediğim hiçbir TOKİ projesi hayata geçirilmeyecek ve şehirlerimizde şehrin özgün mimarisine aykırı tek bir TOKİ inşaatı yapılmayacak. Dikey mimari yerine, İstanbul’un dokusuna uygun yatay mimariyi esas alacağız.”


Vatan




Haber Yurt Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Başbakan Ahmet Davutoğlu,  Ankara  Ticaret Odası (ATO) Congresium'da düzenlenen AKP 5. Yerel Yönetimler Sempozyumunda konuştu. Şehrin özelliklerine göre hizmet götürdüklerini anlatan Başbakan Davutoğlu, TOKİ ile ilgili olarak şu açıklamaları yaptı; "Şehirlerimizin kendilerine özgü kimliklerine, ihtiyaçlarına uygun olarak hizmetlerimizi üretmekle görevliyiz. O şehrin tarihi mekanlarını yeniden gün yüzüne çıkarıyor, restore ediyoruz. Şimdi de TOKİ eliyle yapılan yeni binalar için şehrin tarihi mimarisine uygun olma şartı getirdik. İnşallah TOKİ artık şehirlerimizin tarihi mirasına uygun binalar inşa edecek. TOKİ Başkanımıza ve ilgili arkadaşlarımıza net talimatlar verdim. Bizzat görmediğim hiçbir TOKİ projesi hayata geçirilmeyecek ve şehirlerimizde şehrin özgün mimarisine aykırı tek bir TOKİ inşaatı yapılmayacak." Hızla büyüyen şehirlerde belediyelerin, artan nüfus, hızla gelen göç ve ekonomik ihtiyaçlar karşısında acil çözümler üretmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, TOKİ konutlarına yönelik konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "TOKİ Başkanımıza ve ilgili arkadaşlarımıza net talimatlar verdim. Bizzat görmediğim hiçbir TOKİ projesi hayata geçirilmeyecek ve şehirlerimizin özgün mimarisine aykırı tek bir TOKİ inşaatı yapılmayacak" dedi şu değerlendirmede bulundu: "Bu şehirlerimize hizmet üretirken tarihi ve kültürel mirası dikkate alıyoruz ancak ekonomik büyümeden dolayı bu şehirlerimizin ihtiyaçları ve hizmet kalemleri farklılık gösteriyor. Bir kez daha ifade ediyorum, Şanlıurfa'nın, Diyarbakır'ın, Van'ın, Manisa'nın gittiğimiz her şehrin tarihi dokusu korunacak. Aynı şekilde İstanbul'umuzda da tarihi dokuya, çevre dokusuna aykırı hiçbir yapılanmaya izin vermeyeceğiz. Dikey mimari yerine, İstanbul'un dokusuna uygun yatay mimariyi esas alacağız. Önümüzdeki günlerde Ankara'mız ile ilgili olarak da Büyükşehir Belediye Başkanımızla bir araya gelecek, Ankara'mızda bütünleşen projeye ağırlık vereceğiz." 


Yurt Gazetesi



Haber Muğla Gazete Milas'ta şu şekilde yer aldı


Bodrum ve Marmaris'te TOKİ tartışmaları sürerken, Başbakan Davutoğlu'ndan ilginç bir açıklama geldi. Davutoğlu, "Bizzat görmediğim hiçbir TOKİ projesi hayata geçirilmeyecek" dedi. 


Başbakan Ahmet Davutoğlu, 81 ildeki çevre ve şehir düzenlemelerine ilişkin olarak, "Bizzat görmediğim hiçbir TOKİ projesi hayata geçirilmeyecek. Şehrin özgün yapısı dışında tek bir TOKİ binası yapılmayacak" dedi. 

Davutoğlu'nun yaptığı açıklamalardan satır başlan şöyle: Milletimize hizmet götürmek adına süreldi projeler ürettik ve bu projeleri hayata geçirdik. Sizinle bazı verileri paylaşmak istiyorum. 

2002 yılında bütçeden belediyelere aynlan pay 4 milyar 700 milyon lira, bu rakam 46 milyar 400 milyon liraya yükseldi. 

2002'de İl Bank'tan belediyelere 360 milyon lira kredi vermişken, biz geçen yıl 7 milyar 150 milyon krediyi yerel yönetimlere aktardık Uzun vadeli kredilerimiz 26 milyar lirayı buldu. 

Hangi rakamı ele alırsanız alın, bu rakamlar 2002'den bu yana 10 misli artmıştır. 

İçme suyu, kanalizasyon, imar planı, üst yapı, harita benzeri hizmetlerle vatandaşlarımızın memnuniyeti arttı. 


Alt yapışız hiçbir belediyemizin kalmaması adına hizmetlerimizi devam ediyoruz. 

Sukap'ta 4 milyar lirası kredi olmak üzere 6,6 milyar lirayı yerel yönetimlere kullandırdık. 

Bizim medeniyetimiz bir şehir medeniyetidir. Bizim şehirlerimiz insanların aynasıdır. Şehir kendisini mimarisiyle gösterir. Bizim şehirlerimizin merkezinde ulu camilerimiz vardır, her şey onun çevresinde inşa edilir. Evlerin camları mahremiyet gereği birbirine bakmaz. Şehrin doğal görünüşüne aylan mekanlar yapılmaz. Mimar Sinan günü dolayısıyla bu kanaatlerimi paylaştım. 

Açlıkla, hırsla betonlar dikenler yüzünden bizim neslimiz viran devraldı. 


TOKİ Şehirlerimizi yeniden imar etmenin, inşa etmenin mücadelesini verdik. 

"Bizzat görmediğim hiçbir TOKİ projesi hayata geçirilmeyecek!" Bugünkü sempozyumun konusu olan gençlere de bir kez daha hoş geldiniz diyorum. Ülkemizin her yerinden gençleri bağrımıza basıyoruz. Bizim belediyecilik anlayışımızda odak insan.... 

Her şehrin insanına, sosyolojisine, kültürüne göre hizmet üretiriz. Bir, tarihi dokusuyla öne çıkan şehirler... Bizzat görmediğim hiçbir TOKİ projesi hayata geçirilmeyecek. Şehrin özgün yapısı dışında tek bir TOKİ binası yapılmayacak. 


"İMKANLARI TERÖR İÇİN KULLANAN BAŞKANLAR VAR"

Belediye imkanlarını terörist faaliyetlerde kullanan başkanlar var. 

Milletin verdiği oylan özerklik hezeyanlarıyla istismar eden, altyapı sorunlanna çözüm üretmek için gönderilen ödeneği yıkımda harcayan başkanlar var. 

Biz ne yerel yönetimler ne de merkezi yönetim olarak farklı partilere ayrımcılık yapmıyoruz. Bütçeyi yasalar çerçevesinde adilane paylaştırıyoruz. 

Meclis'te teröre destek veren kimse istemiyoruz. Herkes şunu bilsin biz şehirlerimizi mamur kılmanın gayreti içindeyken birileri tahribata soyunursa tedbirini alırız. Teröre destek veren vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için 316 imza ile TBMM'ye yasa teklifi verdik. İşte AK Parti farkı bu. Bizim bundan tedirgin olacağımızı düşünenlere 'Hodri meydan' dedik. 

Çekinmeden imzalanın attılar. AK Parti bir karar aldı mı, hiçbir fire vermez. Biz teröre destek veren vekilleri yargı önüne çıkarmak için harekete geçtik. CHP, bu girişimimize destek vermedi. Onlar kendilerinden korkarlar. Dokunulmazlık kalktığında mahkemede hesap vermeyeceğini düşünürler. Biz dünyevi mahkemede de, uhrevi mahkemede de hesap vermeye hazırız. Bizi kimse dokunulmazlıklarla korkutamaz. CHP kendi vekillerinin de yargı önüne çıkmasından endişe ediyor. Şimdi göreceğiz, maske düşecek kel görünecek. 

Kimin korktuğu ortaya çıkacak. Kimin alnı açık olduğu İçimin alnının kara, yüreğinin kapkara olduğu ortaya çıkacak. 


Muğla Gazete Milas 


Geri Dön