29 / 03 / 2024

TOKİ, şehit yakını ve gazileri ev sahibi yapıyor!

TOKİ, şehit yakını ve gazileri ev sahibi yapıyor!

TOKİ, 31 yılda yaklaşık 20 binden fazla şehit ailesine, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine 702 milyon TL'lik faizsiz konut kredisi kullanma olanağı sunarak ev sahibi olmalarına yardımcı oldu.



TOKİ gerçekleştirdiği projelerde vatan savunmasında şehit düşenlerin ailelerine ve terör malullerine özel bir destek veriyor. Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri iki farklı uygulamadan yararlanarak ev sahibi olabiliyor. Birincisi sunulan “Faizsiz konut kredisi.” İkincisi ise sadece  TOKİ  projelerinden ev sahibi olma imkânından yararlanarak “doğrudan konut alma hakkı”. Başvuru yapacak olanların doğrudan konut alma hakkından yararlanabilmesi için sadece projenin bulunduğu il sınırları içinde en az 3 yıldır ikamet ediyor olması veya il nüfusuna kayıtlı olması gerekiyor. Şehidin medeni durumu bekar ise öncelik anneye olmak üzere ana veya babaya, evli ise dul eşine konut sahibi olma imkanı sunuluyor. Şehit yakınları yalnızca oturacağı daireyi belirlemek için kura çekilişine katılıyor.


Şehit Aileleri, Terör, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimlerine, konut alımında geçerli olan temel koşullar da uygulanmıyor. Bu doğrultuda başvuru sahiplerinin TOKİden daha önce konut satın almamış ve konut kredisi kullanmamış olması, başvuru sahibinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine tapuda kayıtlı kat irtifaklı/kat mülkiyetli bağımsız bir bölümün veya müstakil konutunun bulunmaması şartları aranmıyor. TOKİ projeleri dışında ev alanlara ekonomik destek sunan “Faizsiz konut kredisi” uygulamasının farklı avantajları bulunuyor. Faiz uygulanmayan kredinin geri ödemesi SGK tarafından hak sahibinin maaşından dörtte birinin yüzde 25 fazlası oranında kesinti yapılarak ilgili banka tarafından İdare’ye aktarılıyor. Doğrudan konut alma hakkı ile yüzde 10 peşin ve 240 ay sabit taksitle kurasız konut olanağı uygulamasında ise, konut fiyatına herhangi bir artış yapılmıyor.


31 YILDA 702 MİLYON TL KREDİ

1986 yılından itibaren faizsiz konut kredisinden yararlananların toplam sayısı 20.240 kişi olurken kullandırılan toplam rakam, 701.902.818,14’ye ulaştı. Kurumun 2017’de yıllık kişi başı kullandırdığı faizsiz konut kredisi tutarı ise 102.000 TL’ye ulaştı. Kredi miktarı yıllar içinde artırıldı. 2012 yılında 66.400 TL olan miktar, beş yılda yaklaşık iki kat artmış oldu.


15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNE VEFA

TOKİ, 1 Mart 2017 tarihli ve 29994 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle “Demokrasi Şehit Yakını ile Gazilerine” de faizsiz konut kredisi kullandırmaya başladı. İdare, 298 Demokrasi Şehit Yakını ile Gazisine, toplam 30.112.000,00 TL kredi verdi.


TOKİ Haber 


Geri Dön