26 / 04 / 2024

TOKİ, Solaklı Deresi'nin kenarına lise inşa ediyor!

TOKİ, Solaklı Deresi'nin kenarına lise inşa ediyor!

TOKİ, Trabzon'un Of İlçesi Taşhanpazan Beldesi'nde, sürekli taşan Solaklı Deresi'nin kenanna lise inşa ediyor. Oysa Başbakan Erdoğan, 1 ay önce dere yatağı ve kenarlarına konut yapılmaması için uyarıda bulunmuşu



BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın yaklaşık 1 ay önce Rize'nin Gündoğdu Beldesi'nde 13 kişinin ölümüne neden olan sel ve heyelanın ardından yaptığı "Dere yataklarına yerleşim yeri yapmayın" açıklamaları, bir şeyi değiştirmedi. Of un Taşhanpazan Beldesi'nden akan, yağışlar nedeniyle geçmişte birçok kez taşarak can ve mal kayıplarına yol açan Solaklı Deresi'nin hemen kıyısında, 6 dönümlük arazi üzerine 24 derslikli Anadolu öğretmen lisesi ve 300 kişilik öğrenci yurdu yapüıyor. Hem de  TOKİ  tarafından.

Oysa 1 ay önce Rize'deki sel ve heyelan felaketinde 13 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, bölgeye giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dere yatakları konusunda yetkilileri ve halkı uyarmıştı. Felaket bölgesini gezen Erdoğan, daha sonra yaptığı açıklamada, valilik, kaymakamlık ve belediyelerin, bina yapımlarına izin verirken bu felaketleri göz önünde alarak ruhsat vermelerini, bu konuda kesinlikle taviz verilmemesini istemişti.

FELAKETE DAVETİYE

Dere yataklarına yapılan binaların büyük tehlikeyle karşı karşıya kaldığını belirten Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. Hızır önsoy, şunları söyledi:
"Dereler ağızlarına kadar dolu. Dere yataklarmdaki suların akacak yerleri yok. Bütün dere yataklarında çarpık ve ruhsatsız yapılaşma söz konusu. Böyle çarpık yapılaşma olunca da en ufak bir taşkında, evler ve işyerleri sular altında kalıyor, insanlar canlarından ve mallarından oluyor. Dere yataklarında yanlış ve plansız yapılaşmalar olduğu sürece, bölgede meydana gelen sel ve heyelanlarda can kaybı, maddi hasar olmaya devam edecektir. Doğu Karadeniz'de akarsu yataklarına yapılan müdahaleler devam ediyor, imar izni olmayan bu alanlara binalar yapılıyor. Bölgedeki hiçbir akarsuyun düzenlemesi yapılmamış. Erozyonla taşman kum ve çakıllar dere yataklarında birikiyor. Bu sebeple akarsu yatakları daralıyor."
Habertürk


Geri Dön