20 / 04 / 2024

TOKİ, sosyal konut üretim modelini dünyaya tanıtacak!

TOKİ, sosyal konut üretim modelini dünyaya tanıtacak!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, çok sayıda ülkenin katılacağı Habitat III Zirvesi özel oturumunda "sosyal konut üretim modeli"ni anlatacak.



Birleşmiş Milletler Konut ve Sürdürülebilir Kentleşme Konferansı (Habitat III) 17-20 Ekim tarihleri arasında Ekvador'un başkenti Kito'da gerçekleştirilecek.


Stockholm'de 1972 yılında gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Çevresi Konferansı'nda, insan yerleşimleri konusunda BM'nin bir konferans düzenlenmesi konusundaki tavsiyesi üzerine 1976 yılında Vancouver'da "Habitat I Konferansı" gerçekleştirildi. Habitat II Konferansı ise 1996'da İstanbul'da düzenlendi. 


20 yıl aradan sonra Kito'da düzenlenecek olan zirveye Türkiye'den de etkin katılım sağlanacak. Zirvede ABD, Rusya Federasyonu, Çin, Hindistan, Fransa, Almanya, Hollanda, İspanya, Norveç, Japonya, gibi gelişmiş ülkelerin yanı sıra Afrika, Uzakdoğu, Güney Amerika'dan da çok sayıda ülke temsil edilecek.  


Zirvede, Türkiye'de dar gelirli vatandaşlar için "dost eli idare" olan TOKİ'nin modeli de özel bir oturumda anlatılacak. 


- "TOKİ BM'nin seçtiği sayılı kuruluşlardan"


TOKİ Başkanı Ergün Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da 1996'da gerçekleştirilen Habitat II zirvesinin liderliğini TOKİ'nin üstlendiğini anımsattı.


Kito'da gerçekleştirilecek zirvede düzenlenecek yan etkinlik için yaklaşık bin 200 katılımcı aday arasından BM Habitat Komitesince seçilen sayılı kuruluşlarından biri olduklarını belirten Turan, "Dünya genelinde azalan kamusal kaynakların ihtiyaç sahiplerine en etkin şekilde yönlendirilmesi anlamında  TOKİ  modeli, Habitat III'ün 'Yeni Kentsel Gündemi' içinde Türkiye'nin geliştirdiği en iyi deneyim olarak önerilmiştir." ifadesini kullandı.


Özellikle sosyal konut üretiminde bir dünya markası haline gelen TOKİ'nin, Habitat III toplantısına da etkin katılım sağlayacağını vurgulayan Turan, şöyle devam etti:


"Özelikle yerleşim ve konut politikalarına dair yenilikçi modeller geliştirerek, konut finansmanı konusunda genel bütçeden pay almadan konut ve sosyal donatı üreten TOKİ, uluslararası platformda da ilgi çekmekte, modelin uygulanması yönünde pek çok ülkeden teklifler almaktadır. Özellikle gelir düzeyi düşük grupların konut ediniminde kamusal çözüm sunan idaremizin sosyal konut üretim modelini ve kentsel dönüşüm projelerimizi Habitat III Zirvesi özel oturumunda dünyaya anlatacağız." 


TOKİ Başkanı Turan, Habitat zirvesinin 20 yılda bir yapıldığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:


"Habitat Zirvesi insan yerleşimleri faaliyetlerinin eş güdümünü sağlamayı, sürdürülebilir insan yerleşimleri ve iskan programları konularında bilgi değişimi sunmayı ve kentlerde karşılaşılan sorunların çözümü yolunda ülkelere teknik yardım ve finansman desteği sağlamayı amaçlamaktadır.


Habitat III zirvesinde bu yıl ele alınacak konular arasında Sosyal Uyum ve Yaşanabilir Kentler, Kentsel çerçeve, Mekansal Gelişme, Kent Ekonomisi, Kent Ekolojisi ve Çevre, Konut ve Temel Hizmetler bulunuyor." 



AA


Haber TOKİ Haber Dergisi'nde şu şekilde yer aldı


TOKİ’nin sosyal konut üretimmodeli, dünyanın farklı coğrafyalarındaki pek çok ülkenin ilgi odağı olmaya devam ediyor. BM tarafından Ekvador’un başkenti Kito’da düzenlenen Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Konferansı HABİTAT III zirvesinde TOKİ’ye, özel oturum açıldı. Dünya sosyal konut uygulamalarında örnek olan İdarenin tecrübesini, TOKİ Başkan M. Ergün Turan dünya ülkelerine anlatacak


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) sosyal konut üretimmodeli, dünyaya örnek oluyor. TOKİ tarafından Türkiye’de yıllardır sürdürülen üretim modeli, Habitat III Zirvesi’nde özel bir oturumda tüm yönleriyle tanıtılacak. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından düzenlenen Konut ve Sürdürülebilir Kentsel GelişimKonferansı HABİTAT III zirvesi, 20 yıl aradan sonra Ekvador’un başkenti Kito’da düzenleniyor. 1976’da Kanada Vancouver’da gerçekleştirilen Habitat I Konferansı sonrasında Habitat II Konferansı, 1996 yılında İstanbul’da düzenlenmiş ve büyük ilgi görmüştü. 


TOKİ’nin sosyal konut üretim modeli ve Kentsel Dönüşüm zirvede 


20 yılda bir yapılan zirve, insan yerleşimleri faaliyetlerinin eşgüdümünü sağlamayı, sürdürülebilir insan yerleşimleri ve iskân programları konularında bilgi değişimi sunmayı ve kentlerde karşılaşılan sorunların çözümü yolunda ülkelere teknik yardım ve finansman desteği sağlamayı amaçlıyor. Türkiye’nin etkin katılım sağladığı zirvede, ABD, Rusya, Çin, Hindistan, Fransa, Almanya, Hollanda, İspanya, Norveç, Japonya, gibi gelişmiş ülkelerin yanı sıra Afrika, Uzakdoğu, Güney Amerika’dan çok sayıda ülke katılıyor. Konut üretim modeli ile dünya sosyal konut üretiminde öncü çalışmalara imza atan TOKİ’ye Habitat III Zirvesi kapsamında özel oturum açılıyor. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, söz konusu oturum ve heyetlerarası görüşmeler kapsamında dünya ülkelerine TOKİ modelini tanıtacak. Başkan Turan’ın paylaşacağı modelin ana ekseninde, gelir düzeyi düşük grupların konut ediniminde üretilen kamusal çözümler ile sosyal konut üretimiyle Kentsel Dönüşüm yer alıyor. 


“Türkiye’nin geliştirdiği en iyi deneyim” olarak önerildi


Kito’daki zirvede 1.200 katılımcı aday arasından BM Habitat Komitesi’nce seçilen sayılı kuruluştan biri olduklarını belirten Başkan Turan, “Dünya genelinde azalan kamusal kaynakların ihtiyaç sahiplerine en etkin şekilde yönlendirilmesi anlamında TOKİ modeli, Habitat III’ün ‘Yeni Kentsel Gündemi’ içinde Türkiye’nin geliştirdiği en iyi deneyim olarak önerildi” dedi. Modelin en çok ilgi duyulan yanının genel bütçeden pay almaması olduğuna dikkat çeken Turan, “Özellikle yerleşim ve konut politikalarına dair yenilikçi modeller geliştirerek, konut finansmanı konusunda genel bütçeden pay almadan konut ve sosyal donatı üreten TOKİ, uluslararası platformda da ilgi çekiyor. Modelin uygulanması yönünde pek çok ülkeden teklifler alıyoruz. Özellikle gelir düzeyi düşük grupların konut ediniminde kamusal çözüm sunan İdaremizin sosyal konut üretim modelini ve kentsel dönüşüm projelerimizi Habitat III Zirvesi özel oturumu ile dünyaya anlatacağız” dedi. 


HABİTAT III Zirvesi’ne TOKİ’den etkin katılım 


Sosyal konut üretiminde uluslararası bir marka konumuna gelen TOKİ, HABITAT III’ün “Yeni Kentsel Gündemi” içinde, Türkiye’nin geliştirdiği “en iyi deneyim” olarak önerildi. HABİTAT III zirvesi gündeminde ayrıca, Sosyal Uyumve Yaşanabilir Kentler, Kentsel Çerçeve, Mekânsal Gelişme, Kent Ekonomisi, Kent Ekolojisi ve Çevre, Konut ve Temel Hizmetler konuları bulunuyor.


TOKİ Haber 



Geri Dön